Britisk brud 15: Prinsesse Anne 1973

Prinsesse Anne med sin første mann Mark Philips. Prins Edward og Lady Sarah var brudebarn.
Prinsesse Anne med sin første mann Mark Philips. Prins Edward og lady Sarah var brudebarn.

Prinsesse Anne giftet seg 23. november og var med andre ord en vinterbrud. Det fikk naturligvis sitt å si for hvordan kjolen ble utformet. Annes vakre kjole i hvit silke har høy krage og lange ermer, som beskyttet henne mot det kalde novemberværet.

Som monarkens datter var det dengang helt naturlig at Anne skulle gifte seg i Westminster Abbey. Slik er det ikke i dag, da kun de som står i rett arvelinje får det privilegiet. Det var også en del kongelige gjester fra utlandet ved dette bryllupet. Fra Norge representerte kronprins Harald og kronprinsesse Sonja.

Brudens far, prins Philip, førte henne til alters. Men i motsetning til tidligere kongelige bryllup holdt Anne seg med kun én brudepike og én brudesvenn, hennes kusine lady Sarah Armstrong-Jones og lillebror prins Edward.

Inspirert av Tudor-tiden

Ermene på prinsesse Annes brudekjole var stilige, og teatralske. Foto: getty images.
Ermene på prinsesse Annes brudekjole var stilige, og teatralske. Foto: getty images.

Mauren Baker (1920 – 2017) var designer bak kjolen og hadde allerede en lang karriere bak seg i motebransjen. Forbildet til prinsesse Annes brudekjole var kjolemoten ved hoffet på dronning Elizabeth Is tid (1533 – 1603). Det blir særlig tydelig når vi ser på de dramatiske ermene, som uten tvil er det som best huskes av kjolen.

Ermene består av to deler: overerme i trompetform kantet med perler, og voluminøst undererme i plissert chiffon. De teatralske ermene danner en fin, og ikke minst dramatisk, kontrast til det tettsittende kjolelivet. Anne var, og er, svært slank.

Sammenlignet med tidligere kongelige brudekjoler utmerker Annes brudekjole seg også med det «korte» slepet – til kongelig kjole å være, vel å merke. Slepet måler i overkant av to meter, og det vakre silkestoffet strømmer vakkert etter henne. Hadde slepet vært lengre, ville det trolig ha blitt for tungt.

Fine detaljer

Maureen Bakers skisse av prinsesse Annes brudekjole.
Maureen Bakers skisse av prinsesse Annes brudekjole.
Det offisielle brudebilde av Anne og Mark.
Det offisielle brudebilde av Anne og Mark.

I tillegg til ermene ser vi at det er sydd fine biser i kjolelivet, men settbakfra er det også mange fine detaljer, som dessverre ble skjult av sløret.  Nedover ryggen er kjolen kneppet av en rad med tettsittende perleknapper, og på kjolens slep er det brodert appelsinblomster i perler og sølvtråd. Sløret var av silketyll og var festet til den samme diamanttiaraen moren hennes bar som brud i 1947.

Her kan du lese om bryllupet i 1947 mellom prinsesse Elizabeth og prins Philip. 

Du kan lese om tiaraens historie her.

Livet etterpå

Prinsesse Anne var den første av dronning Elizabeths barn som giftet seg. Hun var 23 år, mens brudgommen var to år eldre. Mark Phillips var en kjekk offiser, som delte Annes lidenskap for hester og ridning. Som tiden viste, var det ikke nok til å bygge et varig forhold, noe Annes bror prins Charles mistenkte fra første stund. Han var ikke videre begeistret for sin svoger, og syntes han var nokså dum.

Anne og Mark fikk to barn sammen. Peter kom i 1977 og Zara i 1981. Men Anne og Mark drev stadig lenger fra hverandre og ble skilt i 1992. Da hadde Mark fått et barn med en annen kvinne i 1985 og Anne hadde innledet et forhold til sjøoffiseren Timothy Lawrence.

Prinsesse Anne og prins Philip på vei inn Westminster Abbey.
Prinsesse Anne og prins Philip på vei inn Westminster Abbey.

Anne er ikke en kvinne som er dypt elsket av britene. Til det er hun for brysk og kjølig, men hun er respektert for alt arbeidet hun legger ned for kongehuset og for de veldedige organisasjonene hun er høy beskytter for. Hun har i dag fire barnebarn.

Forrige brud: Birgitte van Deurs 1972

Neste brud: Prinsesse Michael av Kent 1978

2 thoughts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *