Nytt fra det britiske kongehuset

Like over nyttår ble det klart at prins Harry og Meghan, hertugen og hertuginnen av Sussex, ikke ville være arbeidende kongelig lenger og dro til Canada. Men familien er stor, og 2020 «byr» både på et bryllup og en skilsmisse. Her er nytt fra det britiske kongehuset

Fire generasjoner. Dronning Elizabeth med sine arvinger: Charles, William og George.
Photo copyright: Ranald Mackechnie

Det meste av kongefamiliens gjøren og laden den siste tiden må ses i lys av skuffelsen over Harry og Meghan ikke lenger ønsker å jobbe som kongelig, og har flyttet til Nord-Amerika. Familien er naturlig nok skuffet, det er jo en kraftig av avvisning av det de står for, men mange briter syns det er leit at de drar.

Alle forstår selvfølgelig at det er naturlig for unge mennesker å ønske og skape sine egne liv. Man har nå bare en gang dette ene livet, likevel hadde nok de fleste håpet at Meghan og Harry hadde prøvd litt til. Og hva skal egentlig Harry gjøre? Han soldatkarriere er avsluttet, og han har egentlig få ferdigheter utover å representere og å kaste glans. Noe han gjør veldig godt, men å tjene penger på å selge prinsetittelen sin, det kan komme til å koste ham hans anseelse.

En vanskelig fremtid for Harry

I forrige uke var han og Meghan i Miami og holdt tale hos en samling investeringsfirmaet JP Morgan holdt. Der fortalte Harry at han hadde gått syv år i terapi for å komme over tapet av moren, prinsesse Diana. Det skapte overskrifter, og noe av det han skal fronte fremover er psykisk helse.

Etter en seks ukers ferie i Canada før jul, var hertugparet så vidt innom Storbritannia et par dager før de fortalte at det kongelige livet ikke var noe for dem.

At hertugparet av Sussex har «sagt opp» betyr at britisk presse har lagt sin elsk på Kate og William, og flere andre familiemedlemmer også som Anne, Edward og Sophie og Charles og Camilla. Til og med prinsesse Beatrice og Eugenie snakkes det om skal få mer fremtredende roller. Akkurat det siste får vi se på, men det helt klart at de fremste kongelige nå kjøres frem.

Hertuginne Kate på besøk på en barneskole for å snakke om viktigheten av at barn spiser sunt.
Hertuginne Kate på besøk på en barneskole for å snakke om viktigheten av at barn spiser sunt.

Dronning Elizabeth

6. februar var det 68 år siden kong George 6. døde og hans 25 år gamle datter ble dronning. Allerede i 2015 kunne hun feire at hun var den britiske monarken som hadde sittet lengst. Hun mangler enda noe over to år på å bli den lengst regjerende monarken i verden, men med hennes jernhelse burde det ikke være noe i veien for det.

Etter at nyvalget åpent dronning Elizabeth parlamentet for andre gang 19 desember 2019, derfor ingen krone og kappe.

Elizabeth fyller 94 år 21. april, men har ingen planer om å pensjonere seg. Men jeg syns nesten det begynner å bli umenneskelig at hun ikke abdiserer. Dronningen er veldig kjekk, likevel burde hun nå si takk for seg. Hennes sønn Charles er over 70, og trolig lever Elizabeth enda 10 år til. Hva slags kongerolle skal ha få utforme? Men dette er nå min mening, og dronning Elizabeth har for lengst gjort det klart at hun ikke kommer til å abdisere.  

Prins Charles og Camilla:

10. februar feiret de at det var 15 år siden de forlovet seg. Det betyr at de 9. april kan gratulerer hverandre med 15 år som mann og kone, like lenge som Charles var gift med Diana, fire års seperasjon iberegnet.

Camilla er høy beskytter for mange organisasjoner. En hjelper kvinnelige innsatte med å lære seg et yrke. Her prater Camilla med som lærer å lage mat på et storkjøkken.

Britene har fortsatt et ambivalent forhold til Charles, og særlig Camilla, men så vidt jeg kan se så blir hertuginnen av Cornwall stadig mer likt og respektert.

Sophie og Edward:

Prins Edward, jarlen av Wessex, på besøk på Elfenbenskysten februar 2020.
Prins Edward, jarlen av Wessex, på besøk på Elfenbenskysten februar 2020.

De er kanskje ikke de mest karismatiske medlemmene i kongefamilien, men de lager heller ikke bølger og utfører sine oppdrag med godt humør. Særlig Sophie har fått mye positiv oppmerksomhet i det siste. Paret kan til sommeren feire sin 20 års bryllupsdag.

Sophie, grevinnen av Wessex, åpner en sykehusavdeling.
Sophie, grevinnen av Wessex, åpner en sykehusavdeling.

Prinsesse Anne:

Litt bisk er hun, men likevel høyt respektert for sin arbeidsmoral. Det er ikke noe tull med Anne. Også hun må trå til nå som Harry og Meghan har trukket seg, selv om hun snart er 70 år. For to år siden arvet Harry en ærestittel etter sin bestefar prins Philip. Han ble da generalkaptein for Royal Marines. Den ærestittelen gikk fløyten da han ikke lenger ville jobbe som kongelig. Nå skaper Anne kongelig historie ved at hun overtar etter Harry og blir den første kvinnelige generalkaptein.

Prinsesse Anne har lenge hatt forbindelse til det militære. Foto: MOD

Selv om de i Anne vil få en engasjert representant, så er det likevel en skuffelse at Harry fikk fortsette med dette. Han har var flere år i det militære og så aktiv tjeneste også i Afghanistan. Kommer han til å angre?

Nok en skilsmisse i det britiske kongehuset

Peter og Autumn Philips lot det bli kjent 11. februar at de har flyttet fra hverandre med tanke på skilsmisse. Peter (42) er sønnen til prinsesse Anne og dronning Elizabeths eldste barnebarn, og blir derfor det første av hennes åtte barnebarn som skiller seg. Av Elizabeths fire barn, er tre av dem skilt.

Peter Philips. Foto: ©Millie Pilkington / Country Life Picture Library
Peter Philips. Foto: ©Millie Pilkington / Country Life Picture Library

I 2008 giftet han seg med kanadiske Autumn Kelly (41) St. Georg-kapellet i Windsor. Det vekket oppsikt, og ikke på den positive måten, da det kom frem at Peter og Autumn hadde solgt bryllupet sitt til blandet «Hello!» for en halv million pund. Paret har fått to døtre sammen: Savannah (9) og Isla (7).

Peter og Autumn har et hus på Annes eiendom i Glouchershire. Mens Harry og Meghan fikk klar beskjed om at de ikke kunne bruke sin kongelige posisjon for å tjene penger, reklamerte Peter i Kina for melk – og det eneste som er interessant med ham i reklameøyemed er at han er sønn av en prinsesse og barnebarn av selveste Dronningen av Storbritannia. Han kom ikke godt fra det i britisk presse.

Ryktene begynte å gå om at Autumn ville ta barna med seg til sitt fødeland Canada, men i pressemeldingen om skilsmissen forklarer paret at de kommer fortsatt å ha sitt hjem i Storbritannia.

17. februar kom det inn en melding om at dronning Elizabeths nevø, jarl Snowdon, også skal skille seg.

Prins Andrew

Han fyller 60 år 16. mars, en dag som normalt ville ha blitt feiret med mye brask og bram. Men livet har nærmest gått i knas for dronningens yndlingssønn.  16. november ga han TV-intervjuet der han snakket om sitt forhold til den pedofildømte Jeffrey Epstein. Det ble en katastrofe. Som bakteppe kan vi ha i mente at Andrew i mange år har vært sterkt kritisert for sitt luksusliv og sin omgang med maktpersoner fra udemokratiske land. Han hadde liten sympati å gå på.

Prins Andrew, hertugen av York, under det katastrofale TV-intervjuet.
Prins Andrew, hertugen av York, under det katastrofale TV-intervjuet.

At han ikke maktet å ta avstand fra Epsteins ugjerninger utløste et skred av fordømmelser. Resultatet at han trakk seg helt fra å jobbe som kongelig. Det blir ikke blir noen offentlig feiring av hans store dag, ingen offentlig flagging og han får heller ikke admiraltittelen som hadde vært naturlig. Hvordan Andrew skal hente seg inn etter dette er vanskelig å se.

Beatrice gifter seg

Hans eldste datter Beatrice skal gifte seg 29. mai. Jeg kan ikke tenke meg noe annet enn at Andrew vil føre henne til alters, men samtidig er nok kongefamilien redd for at skandalen rundt Andrew skal prege Beatrice’ store dag. Bryllupet skal stå i kapellet i St. James’ Palace i London. Her er det ingen naturlig adgang for hverken folk eller presse. Men vi får tro at vielsen ikke blir helt privat og at det blir en TV-overføring.

Edo og Beatrice gifter seg 29. mai.
Edo og Beatrice gifter seg 29. mai.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *