Olav og Märtha – de ventet på hverandre i åtte år!

Det er vel kjent at vårt nåværende kongepar, Sonja og Harald, ventet i ni år før de fikk hverandre. Mindre kjent er det at også Olav og Märtha hadde en lang ventetid bak seg før de endelig kunne gifte seg. Grunnen var en dyp bekymring for fremtidige barn.

Kronprins Olav og kronprinsesse Märtha klar for bryllupsreise mars 1929.
Kronprins Olav og kronprinsesse Märtha klar for bryllupsreise mars 1929.

I sin nye bok «Kronprinsessens krig» skriver Trond Norén Isaksen om ryktene som oppstod rundt kronprinsesse Märtha og president Franklin D Roosevelt under krigen. Den norske kronprinsessen hadde søkt tilflukt i USA etter at Norge ble invadert 9. april, og kom til å bli en av presidentens aller nærmeste. Ikke til å undres over at det oppstod rykter om at de var elskere. Et rykte, som Isaksen etter å ha gått gjennom tilgjengelige kilder, kategorisk kan avvise.

-Men det brakte meg over på en annen ting å utforske, nemlig forholdet mellom Märtha og Olav, sier han. Hvor sterkt følte de egentlig for hverandre?

Den store kjærligheten

Olav og Märtha ble forelsket i hverandre i 1921. De hadde begge dratt til København for å feire at deres felles bestemor, enkedronning Louise, fylte 70 år. Han var 18 og hun to år eldre. Olav forteller mange år senere om opplevelsen på sitt tilbakeholdne vis: «Jeg ble klar over at jeg kunne komme til å bli forelsket i henne».

Han kunne nok tatt hardere i, fordi fra da av er det ingen annen kvinne for ham. Likevel går det åtte år før de offisielt blir et par. Hvorfor? Jo, fordi kong Haakon og dronning Maud er helt imot at det skal bli et par av sønnen og kongeparets felles niese Märtha av Sverige.

Gode grunner for en annen brud

Det var jo besynderlig. Prinsesse Märtha hadde alt man kunne ønske seg av en kongelig brud: sjarmerende, dannet og karismatisk. Det er fristende å tenke seg at det er fordi Märtha var svensk. Dronning Maud holdt ikke det svenske kongehuset høyt. Hun mislikte kong Gustaf Vs hustru, dronning Victoria, så sterkt at hun nektet Victoria å bli med til trekongemøtet i Kristiania i 1917. Men det norske kongeparet håpet faktisk at sønnen skulle velge en svensk prinsesse som brud, nemlig prinsesse Ingrid (1910-2000).     

Prinsessene Märtha og Ingrid av Sverige.
Prinsessene Märtha og Ingrid av Sverige. Ingrid er ennå ikke fylt 16, ettersom håret hennes er utslått. Hun giftet seg i 1935 med danske kronprins Frederik.

Märtha og Olav – for tett slektskap

Motstanden mot Märtha bunnet ganske enkelt i det svært nære slektskapsforholdet til Olav. Haakon og Maud var selv fetter og kusine, og det var Märtha og Olav også. Og med vissheten om at dette nok ikke var så sunt for fremtidige barn, ønsket ikke Haakon og Maud at Olav og Märtha skulle gifte seg.

Da Märthas søster Astrid giftet seg med belgiske kronprins Leopold i 1926, var Olav blant gjestene. Haakon forsøkte å styre Olavs interesse mot prinsesse Ingrid, som da var 16 år, men det var nytteløst. Kronprins Olav har bare øyne for Märtha.

Prinsesse Märtha og kronprins Olav få dager før de giftet seg.
Prinsesse Märtha og kronprins Olav få dager før de giftet seg.

Til slutt ga det norske kongeparet etter. Sommeren 1928 deltok kronprins Olav på sommerolympiaden i Amsterdam. Han vant gullmedalje i seiling, men selv det var nok ikke den største prisen. Olav fridde også til Märtha – og fikk ja. Forlovelsen ble ikke offentliggjort før i januar og bryllupet stod i Oslo 21. mars 1929. Det første kongelige bryllupet i Norge siden 1589!

Her kan du lese om Olav og Märthas bryllup.

Som ektepar var Olav og Märtha svært lykkelige sammen. Til å begynne med hadde de ikke noe passende sted å bo, men fikk etter hvert kjøpt Skaugum av minister Fritz Wedel Jarlsberg. Den store eiendommen brant ned i 1930 og kronprinsparet fikk anledning til å bygge sitt eget hjem etter sin smak. Nye Skaugm stod ferdig i 1932. I årene frem til krigen i 1940 har Olav beskrevet som de lykkeligste i hans liv.

Den norske kronprinsfamilien trolig i 1938.
Den norske kronprinsfamilien trolig i 1938.

Derfor Sonja måtte vente

– Når Olav måtte vente på sin Märtha i åtte år, hvordan kunne han da være så «vanskelig» når det gjaldt Sonja og Harald?

-Det er jo en lang og komplisert historie, men kortversjonen er jo at kong Olav ikke hadde noe personlig imot Sonja Haraldsen, slik kong Haakon og dronning Maud heller ikke hadde noe personlig imot prinsesse Märtha, men at det var en utbredt oppfatning at det ville medføre monarkiets endelikt om kronprinsen giftet seg med en ikke-kongelig og at kong Olav derfor valgte å ta tida til hjelp for å se om opinionen kanskje ble mer velvillig innstilt med årene, og det viste seg vel å være en strategi som fungerte selv om det sikkert ikke var så morsomt for de direkte berørte, sier Trond Norén Isaksen.

 

5 thoughts

  1. Nå sies det at Olav kanskje hadde litt annet fore i ventetiden. En tjenestejente fra Tinn fikk et barn som visstnok var som snytt ut av nesa på han. Jeg tror at barnebarnet holder på med en bok. Dette sto i en artikkel nylig i Rjukan Arbeiderblad.

      1. Slike rykter syns jeg er usmakelige!😡Har hørt om en datter i nord Norge også. Vet ikke hva det feiler disse som setter ut slike rykter.😱

  2. Det er så fristende å sende ut noe en har hørt, som noen har hørt, som noen lhurer på fordi….. Har også hørt at kong Olav hadde en kjent normann til far. Til det motsatte er bevist (og det blir nok vanskelig) tror jeg på det vi har lært!!!

    1. Hei Reidunn.
      Fint å høre fra deg. Rundt kjente mennesker, og kongelige i særdeleshet, vil det ofte oppstå rykter. Men jeg syns man skal være forsiktig med skrive slikt. De er jo mennesker de også og fortjener å bli tatt hensyn til, og barna deres. Det kan ikke være morsomt for kong Harald og prinsesse Astrid å lese slikt, selv om de nok er blitt temmelig herdet i årenes løp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *