Mette-Marits bryllupstiara

Kronprinsesse Mette-Marits bryllupstiara er et enkelt hodesmykke som gjerne beskrives som et bandeau, dvs. et bånd. Det er formet som en rekke med blomsterlignende motiver, holdt på plass av en bølgende ramme. Materialet er diamanter, og hvitt gull eller platina.

Selv om bryllupstiaraen ikke er noe ruvende smykke, er det svært elegant og selv etter 18 år som kronprinsesse, er diademet fortsatt favoritten til Mette-Marit.

Kronprinsesse Mette-Marit i 2010 med sin bryllupstiara.  Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff.
Kronprinsesse Mette-Marit i 2010 med sin bryllupstiara. Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff.

Mette-Marit overrasket med diamanter i håret

Det var naturligvis knyttet stor spenning til Mette-Marit Tjessem Høibys brudekjole. Hun skuffet ikke. Den 28 år gamle bruden var en åpenbaring i sin tyllkjole designet av Ove Harder Finseth.

At hun også bar en diamanttiara var oppsiktsvekkende. Faktisk var det første gang en kongelig norsk brud bar tiara for å feste brudesløret. Hverken Maud, Märtha, Ragnhild, Astrid eller Sonja hadde gjort det, men nå var det altså på tide.

Mette-Marit Tjessem Høiby med sin bryllupstiara.
Mette-Marit Tjessem Høiby med sin bryllupstiara, 25. august 2001.

Slottet har vært sparsomme med opplysninger om smykket. Det ble laget i 1910, og var en bryllupsgave fra kong Harald og dronning Sonja til Mette-Marit, er alt de vil si. Så vi vet ikke hvor den er laget og hvem som har eiet den, men trolig har tiaraen vært brukt i en film!

Mette-Marits bryllupstiara i film

Cate Blanchet i 1999 i filmen "An ideal husbond".
Cate Blanchet i 1999 i filmen «An ideal husbond».

Den australskfødte, Oscarvinnende skuespilleren Cate Blanchett bar smykket (eller en helt nøyaktig kopi) i filmen «An Ideal Husband. Den filmen kom ut i 1999, altså to år før bryllupet, så det kan faktisk være den samme tiaraen. Når vi vet at det britiske juvelerfirmaet Garrard lånte smykker til filmen og at den norske kongefamilien bruker Garrard, er fristende å gjette at kongeparet kjøpte tiaraen hos Garrard i London

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *