Prins Philip

I fjor satte prins Philip en rekord. I en alder av 97 år 314 ble han 19. april 2018 den eldste etterkommeren etter dronning Victoria, noensinne. Hun er hans tippoldemor. Nå fyller han 99!

Her er prins Philip malt på Windsor Castle. Bak døren i enden av korridoren ble moren hans, Alice av Battenberg, født i 1885.
Her er prins Philip malt på Windsor Castle. Bak døren i enden av korridoren ble moren hans, Alice av Battenberg, født i 1885.

Philip kom til verden 10. juni 1921 som prins av Hellas og Danmark. Han var eneste sønn og yngste barn av prinsesse Alice av Battenberg og prins Andreas av Hellas. Fra før hadde paret fire døtre.

Alice med sin fire døtre, Margarita, Theodora, Cecile og Sophie.
Alice med sin fire døtre, Margarita, Theodora, Cecile og Sophie.

Monarkiets historie i Hellas er utmattende å sette seg inn i. Philips bestefar kong Georg 1. ble myrdet i 1913, og ble etterfulgt kong Konstantin 1. I 1921-22 er det krig mellom Tyrkia og Hellas. Det går dårlig og kongen blir tvunget til å abdisere, i tillegg til at Philips far får mye av skylden. Han unngår dødsstraff, men blir forvist på livstid. Liggende i en appelsinkasse blir 18 måneder gamle Philip i all hast evakuert med hjelp av et britisk marineskip.

Bortsett fra Alice, kommer familien aldri mer til å vende tilbake til Hellas for å bo. Philip lærer seg heller aldri å snakke gresk. Hans språk blir engelsk og tysk.

«Mistet» moren, faren dro

Etter flukten bosetter familien seg i Frankrike, men moren, prinsesse Alice,  får i økende grad psykiske problemer. Hun hører stemmer og har intense religiøse følelser. I 1929 forsvinner hun fra familien uten at noen, bortsett fra moren hennes, Victoria Mountbatten, vet hvor hun var. Selv Philip får ikke så mye som et bursdagskort fra henne i årene hun er borte.

Prins Andreas vil heller være sammen med sine rike venner på Den franske rivieraen og flytter dit. Døtrene gifter seg i løpet av få år med hver sin tyske fyrste, og bosetter seg i Tyskland. Det kan ikke ha vært greit å være Philip, men han har en stor familien. Løsningen blir å sende ham til England for å gå på kostskole, mens mormoren og onkel Louis Mountbatten ellers holder en hånd over ham.

Philip og Alice før hun ble alvorlig syk. Da var Philip ikke en gang ti år. De kom aldri siden til å få et nært forhold.
Philip og Alice før hun ble alvorlig syk. Da var Philip ikke en gang ti år. De kom aldri siden til å få et nært forhold.

Søsterens tragiske død

I 1937 dukket Alice opp igjen etter å ha vært borte i åtte år. Hun hadde reist rund på forskjellige hjem og institusjoner i Tyskland viste det seg. Nå hadde hun gjenvunnet sin mentale helse sånn nogenlunde, selv om hun forble litt rar og eksentrisk resten av livet. Dessverre var skaden skjedde mellom mor og sønn. Alice og Philip kom aldri igjen til å få noe nært forhold.

Begravelsesprosesjon for den omkomne storhertugfamilien av Hessen i Darmstadt. 16 år gamle prins Philip er nr. 2 fra høyre.
Begravelsesprosesjon for den omkomne storhertugfamilien av Hessen i Darmstadt. 16 år gamle prins Philip er nr. 2 fra høyre.

Samtidig med at Alice forsøker å bli kjent med familien sin igjen, blir familie rammet av en fryktelig tragedie da en av Philips søstre, prinsesse Cecile, omkommer i en flyulykke med mann, barn og svigermor. 

Prins Philip i marinen

Philip gjør det bra på skolen, men han er ikke ikke interessert i en akademisk karrière. Han vil, som svært mange andre i familien, inn i det militære, nærmere bestemt marinen. 

Dette bildet av Philip hadde Elizabeth på skrivebordet sitt under krigen.
Dette bildet av Philip hadde Elizabeth på skrivebordet sitt under krigen.

1939 begynner han ved Britannia Royal Naval College i 1939. Han blir med i slagskipet HMS Ramillies i 1940.  Senere tjener han ved HMS Valiant og nevnes i rapporter for sine gode lederegenskaper. Det er ingen tvil om at han kommer gjøre stor karrière i marinen.

En fjern slektning

Philip fanget først oppmerksomheten til sin 13 år gamle slektning prinsesse Elizabeth i 1939. Hun og familien er på besøk på Royal Navy College der 18 år gamle Philip er elev. De kommer i prat og Elizabeth blir helt betatt. Utrolig nok kommer hun aldri til å se på noen annen mann enn ham. Og det er ikke rart at hun ble betatt. Philip var høy og blond, og tok seg usedvanlig godt ut.

Fra 1943 ble Philip invitert til kongefamilien en rekke ganger når han hadde permisjon og forholdet mellom Elizabeth og Philip utvikler seg. Elizabeth fikk på den tiden et bilde av ham i uniform og med skjegg, et bilde som hun har på sitt toalettbord den dag i dag.

Elizabeth får sin prins

Brudeparet med sine brudepiker og brudesvenner.
Brudeparet med sine brudepiker og brudesvenner.

I 1947, to år etter at krigen gifter de seg i Westminster Abbey. I de neste fem årene får de et liv som til en viss grad er etter Philips ønsker. De bor blant annet på Malta da han som marineoffiser er stasjonert der. I bakhodet ligger naturligvis tanken at de en gang skal bli regentpar, og det inntreffer fortere enn de kunne ane. Kong Georg 6, dør 6. februar 1952, mens Elizabeth og Philip var på offisielt besøk i Kenya. Dermed var Philips egen karrière definitivt over og hans liv ble nå å støtte sin kone i hennes dronninggjerning.

Phililp og Elizabeth har fire barn: Charles (1948), Anne (1950), Andrew (1960) og Edward (1964). Ryktene vil ha det til at det er særlig Anne han kommer godt overens med. Hun er den samme røffe og rett-frem typen som ham.

Prins Philip og prinsesse Anne griller ved slottet Balmoral i Skottland.
Prins Philip og prinsesse Anne griller ved slottet Balmoral i Skottland.

Prins Philips rekord

Prins Philip, eller Hertugen i Edinburgh, har lenge vært opptatt miljøproblemer, og er interessert i vitenskap, ingeniørfag og industri. Han var en dyktig idrettsmann (polo) og har vært beskytter, president eller medlem av mer enn 780 organisasjoner.

I en alder av 96 år bestemte han seg i 2017 for å pensjonere seg, og representerer i dag bare unntaksvis. Han var også innblandet i en bilulykke kort tid etterpå. Overraskelsen var stor i Storbritannia at en mann på 96 år fortsatt kjørte. Noen uker senere leverte han inn førerkortet (men dronning Elizabeth kjører fortsatt).

Det er ikke den eneste kongelige rekorden Philip setter i år. Fra før er han den lengste levende ektefellen til en britisk monark, ved siden av å være den som har hatt den jobben lengst. Hans ekteskap med dronning Elizabeth har vart i over 72 år og er det lengste i britisk kongelig historie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *