Må Juan Carlos dra i eksil?

Det vil ingen ende ta for problemene for den spanske kongefamilien. Den en gang så forgudede kong Juan Carlos må stadig se seg skandalisert. Etter min mening burde de nå la den gamle kongen i fred. Han har betydd enormt for Spania, og hans feil ødelegger ikke det.

Kong Juan Carlos på 1980-tallet. En forgudet som ingen skulle ha forestilt seg kunne bli en belastning for det spanske moniarkiet.
Kong Juan Carlos på 1980-tallet. En forgudet mann som ingen skulle ha forestilt seg kunne bli en belastning for det spanske monarkiet.

Stadig problemer i Spania og debatten om monarkiets fremtid vokser i raskt tempo. Kong Felipe, som er blitt vant til turbulens i sin seks år lange regjeringstid, står overfor sin mest utfordrende tid – så langt.

Regjeringen ønsker republikk

Den spanske statsministeren Pedro Sanchez beskrev korrupsjonsbeskyldninger som har rammet den tidligere monarken kong Juan Carlos (82) som urovekkende etter at det ble publiserte flere detaljer knyttet til en etterforskning av mulige urettmessige betalinger knyttet til en gjennomgang av jernbaneverket kontrakter.

«Det er bekymringsfulle påstander som plager alle, meg selv inkludert. Det finnes medier som ikke vil se den andre veien og et rettsvesen som tar grep mens det kongelig slott distanserer seg», sa Sanchez på en pressekonferanse. Nå skal det bringes til torgs at Sanchez er en uttalt republikaner, og har en tilbøyelighet til å overdrive alt det gale kongelige gjør, og sette sakene i en større kontekst enn det fortjener.

Mens mange erkjenner at den tidligere monarken har vært tåpelig, er det heller ingen tvil om at skandalen blir brukt for å undergrave det spanske monarkiet. Juan Carlos’ sønn, kong Felipe, kjemper imot og forsøker å holde faren på avstand, mens regjeringskoalisjonen gjør det de kan for å utnytte tilknytninger til korrupsjon blant de kongelige for å fremme sine egne politiske mål, som er å få spanjolene til stemmeurnene for eller imot monarki.

30. januar 2018 fikk kronprinsesse Leonor Spanias ordenen Det gylne skinn. En stor ære og hele gratulerte. Fra venstre: Sofia, Juan Carlos, Felipe, Letiza og Sofia.

Sa fra seg arv

I juni åpnet Spanias høyesterett for å etterforske Juan Carlos involvement i en kontrakt om høyhastighetstog mellom byene Mekka og Medina i Saudi-Arabia. 82-åringen skal ifølge den sveitsiske avisen La Tribune de Genève, ha mottatt 100 millioner dollar fra en tidligere konge av Saudi-Arabia. Gjennom sin advokat har Juan Carlos gjentatte ganger avvist å kommentere påstandene.

Spanske monarker har immunitet mot rettsforfølgelse så lenge de er regenter, men da Juan Carlos abdiserte i 2014, sørget han for immunitet som bare høyesterett kan gjøre om på. Kong Felipe har forsøker som sagt å holde sin egen far på avstand, og da det i mars kom påstander om hemmelige, oversjøiske kontoer, tok han fra faren apanasjen og ga avkall på arv etter ham.

En helt

Tragedien for Juan Carlos er at han har falt så dypt. I 2005 kunne Juan Carlos feire 30 år tronen. Hans rykte var uplettet og uten sidestykke. Han hadde maktet den historiske bragden med å forene høyresiden og venstresiden i Spania i kjølvannet av beundringen som ble ham til del etter kuppforsøket i 1981. Få timer etter kuppforsøket henvendte Juan Carlos seg til nasjonen via TV og avviste opprørerne.

I dette ene øyeblikket i historien fungerte Juan Carlos som garantist for den pågående demokratiseringsprosessen i Spania, og de fleste spanjoler vil forbli ham evig takknemlig. På en annen siden er snart 40 år siden kuppforsøket. Mange har aldri opplevd dette og enda færre husker general Franco.

Juan Carlos og Sofia ble i 1969 erklært Prinsen og Prinsessen av Spania av Franco. Først da var det klart at Juan Carlos skulle bli konge. Her er de få år senere med sine tre barn: Elena, Cristina og Felipe.

Bak denne bragden må vi også forstå måten Juan Carlos sikret seg tronen på i utgangspunktet. Han gjorde det ved å forsikre general Franco om at han ville føre hans regime videre. Franco var monarkist, men orket ikke tanken på at Juan, Juan Carlos’ far, skulle bli konge. Han var altfor liberal og demokratisk anlagt syns den fascistiske generalen. Løsningen for Franco var å la 10 år gamle prins Juan Carlos flytte til Spania, mens resten av familien levde sin eksiltilværelse i Portugal.

Juan Carlos’ foreldre Maria og Juan i 1962. De ble aldri konge og dronning, for Franco sørget for at at sønnen deres ble konge da han døde i 1975.

Rett mann til rett tid

Juan Carlos fikk sin utdannelse og oppvekst under Franco, som tenkte at nå var hans erkekonservative arv trygg. Men der gikk han fem på, for Juan Carlos visste å gjøre gode miner til slett spill så lenge Franco levde. Da han døde i 1975 og Juan Carlos ble konge viste han seg, til manges overraskelse, å være en sann demokrat.

Men så det ble avslørt at Juan Carlos hadde vært på en hemmelig elefantjakttur til Afrika i 2012 med sin elskerinne (mens resten av landet stod ansikt til ansikt med økonomisk ruin etter finanskrisen i 2008). Så kom korrupsjonsskandalen, som datteren Cristina og mannen hennes trakk kongefamilien inn i. 18. juni 2014 fant han det best å abdisere.

Juan Carlos og hans tidligere venninne Corinna.
Juan Carlos og hans tidligere venninne Corinna. Etter at kongen droppet henne har hun gitt politiet flere opplysninger om hans økonomiske disposisjoner.

Må Juan Carlos dra eksil?

Det er viktig å ha det klart for seg at per i dag så er ikke kong Juan Carlos funnet skyldig i noen ting. Men det er like klart, bare det at han blir etterforsket og mistenkt for ulovligheter, er uverdig.

Kong Felipes store jobb er å redde monarkiet og føre dynastiet videre. Og det ser ut til at hans strategi er å holde faren unna. En farlig strategi, for er han for streng, fremstår han som umenneskelig.

Rykter går om at Juan Carlos vil bli nødt til å dra i eksil, kanskje til Genève der hans datter Cristina og hennes fire sønner har måttet bosette seg. Da blir i så fall ringen sluttet. Kong Juan Carlos ble født 5. januar 1938 i Roma etter at hele den spanske kongefamilien må dra i eksil i 1931. Skal han da ende sine dager slik også? Ikke helt usannsynlig for med regjeringens støtte og velsignelse er debatten om monarkiets nytte i det spanske samfunnet nå i gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *