Philippe og Mathilde – gift i 20 år

4. desember 1999 ble kronprins Philippe av Belgia viet til Mathilde d’Udekem d’Acoz, og en sjenert mann fikk en strålende kvinne ved sin side. Det betyr at Philippe og Mathilde har vært gift i 20 år og har lykkes både med å skape en harmoniske familie og fremstå som et ypperlig kongepar.

Philppe og Mathilde - gift i 20 år. Her smiler bruden til sin mann 4. desember 1999.
Philppe og Mathilde – gift i 20 år. Her smiler bruden til sin mann 4. desember 1999.

I september 1999 ble kjent at Belgias 39 år gamle kronprins Philippe endelig var forlovet. Det kom som en overraskelse for den «unge» mannen hadde i grunnen alltid virket tafatt og litt sjarmløs egentlig, og mange lurte nok på om kronprinsen i det hele tatt kom til å gifte seg.

Men i all diskresjon hadde han truffet en ung adelskvinne (hun var en jonkvrouw, som er en lavere klasse adel), Mathilde d’Udekem d’Acoz i tre år. Hun var 26 år gammel og jobbet som logoped. Så hemmelighetsfulle hadde de vært at pressen ikke engang hadde et godt fotografi av den nye, fremtidige kronprinsessen da forlovelsen ble kjent.

Mathilde og Philippe på sin forlovelsesdag i 1999.
Mathilde og Philippe på sin forlovelsesdag i 1999.

Første belgiskfødte dronning

Mange kunne ikke riktig tro at den tafatte Philippe hadde klart å finne seg denne kjekke jenta helt selv, og at dette ekteskapet måtte være arrangert. Såpass sterk var denne antagelsen at Philippe under pressekonferansen slo fast at ingen hadde introdusert de to med tanke på ekteskap. Selv om bruden var 13 år yngre enn sin mann, fremstod hun som en moden kvinne med mye varme og karisma, som nok smittet over på den litt stive ektemannen også. I tillegg er Mathilde faktisk født i Belgia og hun ble i 2013 den første belgiskfødte dronningen siden kongedømmet ble opprettet i 1830.

Kronprinsesse Mathilde av Belgia i 2008.
Kronprinsesse Mathilde av Belgia i 2008.

Brudekåpe for desemberbrud

At det måtte bli en belgisk designer til brudekjolen var opplagt. Og det var heller ikke overraskende at hun valgte Edouard Vermeulen fra motehuset Natan. Et motehus hun fortsatt bruker, og hennes gode kollega dronning Maxima av Nederland også.  

Overraskende nok ble bryllupet holdt i desember. En sommermåned hadde borget for en større folkefest, men paret ville åpenbart ikke vente. Mathildes vinterbrudekjolen er todelt: en brudekjole og en brudekåpe. Kåpen er sydd i silke-crepe og har lange ermer og en høy krage, som fikk i alle fall meg til å tenke på Snehvit. Foran er kåpen lukket med knapper og innsvinget i livet. Bak ender kåpen i et langt slep på mellom fire og fem meter. Over slepet hvilte brudesløret, som var et arvestykke fra dronning Paolas italienske familie, og som kan dateres tilbake til 1877. Brudekjolen under er en helt enkel silkekjole.

Dronning Mathilde av Belgia på sin bryllupsdag 4. desember 1999. Hun bærer sin svigermors tiara.
Dronning Mathilde av Belgia på sin bryllupsdag 4. desember 1999. Hun bærer sin svigermors tiara.

Tradisjonelt skal bruden bære noe lånt og for Mathildes del ble det diamanttiaraen fra svigermor dronning Paola, den såkalt Art Deco-tiaraen.

Stat kirke er skilt i Belgia så først var vielsen i rådhuset, deretter fulgte den religiøse seremonien i St. Michael og St. Gudula-katedralen. Etterpå inviterte brudgommens foreldre, kong Albert 2 og dronning Paola, til bryllupslunsj på slottet. Familiebåndet mellom den norske og belgiske kongefamilien er tett. Kong Harald er fetter av kong Albert og da Philippe og Mathilde giftet seg, stilte Harald og Sonja opp, sammen med sine barn Haakon og Märtha Louise, som jo er tremenninger av Philippe.

På disse 20 årene har Mathilde og Philippe fått fire barn: kronprinsesse Elisabeth 2001, prins Gabriel 2003, prins Emmanuel 2005 og prinsesse Eléonore 2008. I 2013 abdiserte kong Albert og dermed ble Philippe og Mathilde Belgias nye kongepar.

Dronning Mathilde og kong Philippe av Belgia i 2013.
Dronning Mathilde og kong Philippe av Belgia i 2013.

Philippe og Mathilde – gift i 20 år

Nederlandske Marianne Kouwenhoven følger tett kongehusene i Be-Ne-Lux-landene og hun forteller at det belgiske kongeparet er svært godt likt, særlig fordi de viser seg fra en helt annen side enn de Paola og Albert gjorde i sine dager.

-Til tross for at det belgiske kongehusets «enfant terrible», prins Laurent (kong Philippes bror), dukker opp med jevne mellomrom og skaper negative presseoppslag, er fokus alltid på kongeparet som gjør sitt beste for et land som er svært splittet, språklig, politisk og geografisk.

Ikke bare at de kontinuerlig reiser rundt i landet og besøker t.o.m. de minste bygder, er familielivet veldig viktig for Mathilde og Philippe. De tar også med barna sine ved mange offisielle høytider og der kan alle se hvor pent de oppfører seg. Det er et pluss i et land som setter stor pris på gode manerer! De fire barna og de stolte foreldrene står i skarp kontrast til Paola og Alberts år som kongepar, og deres barn.

Kronprinsesse Elisabeth har allerede gitt flere taler, og det på tre offisielle språkene, og er blitt vant til sin rolle som sin fars etterfølger. Disse 20 år siden har vist at Mathilde & Philippe er et godt team og at dagens kongefamilie gir et inntrykk av stabilitet. Alt i alt, Mathilde var det beste som kunne hende Philippe, sier Marianne Kouwenhoven.

Den belgiske kongefamilien i 2018.
Den belgiske kongefamilien i 2018.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *