Praktfull brudekjole av fallskjerm

Praktfull brudekjole inspirert av "Tatt av vinden", er sydd av en fallskjerm.
Det er ikke vanskelig å se at denne vakre brudekjolen en gang var en fallskjerm.

Brudekjole sydd av en fallskjerm høres rart i dag, men under krigen var fallskjermer ettertraktet for den som skulle stå brud. Stoff var mangelvare, og ettersom fallskjermene var laget av lett og fin hvit silke, var de veldig godt egnet til både brudekjoler og dåpskjoler.

Brudekjolen reddet liv

Praktfull brudekjole inspirert av "Tatt av vinden", er sydd av en fallskjerm.
Fallskjermen reddet livet til en amerikansk soldat. Da han giftet seg etter krigen, var brudens kjole sydd av fallskjermen.

Nylig fikk det berømte museet The Smithsonian i Washington i USA en enestående vakker gave fra Ruth Hensinger. Hun donerte sin egen brudekjole, vel vitende om dens historiske verdi. Ruths brudekjole ble nemlig laget av fallskjermen som reddet amerikanske major Claude Hensinger under Den annen verdenskrig, og som man forstår: Han var brudgommen!

I august 1944 var B-29 pilot Claude Hensinger og hans mannskap på vei tilbake fra et bombetokt over Yowata i Japan, da motoren begynte å brenne. Mannskapet var nødt til å hoppe for å redde livet. Det gikk bra med alle, og Hensinger selv fikk bare noen mindre skader i landingen. Han ble liggende og vente på hjelp, og brukte fallskjermen sin som pute og teppe. Da hjelpen kom, tok han heldigvis med seg fallskjermen som hadde reddet livet hans.

Praktfull brudekjole var fallskjerm

Praktfull brudekjole var egentlig en fallskjerm.
Ruth og Claude Hensinger på sin bryllupsdag.

Claude hadde en kjæreste, Ruth, og de bestemte seg for å gifte seg da krigen var over. Ruth ønsket seg en en kjole som lignet en som Scarlet O’Hara hadde i filmen «Tatt av vinden». Hun fikk en lokal syerske til å lage livet og sløret, mens hun selv sydde skjørtet av fallskjermen. Ved å trekke opp snorene som gikk i løpeganger i selve fallskjermen. gjorde hun kjolen kortere på forsiden, mens hun lot dem være slakke på baksiden slik at hun fikk et slep.

Paret giftet seg den 19. juli 1947. Kjolen ble også båret av datteren deres og av sønnenes bruder før de donerte kjolen til The Smithsonian Museum i Washington.

 

2 thoughts

  1. Moren min giftet seg rett etter krigen i en kjole sydd av fallskjermsilke, som vel var det beste man kunne få tak i til formålet. Men stoffet hadde nok ikke en forhistorie som kan måle seg med den vi leser om her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *