Olav og Märthas bryllup

Olav og Märthas bryllup ble en gylden anledning til å forsone broderfolkene etter unionsoppløsningen i 1905. Men det var ikke til å stikke under stol, de var fetter og kusine, og deres foreldre var også i nær slekt. Det bekymret kong Haakon og dronning Maud, men Märtha og Olav elsket hverandre. Det var ikke noen annen for noen av dem.

De nye norske kronprinsparet, Märtha og Olav på sin bryllupsdag.
De nye norske kronprinsparet, Märtha og Olav på sin bryllupsdag.

Det må bli dem

Olavs far, kong Haakon, og Märthas mor, prinsesse Ingeborg, var bror og søster. Likevel møtte de ikke særlig ofte etter de ble voksne og gift. Den første verdenskrigen, fra 1914 til 1918, gjorde reising nærmest umulig. I tillegg kunne ikke Olavs mor, dronning Maud, tenke seg noe annet enn å dra hjem til sine i England. Hun syntes svenske dronning Victoria var ei hurpe, «a bitch of the first order», og vurderte ikke engang å besøke Sverige.

Dronning Maud, kronprins Olav og kong Haakon ca 1910.
Dronning Maud, kronprins Olav og kong Haakon ca 1910.
Den norske kongefamilien kunne knapt vært mindre.

Som nygift hadde Maud delvis bodd i København og hatet hvert sekund, så hun ville ikke sette sin fot i Danmark heller. Haakon hadde få gode minner fra sin tid som i Danmark, men av og til måtte han dra til sin mor, enkedronning Louise (1851-1926). Da tok han med seg sin sønn Olav, og det var under disse besøkene at Olav og Märtha kunne møtes. Første gang han forstod at Märtha var den han ville ha, var da hele familien var samlet i 1921 for å feire Louises 70-årsdag.

Ikke bare enkelt

Det tok likevel  litt tid før de stod frem. Olav måtte fullføre sin utdannelse, og det stod noen hinder i veien for dem. Kong Haakon fryktet at sårene fra unionsoppløsningen ikke var helet ennå,  og at Norge ikke var klar til å få en Bernadotte tilbake. En annen grunn som også fikk brudeparet til å nøle, var at de var i nær slekt flere generasjoner tilbake, noe som ikke er noen fordel genetisk sett.

Märtha og Olav like før gallamiddagen 18. mars på Stockholm slott.
Märtha og Olav like før gallamiddagen 18. mars på Stockholm slott.

Sommeren 1928 deltok kronprins Olav i de olympiske sommerlekene i Amsterdam. Brüssel ligger ikke langt unna, der Märthas lillesøster Astrid var gift. Märtha og Olav traff hverandre i Amsterdam og Olav fridde. Inntil videre holdt de unge sin beslutning innad i familien. Ikke før 14. januar ble forlovelsen offentlig.

Bryllupet fulgte svært tett. 21. mars, en uke før brudens 28-årsdag, skulle paret vies i Oslo, og ikke i brudens hjemby Stockholm.

18. mars ble det hold en avskjedsmiddag på Stockholm for prinsesse Märtha. Etter på kom hun og Olav på slottsbalkongen.
18. mars ble det hold en avskjedsmiddag på Stockholm for prinsesse Märtha. Etter på kom hun og Olav på slottsbalkongen og ble hilst av tusener.

Opptakten

Prinsesse Märtha ankom Oslo 19. mars. Etter ankomsten på Østbanen dro paret i en firespent landauer opp Karl Johans gate til Slottet, der de hilste de mange fremmøtte fra Slottsbalkongen. All frykt om at folket ikke ville godta svenske Märtha, forsvant som dugg for solen.

Karl Johan 19. mai 1929. Fylt av nordmenn som ville hilse Märtha. Legg merke til isobeliskene.
Karl Johan 19. mars 1929. Fylt av nordmenn som ville hilse Märtha.
Legg merke til isobeliskene.

Oslos gater må ha vært litt av et syn for Märtha. Langs Karl Johan sto 36 isobelisker – søyler av is – med fakler på toppen. Etter hilsningen på balkongen la Märtha og Olav ut på en tre timers kjøretur gjennom hele Oslo for å hilse folket. Og ikke nok med det. Dagen ble avsluttet med ball på Slottet.

Märtha og Olav la ut på en tre timers kjøretur gjennom Oslo.
Märtha og Olav la ut på en tre timers kjøretur gjennom Oslo. Det ble litt av en signingsferd.

Det må ha vært noen anstrengende dager, for på kvelden 20. mars var det festforestilling i Nationaltheatret. Bruden bar Vasa-diademet, gaven fra Stockholm by, og et turkishalskjede som var en bryllupsgave fra Haakon og Maud. 

Olav og Märthas bryllup

Vielsen skulle finne sted klokken kl. 12 i Vor Frelsers kirke (nå domkirken), altså et formiddagsbryllup. Kirken var pyntet med hvite blomster – asalea, syriner, tulipaner, hortensia og hvite liljer og palmer. Alt i alt var 1600 personer invitert, derav 21 kongelige. Mest prominent var det svenske kronprinsparet og Olavs fetter og hans kone, som da var hertugparet av York. Noen år senere skulle de bli adskillig mer kjent som kong Georg 6 og dronning Elizabeth (dronningmoren).

Vielsen av Olav og Märtha 21. mars 1929.  Det kongelige hoffs fotoarkiv
Olav og Märthas bryllup. Her blir de viet 21. mars 1929. Det kongelige hoffs fotoarkiv

Da klokken nærmet seg 12, trådte kronprins Olav og hans forlover, hertugen av York, inn i kirken til tonene av Richard Nordraaks «Purpose» (hør musikken her). Deretter fulgte den nærmeste familie. For å hedre bruden fremførte et kor «Sverige» av Wilhelm Stenhammar, mens hun i sin brudekjole i sølvlamé beveget seg opp midtgangen ved sin far, prins Carls arm. For et syn hun må ha vært! Den en time lange seremonien ble avsluttet med Händels «Halleluja».

Utenfor ventet titusener av mennesker som hadde fulgt Olav og Märthas bryllup gjennom høyttalere, og fra Akershus festning ble det avfyrt 42 skudd – en dobbelt kongesalutt.

Bryllupslunsj

Bordet er dekket til bryllupslunsj for Märtha og Olav.
Bordet er dekket til bryllupslunsj for Märtha og Olav.

Bryllupslunsjen på Slottet ble servert til vel 200 gjester i Store spisesal. De fikk servert slottsfruesuppe, sjøtungefilet, lammesadel og is. Kong Haakon talte. Deretter fulgte Stortingspresidenten, Kronprinsen og brudens far. 

Märtha og Olav på sin bryllupsdag. Forlover er hertugen av York. Ved siden av ham står prinsesse Ingrid. Brudesvennene er prins Flemming og George av Danmark. Foto: E. Rude, Det kongelige hoffs fotoarkiv
Märtha og Olav på sin bryllupsdag. Forlover er hertugen av York. Ved siden av ham står prinsesse Ingrid. Brudesvennene er prins Flemming og George av Danmark.
Foto: E. Rude, Det kongelige hoffs fotoarkiv

Etter lunsjen var det hele over. Etter å ha takket gjestene, kledde paret seg om, og ved femtiden forlot det nye norske kronprinsparet landet for å dra på bryllupsreise. I Nord-Frankrike ventet Olavs bil, og paret dro på måfå gjennom Frankrike til Rivieraen. Der var de i tre uker.

 Olav og Märtha klar for bryllupsreise.
Olav og Märtha klar for bryllupsreise.

Aldri dronning

Fra første stund ble Märtha kongehusets fremste kvinnelige representant. Maud hadde for lengst gitt opp å fylle dronningrollen, og det ble hennes utadvendte svigerdatter som ble den folk kunne knytte seg til. Dessverre fikk hun aldri anledning til å vise hva hun kunne ha utrettet som dronning. Det sørgelige var at Märtha døde ung, bare 53 år gammel i 1954. Kong Olav fikk et fullt liv og døde i januar 1991. I alle disse årene, nær 37 år, som enkemann, var det ingen annen enn Märtha for ham.

Kronprinsesse Märtha i 1949. Foto: Ingeborg Ljusnes, Det kongelige hoffs arkiv
Kronprinsesse Märtha i 1949. Dronning i gavnet, men ikke i navnet. Foto: Ingeborg Ljusnes, Det kongelige hoffs arkiv

Märtha og Olavs biograf, Trond Norén Isaksen, skriver: «Sammen ville de ha vært det perfekte kongepar, og hun som hadde forløst alle de gode egenskapene som lå i ham, ville ha vært en god støtte for ham som monark. Det ble minnene om henne, og folkets kjærlighet og sympati, som bar ham gjennom hans kongegjerning».

2 thoughts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *