Margerittbrosje

Til svært spesielle anledninger, og når hun særlig vil minnes sin mor dronning Ingrid, bærer dronning Margrethe en stor diamantbrosje formet som en prestekrage, eller margeritt. En slik anledning var hennes åttiårsdag, for til den offisielle fotografering hadde hun tatt sin margerittbrosje frem. Smykket var en gave fra Ingrid i 2000 da Margrethe fylte 60, men brosjens historie er lenger enn som så.

En dronning og to fremtidige konger. Dronning Margrethe med sin margerittbrosje. 
Fotograf Per Morten Abrahamsen
En dronning og to fremtidige konger. Dronning Margrethe med sin margerittbrosje.
Fotograf Per Morten Abrahamsen

Sin nåværende form fikk smykket i 1935 da prinsesse Ingrid av Sverige giftet seg med kronprins Frederik av Danmark, altså dronning Margrethes foreldre. På sin brudekjole hadde Ingrid festet brosjen, til minne om hennes mor kronprinsesse Margaretha (1882 – 1920) som hadde gått bort 15 år tidligere da Ingrid bare var 10. Ingrid forgudet sin mor og holdt minnet om henne høyt så lenge hun levde. Blant annet oppkalte hun sin eldste datter etter henne.

25 år gamle Ingrid som brud 1935. Hun var akkurat blitt dansk kronprinsesse
25 år gamle Ingrid som brud 1935. Hun var akkurat blitt dansk kronprinsesse.

Margerittbrosje til minne om Margaretha

At brosjen er formet som en prestekrage eller margeritt har sin gode grunner. Margrethe er jo variant av det franske Marguerite, et ord som minner om navnet på blomsten margeritt. Margeritt og prestekrager er svært like og på engelsk heter prestekrage Daisy, og som gjerne er kjælenavnet til kvinner som heter Margret. Både kronprinsesse Margaretha og dronning Margrethe ble og blir kalt Daisy av sine helt nære venner.

Kronprinsesse Margaretha med sin eneste detter Ingrid. Hun døde 1. mai 1920 da Ingrid bare var 10 år gamme.
Kronprinsesse Margaretha med sin eneste detter Ingrid. Hun døde 1. mai 1920 da Ingrid bare var 10 år gamme.

Margerittbrosjen ble skapt av juvelérfirmaet C F Carlman i Stockholm. I Bjarne Steen Jensens bok «Juvelerne i det danske kongehuset» kan man lese at brosjen består av 682 diamanter og er innfattet i platina. Brosjen var en gave fra Ingrids far, den senere kong Gustaf 6. Adolf, og diamantene kom fra smykker som opprinnelig hadde tilhørt kronprinsesse Margaretha.

Dronning Margrethes margerittbrosje av diamanter laget i 1935.
Dronning Margrethes margerittbrosje av diamanter laget i 1935.

Margerittbrosjen var uten tvil et av dronning Ingrids kjæreste smykker. Hun lånte den til Margrethe da hun stod brud i 1967. Ikke så rart, bruden var jo oppkalt etter sin mormor. 16. april 2000 ga Ingrid brosjen til sin eldste datter til hennes 60 årsdag. Da var Ingrid selv 90 år og hun døde senere det året.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *