Prins Nikolaos 50 år

Prins Nikolaos av Grekenland ble født 1. oktober 1969 i Roma, altså for 50 år siden. Han er tredje barn og sønn nummer to av kong Konstantin 2. og dronning Anne-Marie av Grekenland. Grunnen til at prinsen ble født i den italienske hovedstaden var at hans foreldre hadde måttet flykte i 1967 etter et mislykket motkupp mot generalene. Kongeparet slo seg først ned i Roma, men etter at kongedømmet i Hellas var blitt avskaffet ved en folkeavstemning i 1974. I nå måneder bodde de i Danmark, før familien flyttet til London i 1975.

Dronning Anne-Marie med nyfødte prins Nikolaos i armene, sammen med kong Konstantin, prins Pavlos og prinsesse Alexia.
Dronning Anne-Marie med nyfødte prins Nikolaos i armene, sammen med kong Konstantin, prins Pavlos og prinsesse Alexia.

Hjemmeskole for prins Nikolaos

Frem til han var 12 år ble han undervist hjemme, sammen med sine søsken Alexia og Pavlos, før han fortsatte på Hellenic College i London, som var ungdomsskole og gymnas hans foreldrene hadde vært med å starte.

I 1986 fikk Konstantin og Anne-Marie sitt siste barn, sønnen Philippos. Bak ser vi Pavlos og Nikolaos, samt døtrene Theodora og Alexia.
I 1986 fikk Konstantin og Anne-Marie sitt siste barn, sønnen Philippos. Bak ser vi Pavlos og Nikolaos, samt døtrene Theodora og Alexia.

I 1988 begynte han å studere internasjonal politikk ved Brown University i USA, med fokus på diplomati og nasjonal sikkerhet. I løpet av sitt andre år tok han fri for å ta tjeneste i den britiske hæren og fikk rang som sekondløytnant hos Royal Scots Dragoon Guards.

Arbeid og hobby

I 1993 tok han sin eksamen og jobbet to år innen TV-produksjon for Fox News i New York. 1995 dro han tilbake til London for å jobbe med valuta. Det ser ikke ut til at han fant seg helt til rette der heller og fra 1997 til 2003 jobbet han på farens kontor. Selv om kong Konstantin ikke lenger har noen trone, er det likevel mange som tar kontakt. Siden 2003 har prins Nikolaos vært aktiv innen virksomhetsrådgivning.

Prins Nikolaos foran sine bilder.
Jubilanten foran sine bilder.

Prinsen har hele livet vært en ivrig fotograf og siden 2013 har han helhjertet hengitt seg til å ta bilder. Anstrengelsene har båret resultater for i november 2015 stilte han ut sine arbeider hos Christie’s i London. I juni 2018 holdt Nikolaos sin første soloutstilling på Hellenic Museum i Melbourne, Australia.

Kjærligheten

Under De olympiske leker i Sydney i Australia i 2000 dro Nikolaos sammen med en gruppe europeiske kongelige til puben Slip Inn. I gruppen befant seg Nikolaos’ fettere kronprins Frederik og prins Joachim av Danmark og kronprins Felipe av Spania, samt prinsesse Märtha Louise. Blant andre gjester var Mary Donaldson, som i dag er gift med Fredrik og er kronprinsesse av Danmark.

Prinsesse Tatiana og prins Nikolaos av Grekenland på sin bryllupsdag 25. august 2010.
Prinsesse Tatiana og prins Nikolaos av Grekenland på sin bryllupsdag 25. august 2010.

Nikolaos eget kjærlighetsliv tok litt lenger tid å utvikle seg. Men i 2009 forlovet han seg med Tatiana Blatnik (f 1980), som han hadde hatt et langvarig forhold til. Tatiana er født i Venezuela med far fra Slovenia og mor fra Tyskland. Hun er oppvokst i Sveits. Før hun giftet seg jobbet Tatiana som eventplanlegger for motedesigner Diane von Fürstenberg

Dronning Anne-Marie og Grekenland og prinsesse Tatiana.
Dronning Anne-Marie og Grekenland og prinsesse Tatiana. Begge bor i dag i Hellas sammen med sine ektefeller.

Paret giftet seg i Spetses i Hellas 25. august 2010. Bryllupet fikk mye oppmerksomhet greske medier, ikke minst på grunn av alle de kongelige gjestene. Her var naturlig nok den greske, spanske og danske kongefamilien, men også kronprins Haakon og kronprinsesse Mary var der (uten ektefeller) og de svenske kongebarna.

En prins vender hjem

Selv om Nikolaos hverken er født i Hellas eller oppvokst der, har landet vært viktig for ham og han og Tatiana flyttet permanent til Athen i 2013. Paret har ingen bar.

Prins Nikolaos med sin niese prinsesse Maria-Olympia sommeren 2019.
Prins Nikolaos med sin niese prinsesse Maria-Olympia sommeren 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *