Malteserdiademet

Malteserdiademet har en stolt historie, men dessverre litt vanskelig å bruke. Dronning Sonja har prøvd, men så vellykket er det kanskje ikke blitt.

Dronning Maud på 30-tallet med Maltesertiaraen. Foto: Sjøwall
Dronning Maud på 30-tallet med malteserdiademet.
Foto: Sjøwall

Dronning Maud fikk raust med smykker da hun giftet seg med prins Carl i 1896. Flere tiaraer var det også, blant annet ga hennes foreldre sin yngste datter en utsøkt perle- og diamanttiara. Men senere, da motebildet endret seg etter Den første verdenskrigen, føltes muligens Maud at hennes gamle tiaraer var blitt temmelig umoderne. Nå skulle tiaraen sitte langt ned på pannen og det var geometriske motiver som gjaldt.

Arven etter mor

I 1925 døde Mauds mor, dronning Alexandra. Hun etterlot seg ikke noe testamentet, så det ble hennes barn som fikk dele. Dessverre, for det norske kongehuset i alle fall, virket det som om Maud ikke var videre interessert i historisk viktige smykker. Svært få, av de få, smykkene Maud arvet etter Alexandra, er kjent fra bilder og malerier. Ett unntak er det dog: malteserdiademet. Navnet har det etter korsenes form som minner om malteserkors.

Som en krone

Selve formen på hodesmykket er som en tom krone, altså uten buer og fløyelspullen inni. Og slik det er i Storbritannia, hender det at dronningene bruker sin krone etter kroningen, men da som et diadem.

Dronning Victorias diadem og dronningmorens krone fra 1936.
Dronning Victoria fikk laget et eget diadem (men aldri som krone. Hun var jo monark og ble kronet med riksregaliene). Til høyre er dronningmorens krone fra 1936. Hun også brukte kronen som diadem, altså uten buer, bull og pelskant.

Men malteserdiademet har faktisk ikke vært en krone. Da Alexandra ble enke i 1910, etter bare ni på tronen, måtte hun overlevere mange smykker til den neste dronningen, svigerdatteren Mary. Det førte åpenbart til et savn hos Alexandra som fikk laget et nytt diadem etter gammel form. Hennes egen kroningskrone passet åpenbart ikke formålet.

Det nye diademet var en diamantring toppet med fire malterserkors og fire franske liljer. Det ble altså dette hodesmykket Maud arvet etter sin mor, ved siden av en turkistiara. De franske liljene er ikke blitt sett siden. Om de ble hektet av før eller etter arveoppgjøret vites ikke. For egen del tipper jeg de ligger lengst inne i smykkehvelvet på Slottet i Oslo.

Dronning Alexandra med "malteserdiademet" i 1913.
Dronning Alexandra med «malteserdiademet» i 1913 Her ser vi også de franske liljene, som Maud aldri har brukt. En grunn kan være at da minner diademet for mye om en krone.

Dronning Maud bar ikke diademet oppå hodet som sin mor, men rundt pannen og slik tilfredsstilte det moten på 20-tallet. Men også på 30-tallet foretrakk Maud å bruke tiaraen slik. Uansett mote, hodesmykket utstråler kongelighet med full styrke. Malteserdiademet ble tatt frem for de siste offisielle bildene av henne, som også ble brukt på frimerker.

Malteserdiademet kommer hjem

1936 var året da Storbritannia hadde tre konger: I januar dør Mauds bror kong Georg 5. Hans eldste sønn blir kong Edvard 8. og man går i gang med de krevende forberedelsene til kroningen som skal holdes i mai 1937. Men i desember abdiserte Edvard, og hans bror ble kong Georg 6. Det som ikke endret seg var datoen for kroningen.

Hertuginnen av Glouchester, dronning Maud, dronning Mary og nåværende dronning Elizabeth ved kroningen av kong Georg 6. og dronning Elizabeth.
Hertuginnen av Glouchester, dronning Maud, dronning Mary og nåværende dronning Elizabeth ved kroningen av kong Georg 6. og dronning Elizabeth. Dronning Mary bærer sin krone uten buer og pull.

Det er vanlig at kronede hoder ikke deltar i kroninger til andre monarker, og derfor skulle Maud ikke ha deltatt. Hun var jo norsk dronning. Men etter abdikasjonsskandalen var det viktig at familien viste samlet front, så Maud fikk delta som britisk prinsesse.

Ny bruk for malteserdiademet

Kronprinsesse Märtha levde ikke lenge nok til å ta i bruk dronning Mauds smykker. De ble endelig fordelt mellom hennes tre barnebarn høsten 1968, 30 år etter Mauds død i 1938. Grunnen til at de lot det gå så langt tid var at de ville vente til Harald giftet seg og hans brud kunne være med på delingen.

Kronprinsesse Sonjas lodd ble blant annet malteserdiademet. Åpenbart syns hun det var vanskelig å bruke. Det finnes i alle fall ingen bilder av henne som kronprinsesse med smykket. På et tidspunkt bestemte hun seg for å gjøre noen endringer. For å gjøre sirkelen mindre, fjernet hun to ledd (som er blitt til øredobber) og dermed hviler den på hennes frisyre. Korsene kan tas av og brukes som brosjer. Hun har også plassere tre kors midt foran på ringen, etter min mening ikke så elegant.

I 2011 var kongeparet på statsbesøk til Slovenia. Til det gallamiddagen bar dronning Sonja malteserdiademet med tre kors foran.
I 2011 var kongeparet på statsbesøk til Slovenia. Til det gallamiddagen bar dronning Sonja malteserdiademet med tre kors foran. (trykk på blå skrift for nærbilde)

Også Märtha Louise brukte malteserdiademet da hun var helt ung prinsesse, som under det svenske statsbesøket i 1993. Sist smykket ble tatt frem i 2011 da kongeparet var på statsbesøk i Slovenia. Så får vi se for fremtiden. Det neppe restaurert tilbake til gammel størrelse, for det er vanskelig å tenke seg at det kunne kle noen. Men om tre år er Ingrid Alexandra 18 og da skal vi ikke se bort fra at i alle fall ringen kommer frem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *