Lammegryte med potetlokk – borte på et blunk

Lancaster hotpot er nydelig lammegryte av lammekjøtt med potetlokk.
Lancaster hotpot er nydelig lammegryte av lammekjøtt med potetlokk.

Lancaster hotpot er nydelig lammegryte med potetlokk. Jeg laget en ekstra stor porsjon av lammegryte med potetlokk da jeg ventet tre venner på middag. Tanken var å ha en restemiddag til meg selv dagen etter, men der forregnet jeg meg. Ikke en smule var igjen da mine venner var mette og klappet seg fornøyd på magen. For om jeg skal si det selv, lammegryten var veldig, veldig god. Enkel også, selv om den skal ha litt tid i ovnen.

Lammegryte med potetlokk heter egentlig Lancashire hotpot og er en gammel rett fra De britiske øyer.

Det står nyrer i oppskriften, noe som jo ikke er så lett å få  tak i nå til dags. Jeg laget lammegryten uten og det ble kjempegodt. Men slakteren fortalte at jeg kunne få nyrer i slaktesesongen om høsten, og at det nok ville gi en fin smak. Jeg skal prøve det en annen gang.

Slik lager du lammegryte med potetlokk

100 g smør eller stekefett
1 kg grytekjøtt av lam, skåret i store biter
3 lammenyrer i skiver, uten fett
2 mellomstore løk, hakket
4 gulrøtter i skiver
25 g hvetemel
2 ts Worcestershire-saus
5 dl lam- eller kyllingkraft
2 laurbærblad
1 kg poteter, skrelt og i skiver
salt og pepper

Det var en del fett på kjøttet jeg kjøpte, og det skar jeg av og stekte for seg. Da fikk jeg fett nok til å steke ingrediensene, noe som jo gir mer smak enn smør eller olje.

Brun litt kjøttet om gangen, slik at det får en fin stekeskorpe. Blir det for mye i pannen, blir kjøttet kokt istedenfor stekt. Gjør det samme med nyrene. Salt og pepre kjøttbitene under stekingen.

Stek løk og gulrøtter lett gyllent i pannen. Strø over melet og la det steke et par minutter. Ha i Worcestershire-sausen og kraften og la det koke opp. Ha alt unntatt potetene i en gryte som kan stå i stekeovnen, eller i en ildfast form. Legg potetskivene på toppen og drypp litt fett eller smeltet smør over. Legg på lokk eller dekk med aluminiumsfolie og la gryten/formen stå i ovnen ved 160 grader i ca. 1½ time, til potetene er møre.

Ta av lokket/folien og drypp litt mer fett over potetene. La formen stå i 5-8 minutter under grillen, til potetene er blitt litt brune.

Vil du lese mer om historien til lammegryte med potetlokk, eller Lancashire hotpot, kan du klikke her: https://en.wikipedia.org/wiki/Lancashire_hotpot

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *