Britisk brud 19: Prinsesse Anne 1992

Prinsesse Anne sto brud for annen gang 12. desember 1992 da hun giftet seg med kommandør Timothy Laurence. Det var en adskillig enklere seremoni enn da dronning Elizabeths eneste datter første gang smidde Hymens lenker i 1973. Den gang het ektemannen Mark Philips.

Prinsesse Anne og Timothy Laurence på sin bryllupsdag 12. desember 1992.
Prinsesse Anne og kommandør Timothy Lawrence på sin bryllupsdag 12. desember.

Men til tross for sin enkelhet var nok dette bryllupet noe av det hyggeligste som skjedde dronning Elizabeth det året. Under en tale i november hadde hun kalt 1992 for hennes «Annus Horribilis», som er latin for Det forferdelige året.

1992 – året alt går galt:

Det hadde lenge ulmet rundt Den britiske kongefamilien da 1992 startet. De to spektakulære bryllupene i 1981 (Charles og Diana) og 1986 (Andrew og Sarah) hadde sparket i gang en intens interesse og popularitet. Da det viste seg at parene ikke var særlig lykkelige, ble fallet stort.

Collage av bilder der dronning Elizabeth holder en tale, Windsor castle brenner og Charles og Diana, og Sarah og Andrew.
1992 var året da det meste gikk galt for den britiske kongefamilien

12. mars annonserte prins Andrew og Sarah Ferguson at de skulle separeres etter seks års ekteskap.
23. april ble prinsesse Anne og Mark Phillips skilt. 
8. juni kom boken «Diana: Her True Story» ut og som avslørte den sørgelige sannheten om ekteskapet til Charles og Diana, og at hans store kjærlighet het Camilla Parker Bowles. 
20. august ble det publisert bilder av Sarah Ferguson som lot sine tær bli kysset av en annen enn ektemannen.  
24. august ble opptak av  intime samtaler mellom Diana og en James Gilbey avslørt. 
20. november oppstod det en brann i dronningens hjem Windsor Castle. 
9. desember, Charles og Diana, prinsen og prinsessen av Wales, separeres. 

Den ene ulykken utløste den andre og oppslutningen om den hittil så populære kongefamilien sank dramatisk. Det var det nok en stor glede for Elizabeth at hun i alle fall kunne avslutte året med et bryllup, selv om brudeparet hadde innledet et forhold mens Anne var gift.

Annes nye kjærlighet

Anne traff Timothy da han gjorde tjeneste på kongeskipet Britannia. Forholdet utviklet seg og ble allment kjent i 1989 da noen private brev fra ham funnet i en leilighet i London. At Annes forhold til Mark var dårlig, var på det tidspunktet blitt helt åpenbart. Paret opptrådte svært sjeldent sammen og etter saken med Timothys kjærlighetsbrev, varte det ikke lenge før det ble kjent at ekteskapet var over. I ettertid kom det frem at Mark hadde blitt far til en datter sommeren 1985. Men altså, i august 1989 ble prinsesse Anne og Mark Philips separert og skilsmissen var klar i 1992.

Timothy Laurence og prinsesse Anne i bilen på vei fra vielsen.
Timothy og Anne – endelig gift. Brudebuketten hennes var hvit lyng.

Timothy Laurence (f 1955) har gjort fin karrière i Den britiske marinen og tjenestegjorde for dronning Elizabeth i perioden 1986 til 1989. Jeg syns det er verd å merke seg at prinsesse Margarets store kjærlighet Peter Townsend også hadde en lignende posisjon, men da, på begynnelsen av 50-tallet, ble det ikke tatt lett på at en ansatt innledet et forhold til herskapet.

Viet i Skottland

I 1992 tillot ikke Den anglikanske kirken gjengifte. Anne og Timothy kunne naturligvis gifte seg borgerlig, men det ville ikke være i samsvar med Annes oppdragelse eller dronning Elizabeths overbevisning. Løsningen ble å gifte seg i en liten kirke i Skottland. For der kunne kirken vie skilte.

Brudeparet med brudens barn, Peter og Zara, brudgommens mor og Elizabeth og Philip.
Brudeparet med brudens barn, Peter og Zara, brudgommens mor og Elizabeth og Philip.

I nærvær av 30 gjester giftet Laurence og prinsesse Anne seg 12. desember 1992 i Crathie sognekirke, som ligger like ved det kongelige slottet Balmoral. Bruden var kledd i en enkel hvit ulldrakt. Hun hadde blomster i håret og en bukett av hvit lyng. I likhet med Mark Philips mottok ikke brudgommen noen adelstittel.

Prinsesse Anne og kommandør Timothy Lawrence på sin bryllupsdag 12. desember.
Prinsesse Anne og kommandør Timothy Lawrence på sin bryllupsdag 12. desember.

Prinsesse Anne behold godset, Gatcombe Park i Gloucestershire, etter skilsmissen fra Mark Phillips. Når hun og Timothy bor London, disponerer de en leilighet i St James’ Palace.

Forrige britiske brud nr 18: Sarah Ferguson 1986

Neste britiske brud nr 20: Serena Stanhope 1993

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *