Prins Albert – elsket og forgudet

Rent privat var dronning Victoria en lidenskapelig kvinne, som dyrket sin mann prins Albert – selv lenge etter han var død. Men kjærligheten var nok ikke like gjensidig.

Han ble født 26. august 1819 i Coburg i Tyskland, og han preget nok Victoriatiden vel så mye som Victoria selv.

Prins Albert som ung ektemann.
Prins Albert som ung ektemann.

«Han er så vakker at det nesten er for mye av det gode. Med skjønne blå øyne, en utsøkt nese og en følsom munn. Med delikate små mustasjer og bare en liten antydning til kinnskjegg. En deilig figur, bred over skuldrene og slank om livet. Jeg er visst helt fortapt i ham», skriver dronning Victoria i dagboken 11. oktober 1839. Hun har nettopp møtt sin fetter, prins Albert (1819 – 1861), som hadde kommet til London dagen før.

Hva hjertet er fullt av, løper munnen over med, heter det, og det er tydelig at Albert hadde tatt bolig i Victorias hjerte. Familien var ivrig etter å spleise dem, men det var ikke så enkelt å reise for 200 år siden. Dette var bare hans tredje besøk til kusinen i London. Selv bodde Albert i Coburg i Sør-Tyskland. Det var langt nok.

Scene fra Victoria & Albert: The Royal Wedding.
Scene fra Victoria & Albert: The Royal Wedding.

Følelsene var nok heller ikke like heftige fra Alberts side. Men hva skulle han ellers gjøre? Han hadde en eldre bror som skulle overta hertugdømmet Coburg. Familien var ikke særlig rike, men hadde en enestående evne til å gifte seg inn i kongefamilier. Albert visste hva som ble forventet, og så nok ikke for seg noe alternativ enn å si ja til det Victoria hadde å tilby.

Bryllupsdagen og bryllupsnatten

Bryllupet mellom Albert og Victoria 19. februar 1840.
Bryllupet mellom Albert og Victoria 19. februar 1840.

Victoria hadde bestemt seg for Albert, og viste seg som en handlingens kvinne. Bare fire dager etter at hun hadde lovprist ham i dagboken, frir hun til Albert. Siden det er Victoria som er monark, er det hun som må spørre om han vil tilbringe resten av livet med henne. Begge er 20 år gamle og naturlig nok preget av situasjonen der de sitter sammen i en sofa. Men Albert svarer ja, og så omfavnet de hverandre, lenge.

Noen lang forlovelse er det ikke snakk om. Fire måneder senere, 10. februar 1840, blir Albert og Victoria viet. Victoria er kledd i hvitt, og danner dermed en brudemote vi ser den dag i dag.

Dronning Victorias brudekjole
Dronning Victorias brudekjole.

Bryllupslunsjen blir holdt i Buckingham Palace. Men før den starter, bevilger de nygifte seg en halv time alene sammen. Victoria gir Albert en ring, og han får dem til å love at de aldri skal holde noe hemmelig for hverandre. «Og det gjorde vi aldri», skriver Victoria mange år senere.

Noen ordentlig bryllupsreise følte ikke Victoria at hun som monark kunne ta seg tid til. Og da ble det slik. Albert hadde nå skjønt at Victoria syns hun skulle bestemme alt, og han skulle føye seg. Et kort opphold på slottet Windsor var det hun kunne strekke seg til, og der tilbrakte de bryllupsnatten. Det virker som om Albert overgikk Victorias forventninger. Glødende av begeistring skriver hun i sin dagbok: «Det var en tilfredsstillende og mystisk opplevelse. Jeg har aldri opplevd en lignende kveld. Hans uendelige hengivenhet ga meg følelser av himmelsk kjærlighet og lykke. Han holdt rundt meg og vi kysset hverandre igjen og igjen», skriver Victoria.

Du kan lese min artikkel om bryllupet mellom Victoria og Albert her.

Noen dager senere avslører hun mer om deres samliv. Hun forteller at Albert hadde hjulpet henne med å trekke på henne strømpene, mens hun hadde sett ham barbere seg. 

Prins Albert var svært kunstinteressert og designet smykker for Victoria. Her kan du lese om safirtiaraen han fikk laget da de var nygift.

Dronning Victoria som nygift
Dette sanselige maleriet av den ung dronning Victoria hang i prins Alberts soverom.

Albert, den perfekte ektemann

Selv om paret følte en sterk lidenskap for hverandre, var de svært forskjellige som typer. Mens Victoria var heftig og intuitiv, var Albert kjølig og intellektuell, og flere historikere har mer enn antydet at han kanskje ikke følte like sterkt som henne. Men Victoria beundret Albert grenseløst, og Albert følte stor godhet for henne. Og de var åpenbart begge enige om at kjønnslivet var en viktig del av ekteskapet.

Victoria, Albert og fem barn 1846

De sterke følelsene kunne få sine uheldige uttrykk også: Albert og Victoria kunne krangle voldsomt. Albert ble frustrert over å spille annenfiolin i forholdet, mens Victoria ikke sjenerte seg for stadig å minne ham om hvem av dem som var monark. Scener der Victoria skrek til Albert, gjerne gjennom en hel dag, at han var ufølsom og ikke forstod henne, utspilte seg gjennom hele ekteskapet. Albert forlot rommet, og ville ikke høre på henne. Det endte som regel endte med at Victoria måtte be om unnskyldning.

Victoria og Albert.
Prins Albert og dronning Victoria

I de 21 årene de var gift, fikk paret ni barn – fem døtre og fire sønner. Det første barnet, datteren Vicky, ble født ni måneder etter bryllupet, mens den yngste, datteren Beatrice, ble født 16 år senere, i 1857. Svangerskapene, fødslene og tiden etter tok på Victoria, og etter hvert ble det Albert som utførte de aller fleste av hennes kongelige oppgaver. Så hardt jobbet han for henne at det begynte å tære på kreftene. Senhøsten 1861 er Albert sliten, og da han får noe ubestemmelig magebesvær, har han liten styrke til å stå imot. 14. desember 1861 dør han i Victorias armer.

Prins Albert på slutten av sitt liv.
Prins Albert på slutten av sitt liv.

Først tolv år senere orket hun å skrive i dagboken sin om den fryktelige dagen: «Det kom to eller tre lange åndedrag, som var mer som milde sukk. Hånden hans søkte etter min og så var det over – alt, alt, alt».

Den lange enkestanden

Victoria var 42 år da hun ble enke. Fra da av kledde hun seg bare i sort og falt ned i en sorg hun egentlig aldri hentet seg fra. I de første ti årene som fulgte, trakk hun seg helt tilbake og åpnet ikke engang parlamentet. Og minnet om Albert ble holdt i hevd. Hver eneste dag, frem til Victoria døde i 1901, ble det lagt frem klær til ham og barbersakene gjort klare.

Da hun døde hadde lagt igjen instruksjoner om at hun ville ha en hvit begravelse. Det var en gledens dag da hun og Albert ble forenet i evigheten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *