Prinsesse Anne 70 år

Prinsesse Anne har et vesen som kan virke krass og usjarmerende, og har nok ikke vært den mest populære i den britiske kongefamilien. Men nå, i kjølvannet av skandalene rundt Andrew og Harry og Meghan, står Anne frem som akkurat det man ønsker seg fra et kongehus: pliktoppfyllende og ikke selvhevdende. Konklusjonen er at Anne er mer populær enn noensinne.

Prinsesse Anne i et glamorøst øyeblikk på 70-tallet, men i en stil hun nok ikke føler seg altfor komfortabel med. Anne liker seg best i praktiske klær.

Hjemmekoselig

Da hun giftet seg for første gang i 1973 var dronningens gave til datteren et hjem. De fant ikke noe som passet før i 1976 da godset Gatcombe Park, som ligger i vest-England, ble lagt ut for salg. Anne har ikke invitert pressen over dørstokken, men de som har vært der beskriver det over 200 år gamle huset som hjemmekoselig, ikke minst takket være den sparsommelige prinsessens motvilje mot å kaste noe som helst. Besøkende kan også fortelle at prinsessens hjem er fylt av gjenstander, sprengte bokhyller som renner og hauger med magasiner som kan dateres tilbake til 1970-tallet.

Gatcombe Park har vært prinsesse Annes hjem siden 1976.

Du kan lese om bryllupet mellom prinsesse Anne og Mark Philips her.

2020 – et vanskelig år

Dronningen beskrev 1992 som hennes annus horribilis (latin for det forferdelige året). Det spørs nok ikke om hun syns 2020 er like ille. Verst er selvfølgelig prins Andrews vennskap med overgrepsdømte Jeffrey Epstein. Den saken er alvorlig og kommer neppe til å gå over. Harry og Meghans krumspring for å være private, men med kongelig glans, er sikkert leit, og irriterende, men det griper ikke grunnleggende inn i familiens virke.

Noe som ble helt klart under Corona-krisen, var at kongefamilien spiller en viktig rolle i kriser. Den evige praktiske prinsesse Anne tilpasset seg de nye kravene og holdt skjermmøter med sine foreninger.

Ligner på Philip

I over 50 år har hun representer dronningen uten noensinne å innbille seg at hun som person var viktig. Hun gjør det hun anser som sin plikt her i livet. I så måte er Anne i høyeste grad sin fars datter: man gjør det skal! Og det er denne holdningen som endelig gir henne den anerkjennelsen hun fortjener. Mens hun tidligere ble sett på som hovmodig og kald, blir hun nå hyllet for sin uovertrufne kongelige arbeidsetikk.

Hun har over 500 oppdrag per år og sammen med Charles er hun den som jobber mest, langt forbi kongehusets yngre medlemmer. Hun kan faktisk telle over 20 000 oppdrag siden hun debuterte 1. mars 1968.

Prins Philip og prinsesse Anne i 1969.
Prins Philip og prinsesse Anne i 1969.

Holdt hodet kaldt

At prinsesse Anne er en behersket kvinne ble til det fulle avslørt da hun ble forsøkt kidnappet i 1974. Hun lot seg ikke overtale til å bli med ham selv om han truet henne. Til slutt kom hun seg ut av bilen på den andre siden av limousinen, sammen med Mark Philips og hoffdamen Rowena Brassey (som fremdeles jobber for henne). Anne sa senere: «Det hele var så irriterende; Jeg fortsatte å si at jeg ikke ville komme ut av bilen, og jeg hadde ikke tenkt å komme ut av bilen. Jeg gikk nesten fra konseptet av sinne, men jeg visste at hvis jeg gjorde det, kunne jeg komme til å slå ham og han ville skyte meg.»

Oppslag i The Sun dagen etter at en mann forsøkte å kidnappe prinsesse Anne.

På samme rolige måte håndterte at hun er det eneste medlemmet av kongefamilien som har havnet i strafferegisteret. Hennes hund, en tre år gammel engelsk bull terrier kalt Dotty, angrep to barn i Windsor Great Park i 2002. Hun godtok boten uten dikkedarer.  

Men det er klart at alt har en grense for henne også. Hun ble berømt da hun ba noen journalister å «dra til helvete» (naff off). Det skal ha vært i forbindelse med en ubehagelig dekning av ektemannens sidesprang som resulterte i et barn. Han fikk datteren Felicity med den newzealandske kunstlæreren Heather Tonkin i 1985. Selv måtte hun tåle at hennes forhold til marineoffiseren Tim Laurence ble offentlig da noen kjærlighetsbrev fra ham ble funnet i 1989.  Hun var da separert, og altså fortsatt gift med Mark Philips.

Du kan lese om prinsesse Annes bryllup med Tim Laurence her.

Romslig

Anne og Mark skilte seg til slutt i 1992, og prinsessen giftet seg på nytt åtte måneder senere. Men forholdet mellom de tidligere ektefellene er åpenbart uproblematisk, for Mark og hans nye kone fikk bo i et hus på godset. Da dette ekteskapet endte, flyttet Mark til USA med sin nye partner. I dag er huset bolig for deres datter Zara (39), hennes mann Mike Tindall (41) og deres døtre Mia, seks, og Lena, to.

Prinsesse Anne med sitt barnebarn Mia

Sønnen Peter (42) bor også på godsområdet sammen med sin fraseparerte kone Autumn (42), og deres døtre Savannah, ni, og Isla, åtte. Paret bor fortsatt sammen til tross for at de fortalte i januar at de skulle skilles, noe som gjorde prinsesse Anne «trist og skuffet» ifølge de som kjenner henne.

Hestejente

Hestesporten har vært og er noe av det viktigste i Annes liv. Og hun var god, og nådde så langt som å bli europeisk mester, BBC Sports Personality of the Year og var med under OL i Montreal 1976. Gleden over hester deler med sin datter, som ble en meget dyktig rytter, og ikke minst sin mor, som er mer opptatt av avl.

Prinsesse Anne under de  olympiske leker i Montreal i 1976.
Prinsesse Anne under de olympiske leker i Montreal i 1976.

Da sønnen Peter ble født i 1977 var han det første legitime barnebarnet av en monark på over 500 år som ikke hadde en tittel. Grunnen var at Mark Philips ikke var blitt adlet da han giftet seg, slik f.eks. Tony Armstrong-Jones ble det etter han giftet seg med prinsesse Margarets i 1960.  Anne har uttalt at barnas liv sannsynligvis ble lettere for dem uten tittel: «Jeg tror de fleste vil hevde at det er ulemper med å ha titler», sa Anne nylig.

http://monicasukeblogg.no/prinsesse-anne-1992/
Prinsesse Anne med sine to barn, Peter og Zara, på Zaras dåpsdag i 1981.

Hennes oppvekst var tradisjonelt kongelig. Barnepiker sto for mye av oppdragelsen, siden foreldre kunne være borte i ukesvis, og noen ganger flere måneder også. Til å begynne med hadde prinsessen en guvernante, men da var 13 fikk hun gå på ordentlig skole. Det vil si en kostskole der Anne var i 5 år.

Enkel stil

Og selv om hun nå fyller hun 70 har prinsesse Anne ingen planer om å pensjonere seg. Hun har åpenbart arvet sine foreldres god gener. Dronning Elizabeth på 94 utfører fortsatt sine plikter som statsoverhode, og er fortsatt ute og rir. Prins Philip valgte i en alder av 96 år pensjonere seg. Med et slik utgangspunkt har Anne mange gode år igjen som arbeidende kongelig. I disse dager er det en dyd av nødvendighet også for nå som Harry og Meghan har flyttet til California og prins Andrew har gjort seg helt umulig, trenger kongefamilien alle som kan gjøre en innsats.

En av de offisielle bildene som ble tatt til Annes 70-årsdag.

Prinsesse Anne håndhilser ikke

Aktiv og sporty som hun er, har Anne behold sin fasong. Noe som ikke vanskelig se når fra tid til annen sirkulerer over 30 år gamle klær. Den oppsatte frisyren er den sammen, og det er sminken også. Hvilke tanker hun gjorde seg om Dianas og Sarahs garderobeutgifter på 80-tallet, er ikke blitt avslørt. Men det er i alle fall blitt antydet at hun nok syns de var for glade i rampelyset.

Dianas nærhet og ømhet for folk hun møtte var helt fremmed for Anne, som ikke en gang tar folk i hånden. «Skal jeg begynne med det, tar det aldri slutt. Da blir representasjon en øvelse i å trykke hender». Anne er ikke opptatt av hva pressen gjør eller sier, men konsentrerer seg om den jobben hun skal gjøre. Det har ikke gjort henne høyt elsket hos den fjerde statsmakt, men respektert.

Det første bildet av Anne er fra 1980, det andre fra 2018, altså nesten 30 år.

Kritisk til unge kongelige

Prinsesse Anne er nok ikke så imponert over Harry og Meghan heller, selv om hun har hatt lite å gjøre med personlig, og gjør ingen hemmelighet ut av sin motstand mot kongelige som prøver å modernisere institusjonen. «Jeg tror ikke denne yngre generasjonen helt forstår hva vi gjorde før dem, og det er ofte sant, er det ikke? Du ser ikke nødvendigvis på forrige generasjon og sier: «Å, det gjorde du?» Eller: «Du dro dit?» I dag er de mye mer ute etter, «Å, la oss gjøre det på en ny måte. «Jeg på min side tenker: vær så snill, det er ikke nødvendig å finne opp hjulet på nytt. Vi (altså kongelige med lang erfaring) har gjort det meste før, og vi vet at noe fungerer og noe fungerer ikke».

Fokusert

Anne er særlig anerkjent for sitt arbeid for Redd Barna. Hennes engasjement for dem dateres til 1970 og altså 50 år siden. En gang hun ble oppfordret av fotografer til å klemme et avmagret barn, nektet hun «Jeg gjør ikke triks». Og som svar på en kommentar om hennes antatte mangel på morsinstinkt, forsvarte hun seg, godt, med: «Du trenger ikke å like barn for å ønske å gi dem en anstendig sjanse i livet.»

Prinsesse Anne på arbeid for Redd barna.

Beskjeden feiring

Det blir antatt at Anne og Philip kommer svært godt overens. De har samme usentimentale natur. Men Anne står også sin mor nær, særlig siden 2002 da både dronningmoren og prinsesse Margaret døde. Anne er blitt viktig rådgiver og en som dronningen kan diskutere åpent med.

Et av de offisielle bildene tatt i forbindelse med dronning Elizabeths 90-årsdag i 2016.
Foto: Annie Leibovitz

Det var planlagt en større feiring av 70-årsdagen på Buckingham Palace, men den ble naturligvis avlyst på grunn av Corona. Det tar nok Anne med fatning og er like fornøyd med å feire dagen med sine barn og mann. Elizabeth og Philip har dratt til Balmoral i Skottland, der de alltid har sommerferie, og Anne og Tim tar nok turen dit også. Da kan de dyrke en felles lidenskap, nemlig seiling.

One thought

  1. En glimrende artikkel! Godt skrevet! Og siden jeg tror HKH prinsesse Anne kommer til å bli viktigere og enda mer populær i årene som kommer også en viktig artikkel! Takker!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *