Britisk brud 13: Prinsesse Alexandra av Kent 1963

Prinsesse Alexandra av Kent som brud.
Prinsesse Alexandra av Kent som brud.

24. april 1963 var det et stort kongelig bryllup i selveste Westminster Abbey i London. Prinsesse Alexandra av Kent fikk et storslått bryllup, noe som ville ha vært helt uaktuelt i dag. 

Det var svært annerledes å være kongelig i 1963. Kongefamilien hadde en mye større rolle, og prinsesse Alexandra av Kent hadde som full jobb å representere dronningen, enda hun «bare» var barnebarn av en monark, kong Georg 5. Og prinsessens bryllup sto ikke mye tilbake for det selv en tronarving ville ha fått.

Prinsessebruden 2018, Eugenie av York, ville nok gjerne ha vært en «profesjonell» prinsesse slik som Alexandra, men prins Charles har satt seg imot det. Han vil ha et mindre, enklere og billigere monarki og har satt foten ned for at andre enn barn av en monark eller kronprins skal representere. Broren, prins Andrew, skal være svært ergerlig. Han hadde ønsket en stor kongelig rolle for døtrene, og i den sammenhengen ble prinsesse Eugenies bryllup ganske kontroversielt i Storbritannia. Det ble altfor stort og dyrt, mente mange, for en «ubetydelig» kongelig som ikke representerer.

Haralds «drømmebrud»

Den unge prinsesse Alexandra av Kent.
Den unge prinsesse Alexandra av Kent.

Alexandra Helen Elizabeth Olga Christabel ble født 25. desember 1936. Hennes siste navn er en påminnelse om at hun er født i julen. Foreldrene var prins George, hertug av Kent (1902-1942), og prinsesse Marina av Hellas (1906-1968).

Fra før hadde Alexandra en eldre bror, og hun fikk etter hvert en lillebror også.

Alexandra ble sett på som en mulig, og meget passende, brud for kronprins Harald. Det hadde nok både kong Olav og prinsesse Marina satt stor pris på, men slik gikk det som kjent ikke. Alexandras utvalgte, Angus Ogilvy, var sønn nummer to av en jarl. Det betydde ingen tittel og svært liten arv, men god utdannelse og gode forbindelser. Bryllupet ble satt til 24. april og skulle stå i selveste Westminster Abbey.

Mors favoritt

Alexandra og Angus som mann og kone. De fikk 41 år sammen.
Alexandra og Angus som mann og kone. De fikk 41 år sammen.

Bruden valgte John Cavanagh til å designe brudekjolen. Ikke et oppsiktsvekkende valg, for Cavanagh hadde en lang historie med Kent-familien. Han tegnet klærne til Alexandras mor, prinsesse Marina, og hadde også designet brudekjolen til Alexandras svigerinne, Katharine, den nåværende hertuginnen av Kent.

Bruden hadde bestemte krav til designeren: Kjolen skulle være ren og enkel, uten sløyfer og kapper. Det er interessant når man ser resultatet, for kjolen er langt fra vanlig. Det som virkelig kjennetegner kjolen, er at den består nærmest utelukkende av blonder. Alexandra ga Cavanagh et stykke Valciennes-blonde som hadde tilhørt hennes avdøde bestemor, prinsesse Helen av Hellas, og Lady Patricia Ramseys 44 år gamle brudeslør. Med utgangspunkt i disse «tøystykkene» ønsket bruden at kjolen hennes skulle lages.

Men det viste seg ikke å være så enkelt å lage blondestoffet. Det intrikate mønsteret med eikeblader og eikenøtter kunne ikke kopieres i Storbritannia. Det måtte gjøres i Frankrike, noe som igjen krevde en smidig ordning med britisk tollvesen, slik at blondenes ankomst til Storbritannia ikke ville bli røpet og plukket opp av britisk presse. For da som nå, det ville ikke være populært med en ikke-britisk kjole.

For tung

Her kan du se noen detaljer på brudekjolen.
Her kan du se noen detaljer på brudekjolen.
Det er ikke vanskelig å se at prinsesse Alexandras brudekjole var tung.
Det er ikke vanskelig å se at prinsesse Alexandras brudekjole var tung.

Som vanlig ved kongelige brudekjoler var ermene lange og halsutringningen tett. Av de spesiallagde blondene ble det sydd en kjole som ble lagt over en stroppeløs underkjole, og dermed ble kjolens skuldre og ermer gjennomsiktige. Utklipte blonder ble sydd som kant til hals og mansjetter, og tusenvis av gullpaljetter ble festet på undersiden blondene, slik at kjolen ville skinne og glitre når bruden beveget seg. Alexandras slør var også laget av samme blonde som kjolen, noe som er ganske uvanlig, og det var faktisk ikke med i den opprinnelige planen. Sløret ble holdt på plass av samme tiara som moren hennes, prinsesse Marina, hadde båret som brud i 1934. Den hadde vært en gave fra London by.

Kjolen er svært vakker og flatterende, og å bruke paljetter for å få kjolen til å glitre var noe nytt. Men helt vellykket var kjolen likevel ikke, for den ble veldig tung. Du kan se video av bryllupet på denne linken, og selv se hvor sakte hun beveger seg og hvor tungt slepet bak henne er. Og slepet, som er på over seks meter, er nok også for langt for Westminster Abbey.

Som gift beholdt Alexandra prinsessetittelen, men kunne ikke lenger bruke «av Kent». Det samme vil skje med prinsesse Eugenie av York.

Livet etterpå

Alexandra av Kent med i Hosebåndsklær ved siden av sin svigerinne Katharine, Hertuginnen av Kent.
Alexandra av Kent med i Hosebåndsklær ved siden av sin svigerinne Katharine, Hertuginnen av Kent.

Alexandra og Angus fikk to barn: James (1964) og Marina (1966), som har gitt dem fire barnebarn. Alexandra har, i likhet med sin svigerinne Katharine, vært et svært populært medlem av kongefamilien. Hun har representert dronningen mange ganger, blant annet da Nigeria fikk sin uavhengighet fra Storbritannia i 1960.

Helt uten skandaler har ikke livet vært for henne. Angus måtte trekke seg fra forretningslivet på midten av 70-tallet etter at firmaet hans ikke overholdt sanksjonene mot Rhodesia. Datteren ble gravid i 1989 uten å være gift, noe som resulterte i midlertidig brudd med foreldrene.

Men i 2003 ble prinsesse Alexandra tildelt den aller høyeste ære. Hun ble utnevnt til ridder av den høyest ansette ordenen i Storbritannia, nemlig hosebåndsordenen. Den er et sterkt bevis på at dronningen har satt stor pris på den innsatsen Alexandra har gjort for kongefamilien. Året etter, i 2004, døde Angus av kreft.

Forrige brud: Katharine Worsley

Neste brud: Birgitte van Deurse 1972

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *