Prins Andrew 60 år – krigshelt som mistet all ære

19. februar 1960 ble prins Andrew født på Buckingham Palace som det tredje barnet og andre sønn av dronning Elizabeth 2. og prins Philip, hertugen av Edinburgh. På det tidspunktet var den vesle prinsen nummer to til den britiske tronen. I dag er Andrew åttende i arverekken. Som ung var han en vakker mann og krigshelt også, men i dag er ikke Andrew levnet mye ære.

I 1960 fikk dronning Elizabeth sitt tredje barn, ti år etter sitt forrige prinsesse Anne. Det sies at prins Andrew er favorittbarnet hennes. Foto Cecil Beaton.
I 1960 fikk dronning Elizabeth sitt tredje barn, ti år etter sitt forrige, prinsesse Anne. Det sies at prins Andrew er favorittbarnet hennes. Foto: Cecil Beaton.

Han ble døpt i musikkrommet på Buckingham Palace i april samme år, og fikk navnet Andrew Albert Christian Edward. Andrew har han etter sin farfar, prins Andreas av Hellas og Danmark, som døde 16 år før hans fødsel.

Prins Andrew til marinen

Prins Andrew ble «født i purpur», som betyr at han var født av en regjerende monark, den første på 103 år. Det var i 1857 da dronning Victorias yngste barn, prinsesse Beatrice kom til verden. Prinsen fikk sin første utdanning på Buckingham Palace, før han ble sendt til Heatherdown School i Berkshire. I september 1973 begynte han på kostskolen Gordonstoun, i Nord-Skottland, som faren og Charles før ham. Andrew forlot Gordonstoun med eksamener i engelsk, historie, økonomi og statsvitenskap, men fortsatte ikke på universitetet. I stedet gjorde han som sin far og søkte seg til marineakademiet, Royal Naval College, i Dartmouth.

Som ung var prins Andrew litt av en kjekkas, og gikk under navnet "Randy Andry" (kåte Andy)
Som ung var prins Andrew litt av en kjekkas, og gikk under navnet «Randy Andry» (kåte Andy)

I dag har Andrew rang som kommandør og æresrang som viseadmiral i Royal Navy. Han ble helikopterpilot og tjenestegjorde under Falklandskrigen.

Sarah – rett kvinne for Andrew, men ikke som kongelig

I juli 1986 giftet han seg med Sarah Margaret Ferguson og ble kreert hertug  av York, jarlen av Inverness, og baron Killyleagh. Sarah og Andrew hadde kjent hverandre siden barndommen, og sett hverandre på polokamper, men det var først under Royal Ascot i 1985, at sterke følelser oppstod.

Sarah og Andrew på sin bryllupsdag i 1986.
Sarah og Andrew på sin bryllupsdag i 1986. Du kan lese om bryllupet her.

Paret så ut til å ha et godt ekteskap og fikk to døtre sammen: Beatrice og Eugenie. Men var Sarah nok ikke skapt for et kongelig liv. Til å begynne ble hun sett på som forfriskende og som en munter kontrast til den formelle protokollen om finnes rundt kongefamilien, men det tok ikke lang tid før hennes ablegøyer bare virket vulgære. Som marineoffiser var Andrew ofte borte, og Sarah ble nådeløst kritisert i britisk presse for sin oppførsel, klessmak og vekt. Da det ble kjent at hun hadde vært på ferie med en annen mann, som ble avbildet mens han suttet på Sarahs tær, var det ugjenkallelig over. Prins Philip har aldri tilgitt henne hennes utroskap mot sønnen hans, og tåler knapt å være i samme rom som Sarah.

I mars 1992 kunngjorde paret at de ville skille seg og at det kom til å skje i all minnelighet. Separasjonen varte i fire år og i mai 1996 ble Sarah og Andrew formelt skilt. Paret ble enige om å dele omsorgen av sine to døtre, og Sarah fortsatte å bo sammen med Andrew på deres hjem Sunninghill Park, frem til 2004, da han flyttet til Royal Lodge ved Windsor. Sarah kjøpte deretter et herskapshus rett ved Royal Lodge, men da det brant i flyttet hun inn til Andrew, og har bodd der siden.

Livet som kongelig

Hertugen av York var høy beskytter for mange veldedige organisasjoner og arbeidet som handelsambassadør, så vel som å representere Dronningen, i mange år. I 2014 grunnla hertugen «Pitch @ Palace», som var et initiativ til støtte for gründere for å få hjelp med forretningsidéene sine. Han grunnla også «The Prince Andrew Charitable Trust» som har som formål å støtte unge mennesker til utdanning og opplæring. Han opprettet også en rekke priser for å støtte unge gründere.

Andrew har i mange år vært kraftig kritisert for sitt høye forbruk og vennskap med mektige menn fra udemokratiske land (for å si det pent). Han er blitt beskrevet som kravstor og arrogant, og da han i november ga et katastrofalt TV-intervju om vennskapet med pedofildømte Jeffrey Epstein, og prinsens forhold til unge jenter som av Epstein var blitt presset til sex, fikk den tidligere krigsheltens gode navn og rykte et slikt skudd for baugen at det ser ut til at det har sunket for godt.  I november 2019 annonserte hoffet at Andrew ikke ville ha noen offentlige oppgaver i «overskuelig fremtid».

Prins Andrew under det famøse TV-intervjuet. Det endret livet hans.
Prins Andrew under det famøse TV-intervjuet. Det endret livet hans.

I forbindelse med hans 60 årsdag blir det ingen offentlig flagging eller feiring, og han blir heller ikke admiral, som var forventet. Men han beholder sin kongelige tittel, fortsetter å delta på familiesammenkomster og kommer garantert til å føre sin eldste datter Beatrice til alters 29. mai.

kongehusets offisielle bildet av prins Andrew i anledning hans 60-årsdag.
Kongehusets offisielle bildet av prins Andrew i anledning hans 60-årsdag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *