Nordmann i Roma med eget museum!

At nordmannen Hendrik Christian Andersen har eget museum i Roma, er ukjent for de fleste.
At nordmannen Hendrik Christian Andersen har eget museum i Roma, er ukjent for de fleste.

Nordmann med eget museum? Det er nok nytt for de fleste. Men i et bedre strøk i Roma, ikke så langt unna Villa Borghese-parken, ligger en praktfull, rosa byvilla, som faktisk huser verkene til norskfødte  Hendrik Christian Andersen (1872 -1940).

Han maktet det som ingen annen nordmann har klart, hverken før eller siden, å få sitt eget museum i Den evige stad.

En rik kvinne betalte for drømmen

Godt å være nordmann i Roma, i alle fall for Hendrik Christian Andersen. Dette er praktvillaen han bodde og arbeidet i, og som nå huser hans livsverk.
Godt å være nordmann i Roma, i alle fall for Hendrik Christian Andersen. Dette er praktvillaen han bodde og arbeidet i, og som nå huser hans livsverk.

Hendrik Christian Andersen ble født i Bergen, men utvandret til USA sammen med familien sin da han var ett år gammel. De slo seg ned i Newport på Rhode Island utenfor New York, der Andersen allerede som ung kunstner kom i kontakt med den velstående eliten i byen.

Det lyktes ham å finne en mesen blant sine rike venner, Laura Cushing, som hadde kullsviertro på Andersens talent. I 1912 opprettet de en pasifistisk orientert organisasjon, Verdens samvittighet, som ble utgangspunkt for Andersens store prosjekt, Verdensbyen . Han så for seg  en møteplass for det ypperste verden kunne fremvise innen vitenskap, teknikk, religion, politikk og ikke minst kunst. Store deler av museet viser tegninger og modeller av byen, og modeller av heroiske skulpturer som, i gigantisk størrelse, skulle ha en fremtredende plass i Verdensbyen.

Nordmann i Roma

Enda så spesielt det er, er ikke museet særlig kjent. Du skal være heldig å finne en guide-bok som anbefaler et besøk. Og grunnen er nok at Andersens talent som skulptør er heller omstridt. Det hele blir svært pretensiøst, og det er lett å trekke på smilebåndet av all denne usjenerte stormannsgalskapen. Det betyr ikke at museet ikke er verd et besøk. Men mer for å se hvordan rike utlendinger bodde i Roma for 100 år siden, og hvordan en kunstner med begrenset talent klarte å sikre sitt navn for ettertiden.

Her finner du den norske wikipedia-artikkelen om Andersen:  https://no.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Christian_Andersen

Norske H C Andersens skulpturer: Voldsomt maskuline figurer i heroiske posisjoner.
Norske H C Andersens skulpturer: Voldsomt maskuline figurer i pompøse positurer.
Ekstremt idealisert fremstilling av mann, kvinne og barn.
Ekstremt idealisert fremstilling av mann, kvinne og barn.

Like i nærheten ligger en utmerket restaurant jeg på det varmeste kan anbefale, Al Borghetto. Du finner omtalen på Tripadvisor her: https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187791-d2088272-Reviews-Al_Borghetto-Rome_Lazio.html 

Her finner du Museo H. C. Andersens egen hjemmeside: https://web.archive.org/web/20090627032644/http://www.museoandersen.beniculturali.it/index.php?en%2F1%2Fhome

Tripadvisor har også en omtale av museet, og den finner du her:  https://no.tripadvisor.com/Attraction_Review-g187791-d2005155-Reviews-Museo_Hendrik_Christian_Andersen-Rome_Lazio.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *