Ny bok for deg som elsker Italia

Arnt Stefansen, kjent som korrespondent for NRK, er nå ute med boken «ITALIA Historien, kulturen og menneskene». Det er et digert lerret å spenne opp, for det er overflod av alt dette i Italia, men Stefansen makter kunststykket å gjøre den lange og innholdsmettede historien oversiktlig. Og han tegner et varmt bilde av italienerne – som vi kjenner oss igjen i, og som gjør at jeg, og mange andre nordmenn, besøker Italia igjen og igjen.

Forsiden til Arnt Stefansens bok om Italia.
Forsiden til Arnt Stefansens bok om Italia.

Italia på godt og ondt – på én dag

Boken starter med en dag i Roma. Stefansen har hatt nærkontakt med italiensk byråkrati. Det gikk ikke godt, og han setter seg på en restaurant, irritert og oppgitt. På nabobordet er det familiefest. En dame feirer 92 år med alle sine kjære rundt seg. Stefansen, som egentlig ikke bryr seg om bursdager, betror likevel hovedpersonen at også han fyller år den dagen.

«Som ved et trylleslag er jeg en del av festen. På bordet mitt kommer det et stort stykke av fødselsdagskaken, en nydelig bløtkake. Deretter vanker det en utmerket prosecco, Italias champagne. (…). I ettertid slo det meg at det jeg opplevde den dagen i Roma er Italia i et nøtteskall. På den ene siden et tyrannisk byråkrati – på den andre, en menneskelig varme og vennlighet som er enestående. Knapt noe europeisk land har en så ruvende historie som Italia. Landets bidrag til verdens kulturarv er enestående. Og knapt noe sted finner vi mer begavelse, skaperkraft og skjønnhet».

Holder oversikten

Ingen tvil om at Stefansens kjærlighet til Italia er stor. Men han er heller ikke blind for alle problemene: korrupsjon, politisk vanstyre, mafiaen og dens tette forbindelser til forskjellige regjeringer. Og han gir gode forklaringer på hvorfor det er blitt slik. Og utrolig nok makter han å gi et oversiktlig bilde av politikken i dagens Italia også.

Boken er delt inn i tre deler: 1 Dagens Italia, 2 Romas og Italias historie og 3 Italia – reisens mål. De tre delene er igjen delt i 20 kapitler, med 3-7 underkapitler. Det gjør at den nesten 400 sider tykke boken ikke virker massiv, og det er lett å hoppe frem og tilbake og finne det som interesserer deg mest.

Boken avsluttes med en «kosedel», der Stefansen tar for seg hele landet. Her lærte jeg mer om steder jeg har besøkt, og ikke minst stimulerte appetitten til å se mer av det jeg ikke kjenner – ennå. Levende beskriver han landskap, byer, kirker, fontener og tårn, og  italienernes vaner og uvaner. Innimellom kommer han med bokanbefalinger – og ikke minst når han forteller om restauranter, kjenner jeg det rykker i reisefoten. Ved neste tur til Roma skal jeg garantert hit: Trattoria der pallaro.

Her står jeg sammen med Catharina Maria Bugge. Hun driver blant annet sitt eget reisebyrå «I Roma» og hun intervjuet av Arnt Stefansen i boka om Italia.
Posted in Bok

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *