Ny dronning, og ny konkubine, i Thailand

Oppdatering 3. september 2020:

1 mai 2019 giftet kong Vajiralongkorn seg med venninne gjennom flere år og Thailand fikk en ny dronning, Sudhita. Tre måneder senere, med sin nye hustru ved sin sine, og under den tv-overførte gudstjenesten som ble holdt i forbindelse med hans 67. fødselsdag 28. juli, inngikk kongen et nytt forhold. Han 34 år gamle, tidligere livvakt Sineenat Wongvajirapakdi ble erklært som offisiell konkubine.

Det er første gang en thailandsk konge offentlig har hatt mer enn en partner siden i 1932. Hans foreldre, Bhumibol og Sirikit, fremsto som et samsveiset par som holdt mye av hverandre. Deres eneste sønn derimot, har hatt et turbulent privatliv med dramatiske skilsmisser og barn som er blitt gjort arveløse.

Kong Maha Vajiralongkorn gjør sin tidligere livvakt, 34 år gamle Sineenat Wongvajirapakdi til offisiell konkubine. Dronning Suthida sitter ved siden av ham.
Kong Maha Vajiralongkorn gjør sin tidligere livvakt, 34 år gamle Sineenat Wongvajirapakdi til offisiell konkubine. Dronning Suthida sitter ved siden av ham.

Kunngjøringen om konkubinen er ikke blitt møtt med kritikk i Thailand. Men det har sin forklaring i at de som krenker kronen kan få inntil 15 års fengsel. Likevel, privat skal det mange thailendere mene at kongen er eksentrisk og muligens umoralsk.

Offiselt bilde av General Sineenat Wongvajirapakdi, konkubine til kong  Vajiralongkorn I av Thailand.
Offisielt bilde av General Sineenat Wongvajirapakdi, konkubine til kong Vajiralongkorn I av Thailand.
Offisielt bilde av General Sineenat Wongvajirapakdi, konkubine til kong  Vajiralongkorn I av Thailand.
Offisielt bilde av General Sineenat Wongvajirapakdi, konkubine til kong Vajiralongkorn I av Thailand.

Fjerde ekteskap

Kun tre dager før han ble kronet giftet kong Vajiralongkorn seg og man fikk en ny dronning i Thailand. Dette melder South China Morning Post.

40 år gamle Sudhita er kongens fjerde hustru. Hun har bakgrunn som flyvertinne, men har i flere år vært ansatt som vise-kommandør kongens garde. I 2016 ble hun utnevnt til general i hæren. Det er klart at hun har ikke har noen formell kompetanse til de to siste stillingene, men må regnes som en påskjønnelse fra kongen til sin venninne gjennom flere år.

Kong Vajiralongkorn og dronning Sudhita.
Kong Vajiralongkorn og dronning Sudhita. I Thailand hverken bukker eller neier man, men kaster seg på gulvet for å vise respekt.

Den 67 år gamle kongen er en kontroversiell skikkelse, som i tillegg til å vært gift tre ganger tidligere, har gjort de fleste av sine sønner arveløse. Han liker seg best i Tyskland, og bor det meste av tiden i den idylliske bayerske byen Tutzing, 4 mil utenfor München.

13. oktober 2016 døde den svært populære kong Bhumibol av Thailand etter over 70 år på tronen. Sammen med dronning Sirikit hadde han fire barn, tre døtre og en sønn. Det er bare menn som kan arve tronen, og dermed måtte det bli Vajiralongkorn.

4. til 6. mai 2019 ble kroningen feiret i Bangkok.

 Kong Vajiralongkorn er 64 år og er blant de eldste som har arvet tronen i en såpass høy alder
Kong Vajiralongkorn er 67 år og er blant de eldste som har arvet tronen.

Frem og tilbake

Men lykken i denne trekanten ble kortvarig. Få måneder etter «bryllupet» ble konkubinene avsatt og kastet i fengsel. Begrunnelsen var at hun ikke respekterte dronningen.

Men Sineenatra må likevel ha hatt en plass i kongens hjerte, for 28 august 2020 kom det en pressemelding om at beskyldningene mot henne var falske. Alle titler som hun hadde mistet ble gjeninnført, hun ble hun løslatt og befinner seg nå tilbake i Tyskland hos sin mann.

Sinennatra, kongen av Thailands konkubine.

Sineenatra er født i 1985 og jobbet som sykepleier før han inngikk et forhold til daværende kronprins Vajiralongkorn.

Hun utdannet seg til pilot i Thailand og i utlandet, tjente i den kongelige livvaktenheten og ble i 2019 tildelt rang som generalmajor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *