Hva er skjedd med Lalla Salma?

Prinsesse Lalla Salma av Marokko er ikke lenger å se i offentlige sammenhenger.
Prinsesse Lalla Salma av Marokko er ikke lenger å se i offentlige sammenhenger.

For ikke mange uker siden dro Harry og Meghan, hertugen og hertuginnen av Sussex, på offisielt besøkt til Marokko, og uken før hadde det spanske kongeparet, Felipe og Letizia, kommet på statsbesøk. I første rekke for å hilse de gjeve gjestene velkommen sto kongen, Mohammed VI (55) sammen med sin 15 år gamle sønn, kronprins Moulay Hassan. Men det oppsiktsvekkende var hvem som ikke var der – Lalla Salma.

Kong Mohammed av Marokko med sine to gjester, Meghan og Harry.
Kong Mohammed av Marokko med sine to gjester, Meghan og Harry.

Hvor var kongens hustru, prinsessegemalinne Lalla Salma (40)? Hun burde ha svært gode grunner til ikke å være der, som sykdom, men ingen forklaring på fraværet ble gitt av det marokkanske hoffet.  Det spekuleres i at hun ikke lenger er kongens hustru og slik sett ikke har noe å gjøre i offentlige sammenhenger. Det mystiske er det marokkanske hoffets motvilje mot å si noe om det.

På kontinentet blir det fremlagt teorier. Leser du spansk, kan du prøve denne linken «Secretos cortesanos», eller fransk maroccomail.

Ryktene går om Lalla Salma

I oktober 2017 åpnet Lalla Salma Yves Saint-Laurent-museet i Marrakech, og siden da har ingen sett kongens hustru. Ifølge de sterkeste ryktene har kongen og prinsessen skilt lag. Da hun ikke var til stede da kongen hadde en hjerteoperasjon i Frankrike i 2018, stadfestet nok det for de fleste at det marokkanske kongeparet har gått hver til sitt.

Lalla Salma på sin siste jobb i oktober 2017.
Lalla Salma på sin siste jobb i oktober 2017.

Tausheten til det marokkanske hoffet er besynderlig. Rykter blir det håpløst å kommentere – sånn sett er hoffet i Rabat ikke annerledes enn andre hoff.  Men sett fra et vestlig ståsted måtte det være greit å opplyse om noe så konkret som en skilsmisse. Tydeligvis ser man annerledes på det i Marokko.

En kone til kongen

Lalla Salma og kong Mohammed i 2002.
Lalla Salma og kong Mohammed i 2002.

I 2002 overrasket Mohammed sine undersåtter ved å presentere sin forlovede, dataingeniør Salma Benanni (f 1978). Da de giftet seg, ble hun den første kongelige hustru som fikk en kongelig tittel, og heller ikke dekket hun til hode og ansikt.

Salma fikk riktignok ikke tittelen dronning, som man kanskje skulle tro. Det var det ingen tradisjon for i Marokko, mente kongen. Hun ble prinsesse, og fikk i tillegg tittelen Lalla, som også er en ærestittel. Videre fikk Salma spille en viss offentlig rolle, og hun ledsaget kongen på turer både i Marokko og internasjonalt. Med sitt mektige røde hår, fargerike marokkanske gevanter og praktfulle smykker tiltrakk hun seg adskillig positiv oppmerksomhet.

Noe annet som ikke gikk ubemerket hen, var den nye kongens beslutning om å oppløse det kongelige haremet. Alle farens konkubiner (som ifølge noen var på 300) måtte forlate slottet. Men de ble ikke satt på gaten. De fikk alle pensjon og leiligheter.

Arvingen

Lalla Salma og Mohammed med sin førstefødte sønnen Moulay Hassan.
Lalla Salma og Mohammed med sin førstefødte sønnen Moulay Hassan.

I 2003 fikk paret sitt første barn, kronprins Moulay Hassan, og i 2007 kom datteren prinsesse Lalla Khadija. Da jenta ble ti, forsvant Salma fra palasset og hoffkalenderen, og kongens tre søstre har erstattet henne som «førstedamer».

Den marokkanske kongefamilien i feirer bursdag.
Den marokkanske kongefamilien i feirer bursdag.

Noen sier at Salma bor komfortabelt i en luksusvilla på den greske øya Kea og fortsatt har nær kontakt med sine barn. Som mor til den fremtidige kongen blir hun sikkert tatt godt vare på. Når sønnen hennes en gang kommer på tronen, skal vi se at prinsesse Lalla Salma igjen kommer til å representere kongehuset. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *