Masako – hvordan skal hun makte keiserinnerollen?

1. mai 2019 blir Naruhito erklært keiser etter at farens hans abdiserte dagen før. Men, Japan får ikke bare en ny keiser, de får også en ny keiserinne – Masako – og hvordan skal det gå, spør de fleste seg. 

Keiserinne Masako av Japan i tiara.
Keiserinne Masako. Sett utenfra har rollen som kronprinsesse vært en fiasko. Får håpe hun finner styrken til å gjøre keiserinnerollen til sin egen.

Masako (f 1963 ) har siden 2002 lidd av depresjon som i stor grad har hindret henne i å utføre sin rolle, som kronprinsesse. Keiserinnerollen kan ikke være mindre krevende, så vi får håpe hun finner nye krefter.

Japans Diana

Naruhito og Masako på sin bryllupsdag i 1993. På hver side sitter keiser Akihito og keiserinne Michiko.
Naruhito og Masako på sin bryllupsdag i 1993. På hver side sitter keiser Akihito og keiserinne Michiko.

Da Masako Owada giftet seg med kronprins Naruhito i 1993, ble det nesten Diana-tilstander i Japan. Den nye kronprinsessen ble fra første stund uhyre populær, og pressen dekket begeistret så å si hvert skritt hun tok. Paret smilte og vinket, og det var ikke vanskelig å se at de hadde det godt og gledet seg, både over den vennlige mottagelsen og at de hadde hverandre.

Men etter hvert stivnet smilene. Det var noe som manglet, og alle visste hva det var: Masako ble ikke gravid. Årene gikk, og ikke før etter åtte års ekteskap fødte hun, ved hjelp av prøverørsmetoden, en datter 1. desember 2001.

Bare en datter

Masako stråler av lykke over sin lille datter. Men det var ikke godt nok.
Masako stråler av lykke over sin lille datter. Men det var ikke godt nok.

Selv om barnet var velskapt, ble likevel fødselen en gedigen nedtur. Kvinner har nemlig ingen arverett til den japanske tronen. Heller ingen av de andre prinsene hadde fått sønner, og å endre på tronefølgerloven ble åpenbart for vanskelig for det tradisjonsbundne landet.

Stakkars Masako. Det strenge og ekstremt regulerte hofflivet, der hoffadministrasjonen bestemmer så å si alt, var blitt en påkjenning. Masako maktet ikke å tilpasse seg, og da hun heller ikke «klarte» å levere det som var forventet av henne: en arving til krysantemumtronen, ble det for mye. Kronprinsessen sank ned i en depresjon hun ennå ikke har kommet seg ut av.

Aiko, Naruhito og Masako blir 1. mai 2019.
Aiko, Naruhito og Masako blir keiserfamilien 1. mai 2019.

For siden 2002 har Masako nesten ikke vist seg offentlig. Spørsmålet blir nå om hennes nye posisjon som keiserinne vil inspirere henne og få frem den «gamle» Masako fra tiden hun var nygift – eller blir den nye rollen enda en byrde å bære for henne?

Velutdannet

Masako Owada ble født 9. desember 1963 i Tokyo og er den eldste av tre søstre. Hennes far har nylig pensjonert seg som dommer etter flere år ved Den internasjonale domstolen i Haag i Nederland. Han har også bak seg en lang karriere i diplomatiet og har vært jussprofessor, blant annet ved det velrenommerte amerikanske universitetet Harvard.

På grunn av sin fars diplomatiske karriere har Masako fått mye av sin skolegang utenlands. I 1985 tok hun en ypperlig eksamen i økonomi ved Harvard, for så å dra tilbake til Tokyo for å studere juss. Planen var nå å kvalifisere seg for inngangseksamen til det japanske utenriksdepartementet. Det gikk bra, og Maskao fulgte i sin fars fotspor inn i diplomatiet. Hun ville utdanne seg ytterligere og startet på en mastergrad i internasjonale relasjoner, men av ukjente grunner fullførte Masako aldri oppgaven sin.

Masako møter sin skjebne

Den fremtidige keiserinnen av Japan møtte sin fremtidige ektemann i 1986. Det var under en mottakelse til ære for prinsesse Elena av Spania i keiserpalasset. Det sies at kronprins Naruhito umiddelbart ble betatt av Masako.

Masako og Naruhito nygift.
Masako og Naruhito nygift.

Paret begynte å gå ut sammen, og det ble fort alvor. Men snart satte Masako foten på bremsen. Giftet hun seg med kronprinsen, innså hun at hun måtte gi opp karrieren sin i diplomatiet. Og enda verre, hennes frie og selvstendige liv ville være en saga blott. Keiserfamilien er strengt underlagt hoffet, som styrer livene til keiserfamilien svært detaljert. Visstnok var ikke hoffet overvettes begeistret for Masako heller. De syntes hun var for borgerlig. Men Naruhito var ikke den første som giftet seg borgerlig. Hans far, Akuhito, hadde selv giftet seg med en pike av folket, Michiko, så den kampen slapp i alle fall det unge paret.

Her kan du lese om Akuhito og Michikos kjærlighet.

To ganger avslo Masako Naruhitos frieri. Ikke før han ba henne for tredje gang, svarte hun ja. Han skal ha overbevist henne om at hun som Japans kronprinsesse ville få god bruk for det hun hadde lært i diplomatiet.

God ektemann

Forlovelsen ble kunngjort i januar 1993, og det tradisjonelle bryllupet sto 9. juni i den keiserlige Shinto-salen i Tokyo. Etter mottakelsen i keiserpalasset kjørte paret gjennom byen i åpen vogn. Masako strålte om kapp med diamantsmykkene hun bar,  og virket full av håp for fremtiden som Japans kronprinsesse.

Masako kledd som brud etter tradisjonelt japansk vis.
Masako kledd som brud etter tradisjonelt japansk vis.

Selv om hun ikke kom til å takle kronprinsesserollen, har hun i alle fall aldri mistet sin manns kjærlighet og støtte. Han har gått svært langt i sitt forsvar av henne. I 2008 forsøkte Naruhito i all offentlighet å finne forståelse for sin syke kone. Han var på en åttedagers tur til Spania, uten Masako: «Jeg vil at folk skal forstå at Masako gjør sitt ytterste og hun får hjelp. Vær så snill å fortsette med å ha medfølelse med henne, nå og i fremtiden», sa han.

I desember 2012, på sin 49-årsdag, sendte kronprinsessen ut en uttalelse der hun takket det japanske folk for deres støtte og sa at hun fortsatt mottok behandling for sykdommen sin. Men ettersom årsaken til hennes nærmest kroniske depresjon er det keiserlige livet, er det grunn til å frykte at hun ikke blir bedre.

Masako – en strålene keiserinne?

Men kanskje Masakos nye rolle kan bli redningen for henne? Hennes depresjon er klart situasjonsbetinget: hun fikk ingen sønn og hofflivet er svært rigid, så det kan hende hun blir bedre når hun får en høyere posisjon og blir keiserinne. Professor Miko Kodama ved Musashi-universitetet, sier at det kan vise seg å bli en velsignelse for den ulykkelige kronprinsessen å opphøyes til keiserinne, akkurat som hennes svigermor opplevde det.

Masako som ung og lykkelig kronprinsesse.
Masako som ung og lykkelig kronprinsesse.

Keiserinne Michiko, som i 1959 ble den første borgerlige kvinnen som giftet seg keiserlig, hadde det så tøft som kronprinsesse at hun i noen måneder ble stum. Men hun er blitt den mest synlige og mest bereiste keiserinnen i japansk historie. «Når Masako blir keiserinne, vil hennes høye status medføre at flere vil lytte til henne, og færre vil forsøke å legge press på henne. Jeg tror vi kan forvente at mange av hennes symptomer vil bli borte», sier Kodama.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *