Lotusblomsttiaraen

Lotusblomsttiaraen ble laget i 1923 og har siden da kronet fem kvinner: En prinsesse, to hertuginner og to ladyer.

Lotusblomsttiara laget i 1923 av Garrard.
Lotusblomsttiaraen laget i 1923 av Garrard.

Som mange ektemenn har erfart, måtte også kong George 6. innse at gaven han hadde valgt til sin brud ikke falt i smak. I 1923 giftet prins Albert, som altså ble kong George 6. i 1936, seg med lady Elizabeth Bowes Lyon. Hun hadde først sagt ja etter tredje frieriet, og Albert var overlykkelig. Det er ikke vanskelig å forestille seg at han ville gi sin brud vakre smykker, men samtidig var usikker på hva hun likte.

Du kan lese om bryllupet her.

Halskjedet prins Albert ga til sin brud, lady Elizabeth Bowes-Lyon i 1923.
Halskjedet prins Albert ga til sin brud, lady Elizabeth Bowes-Lyon i 1923.

Da dagen opprant 26. april 1923, hadde Albert vært hos hoffjuvelér Garrard i London og handlet til sin brud: en diamantbrosje og et halskjede av diamanter og noen perler. Halskjedet hadde et gresk meandermotiv og girlandre. Brosjen likte bruden, og den kom hun til å bære helt frem til sin død i 2002, men halskjedet fant ikke nåde.  

Tilbake til butikken og ut som lotusblomsttiara

Egyptiske lotusblomster.
Egyptiske lotusblomster.

Mindre enn et halvt år etter bryllupet dro Elizabeth tilbake til Gerrard med smykket og ville ha det omformet til en tiara. Året før, i 1922, var graven til farao Tutankhamon blitt oppdaget i Egypt, og alt egyptisk var blitt høyeste mote. Lotusblomsten, som er en vannlilje, er mye brukt i gammel egyptisk kunst og denne vifteformen ble svært populær i smykkekunsten på 20-tallet.

På tiaraen ser vi fem lotusblomster sprer seg ut med en diamantbue over og som igjen er toppet av perle på buen midt foran, og diamanter på de fire andre. Mellom hver blomst er det to volutter (opprullet spiral) med en firkant på høykant i midten, som også er toppet av en diamant. På halskjedet var det fire perler, mens det på tiaraen kun er brukt tre. Den sparsomme bruken av perler, fremhever dem.

Elizabeth, hertuginnen av York, med lotusblomsttiaraen.
Elizabeth, hertuginnen av York, med lotusblomsttiaraen.
Lady Mary Elphinstone.

Elizabeth, som mellom 1923 og 1936 var hertuginnen av York, bar sitt nye smykke over pannen som var moten da hun var ung. Da hun uventet ble dronning i 1936, sluttet hun å bære lotusblomsttiaren. Da fikk Elizabeth adgang til Kronens smykker, og hun syns kanskje den delikate og søte tiaraen ikke passet dronningrollen. Til sin kroningen i 1937 lånte dronning Elizabeth smykket til en eldre søster lady Mary Elphinstone.

 

Prinsesse Margaret

Prinsesse Margaret med lotusblomstiaren.
Prinsesse Margaret med lotusblomstiaren på 60-tallet.

Så vidt jeg har kunnet se, opptrådte prinsesse Margaret med lotusblomsttiaraen for første gang i 1958. Man antok at hun hadde fått den av sin mor på et eller annet tidspunkt, og med ett unntak var Margaret den eneste som bar smykket frem til hun døde i 2002.

Da Margarets sønn David Armstrong-Jones giftet seg med Serena Stanhope i 1993, lånte prinsessen lotusblomsttiaraen til bruden.

Serena og David på sin bryllupsdag i 1993.
Serena og David på sin bryllupsdag i 1993. Du kan lese om bryllupet her.

Lotusblomsttiaraen tilbake til kongefamilien

Prinsesse Margaret døde i 2002 og et stort utvalg av hennes smykker, inkludert Poltimore-tiaraen, ble solgt i 2006, men lotusblomsttiaraen var ikke blant dem. Lenge regnet man med at de juvelene som Margaret bar og som ikke var blitt solgt på auksjonen, tilhørte barna hennes, lord Snowdon og lady Sarah Chatto. Men det var ikke hele sannheten, for i 2013 dukket hertuginne Kate opp med lotusblomsttiaraen, og igjen i 2015. Her er tre forklaringer:

  1. Margaret ga/testamenterte smykket til søster.
  2. Dronning Elizabeth kjøpte tiaraen av sin nevø og niese.
  3. Lotusblomsttiaraen var aldri i Margarets eie i en praktisk betydning av ordet, og det gikk tilbake til kongehuset ved hennes død.

Jeg tipper at det er forslag nummer tre. En fjerde mulighet er at Kate lånte tiaraen av Margarets barn, men det regnes for helt usannsynlig, tatt i betraktning hvor rikholdig dronning Elizabeths smykkesamling er.

Catherine, hertuginnen av Cambridge, med lotusblomsttiaraen under det kinesiske statsbesøket i 2015.
Kate, hertuginnen av Cambridge, med lotusblomsttiaraen under det kinesiske statsbesøket i 2015.

Prinsesse Margaret bar flere store og viktige smykker, som et turkisgarnityr og et praktfullt diamanthalsbånd, som vi heller ikke har sett siden hun døde. Dette er smykker for en kongelig prinsesse, i tillegg til at de har en kongelig historie, og jeg vil tro at de har befunnet seg i dronning Elizabeths smykkehvelv siden 2002. Vi får nok se dem igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *