Prins Philips smykkegaver til Elizabeth

Prins Phillips smykkegaver til sin hustru er er utsøkte. Dronning Elizabeths gemal er personlig ingen formuende mann. Likevel har han gitt noen virkelig flotte smykker til sin kone.

Elizabeth og Philip som nyforlovet 10. juli 1947. Hun bærer hans diamantring på høyre hånd.

Vi kjenner til at Philip ved tre anledninger har forært Elizabeth smykker. Det kan selvfølgelig være mer enn det, det er det sikkert, men de kongelige har ikke for vane å gi hverandre storslagne gaver. De har jo mer enn nok av alt. Av og til er det imidlertid på sin plass å slå på stortromma, som bryllup og andre merkedager.

Prins Philips smykkegaver til Elizabeth har vært preget av personlig smak. Dette armbåndet er hans bryllupsgave til henne.

Forlovelse og bryllup

Da krigen endelig var over i 1945, var Philip og Elizabeth klare for å gifte seg. Forlovelsen ble offentliggjort 10. juli 1947, og bryllupet ble feiret 20. november samme år. Allerede i 1946 hadde Alice av Battenberg gitt sønnen en tiara, vel vitende om at han  planla å fri. Tiaraen hadde hun selv fått da hun giftet seg i 1903, og nå ga den diamanter til forlovelsesringen og et armbånd som ble bryllupsgave. Trolig ble stenene som var til overs, brukt til å betale gullsmeden.

Prins Philips mor, Alice av Battenberg, med diamant- og akvamarintiaraen hun fikk i bryllupsgave fra det russiske tsarparet. Det ble til både ring og armbånd til Elizabeth.

Philip gikk til Londonfirmaet Philip Antrobus Ltd., og var selv med på utformingen. Prins Philip har en kunstnerisk åre, men det holder han ganske privat. Diamantene i seg selv kan spores tilbake til tsar-Russland. Alice hadde fått tiaraen på bryllupsdagen av tsar Nicholas 2. og kusinen tsarina Alexandra fra Russland. De kom til å bli det siste regjerende tsarparet i Russland, og gaver fra dem pynter nå dronning Elizabeths finger.

Du kan lese om bryllupsgavene til Elizabeth her.

Catherine, Hertuginnen av Cambridge, har fått låne prins Philips armbånd ved flere anledninger, som her under utdelingen av BAFTA-prisene i 2017.

Prinsesse Elizabeth, Hertuginnen av Edinburgh, som nygift i 1947 med prins Philips armbånd.

Femårsgaven

Som sin forgjenger, prins Albert (som var gift med dronning Victoria), designer også Philip smykker til sin kone. I 1952 mistet Elizabeth faren sin og ble dronning. Livet for dem begge gikk inn i en ny fase, og det var kanskje grunnen til at han ville gi henne en helt spesiell gave til det såkalte trebryllupet.

Armbåndet Philip ga til Elizabeth da de hadde vært gift i fem. Hun har ikke brukt det veldig ofte.

Det var det velkjente franske juvelérfirmaet Boucherons London-gren som fikk oppdraget med å lage dette fantastiske armbåndet av gull, platina, safirer, diamanter og rubiner. I smykket ser vi et gjentakende mønster dannet av initialene «E» og «P». Armbåndet har også to roser satt i diamanter og prins Philips’ eget marinsymbol, ankeret.

Prins Philips smykkegaver

I 1966 fylte dronning Elizabeth 40 år, og i det året fikk hun en svært spesiell brosje av sin mann. Smykket er rundt med en diameter på omkring fem cm og består av en stor rubin i midten og seks mindre, bleke rubiner, alle er utskåret. Stenene er bundet sammen av tynne gulltunger, og diamanter er festet i et ujevnt mønster over brosjen. Diamantene er briljantslipte og satt i platina, mens rubinene er satt i gull. Rubinene kom opprinnelig fra et indisk smykke.

Andrew Grimas brosje vant flere priser før prins Philip kjøpte det til sin kone.

Brosjen er designet av den italienskfødte smykkekunstneren Andrew Grima og ble i 1966 tatt ut av Rådet for industridesign for å delta i konkurransen «The Duke of Edinburgh’s Design Award». Deretter ble Grima den eneste smykkedesigneren som ble tildelt The Duke of Edinburgh Prize for Elegant Design, og fikk utnevnelsen hoffleverandør.

Offisielt bilde av Elizabeth og Philip da de feiret sin 70-års bryllupsdag i 2017. Dronningen går nær sagt alltid med en brosje på høyre skulder og denne gangen var det gaven fra Philip hun bærer.

Prins Philip må ha blitt så imponert at han kjøpte brosjen av Grima for å gi den som gave til Elizabeth.  Grima kom til å designe rundt 100 smykker til kongefamilien, særlig hadde prinsesse Margaret en fin samling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *