150 år siden kong Haakons mor og far giftet seg

28. juli 1869 giftet prinsesse Lovisa av Sverige seg med kronprins Frederik av Danmark. Tre år senere ble de foreldre til en gutt som skulle bli kong Haakon 7. av Norge. Med andre ord: Det er 150 år siden kong Haakons foreldre giftet seg.

Postkort laget  i forbindelse med bryllupet mellom kronprins Frederik av Danmark og prinsesse Lovisa av Sverige.
Postkort laget i forbindelse med bryllupet mellom kronprins Frederik av Danmark og prinsesse Lovisa av Sverige.

Lovisa av Sverige

Lovisa var eneste datter av kong Karl 15. av Sverige og Norge og hans nederlandske hustru Louise. Paret fikk også en liten gutt, men han døde bare to år gammel og de fikk ikke flere barn. Selv om forholdet mellom Lovisas foreldre ikke var så godt, forgudet de sin datter og Lovisa hadde en lys og glad barndom.

Faksimile fra 1926 om Lovisa av Sverige.
Faksimile fra 1926 om Lovisa av Sverige. Takk til Claes Mattsson.

Ettersom det ikke ble en svensk trone på datteren (kvinner fikk ikke arverett til den svenske tronen før i 1980), kunne det jo passe godt om hun ble gift med den danske kronprinsen, for med tiden å bli dansk dronning, tenkte foreldrene.

Og slik gikk det. Prinsessen og kronprinsen traff hverandre og likte hverandre. Frederik fridde og Lovisa sa ja. Hun var ikke mer enn 17 år gammel da hun stod brud i slottskyrkan i Stockholm slott, full av glad forventning. Men livet hennes heretter skulle bli svært tungt for henne.

Faksimile fra 1926 om Lovisa av Sverige.
Faksimile fra 1926 om Lovisa av Sverige. Takk til Claes Mattsson.

Et gavedryss til brudeparet

I en faksimile fra 1926 som svensk kongehusekspert Claes Mattsson har funnet frem, kan vi lese av prinsessens foreldre donerte veggtepper til to rom på Amalienborg slott i København, som var hjemmet til de unge. Dronning Josefina, Lovisas farmor, ga sitt barnebarn smykker av rubiner (som den nåværende dansk kronprinsessen bærer).

Kronprinsesse Mary med rubinene Lovisa fikk i bryllupsgave av sin farmor, enkedronning Josefina.
Kronprinsesse Mary med rubinene Lovisa fikk i bryllupsgave av sin farmor, enkedronning Josefina.

Fra Khediven (visekongen) av Egypt ble bruden forært et imponerende perle- og diamant halskjede. Smykket befinner seg i Danmark den dag i dag og er blant dronning Margrethes mest brukte.

Diamant- og perlehalskjede som Khediven av Egypt forærte prinsesse Lovisa i 1869.
Diamant- og perlehalskjede som Khediven av Egypt forærte prinsesse Lovisa i 1869. Opprinnelig hadde smykket fem anheng, men to er blitt gjort om til øredobber.

Det sies at Lovisa eide så mange smykker da hun giftet seg at de dekket et helt biljardbord.

Ulykkelig i Danmark

Lovisa var ikke vakker og nokså klønete, mens den danske svigerfamilien bestod av vakre kvinner som Alexandra av Storbritannia og keiserinne Dagmar av Russland. Svigermoren dronning Louise la ikke skjul på at hun mislikte sin svigerdatter. De foraktet henne alle som en, og det ble til at Frederik og Lovisa trakk seg unna.

Lovisa av Sverige på den tiden hun giftet seg.
Lovisa av Sverige på den tiden hun giftet seg.

Dessverre ble ikke ekteskapet et sted der de kunne hente krefter og inspirasjon. Ektefellene hadde få felles interesser, for mens Frederik var en åpen, vitebegjærlig og glad mann, foretrakk Lovisa bønnemøter og å leve et strengt liv. Hun ble en formidabel kvinne og var ikke så elsket av sine åtte barn heller, kanskje med unntak av hennes eldste sønn.

Kronprinsesse Louise av Danmark.
Kronprinsesse Louise av Danmark. Bestemor både til kong Olav og kronprinsesse Märtha.

Lovisas førstefødte ble kong Christian 10. Sønn nummer to, prins Carl, ble i 1905 valgt til norsk konge. Barn nummer fem, datteren prinsesse Ingeborg, ble i gift med sin mors fetter, prins Carl av Sverige. De er foreldrene til kronprinsesse Märtha.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *