Lakseform – den perfekte forretten

Lakseform er nok blant de forrettene jeg serverer oftest. Den smaker kjempegodt, og når den i tillegg er lett å lage og kan forberedes dagen i forveien, ja da er denne retten ekstra lett å velge.

Lakseform pyntet med agurk, sitron, gressløk, gjerdevikke, fuglevikke, skogkløver og ryllik!
Lakseform pyntet med agurk, sitron, gressløk, gjerdevikke, fuglevikke, skogkløver og ryllik!

Vanligvis blir slike patéer stekt i en brødform. Da får man jo pene skiver. Jeg syns det blir mye festligere å bruke en rund kakeform. Pent pyntet minner den om en festkake, og vekker alltid beundring, om jeg skal si det selv.

Lakseform når jeg pynter.

Noen agurk- og sitronskiver er nok pynt, men er det fest, pynter jeg med reker i tillegg. Til sankthans i år (2020) tok Hanne seg en tur i hagen og pyntet med agurk, sitron, gressløk, gjerdevikke, fuglevikke, skogkløver og ryllik!

Slik lager du lakseform

5 skiver røkelaks
500 g fersk laks
3 egg
3 dl kremfløte
1 ss sitronsaft
1 ss potetmel
1 1/2 ts salt
1/4 ts malt hvit pepper
200 g spinat (tint hvis den er frossen. Fersk spinat varmer du forsiktig i en kjele med lokk til den er helt falt sammen. Klem ut så mye væske som mulig)

Smør en form på 1,5 liter (18 cm i diameter) og kle bunnen med lakseskivene.

Kjør fersk laks, egg, fløte, sitronsaft, potetmel, salt og pepper i en food processor eller hurtigmikser. Hell halvparten av fiskefarsen i formen. Legg den godt avrente spinaten oppå og så resten av farsen.

Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i vannbad nederst i ovnen ved 175 grader i ca. en time. Den skal være fast i midten. Sist jeg laget retten, la jeg formen i en stekepose. Det fungerte utmerket!

Avkjøl i formen.

Server på ristet loff.

Lakseform på sankthansbordet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *