Prinsesse Anne som brudepike

Prinsesse Anne var ettertraktet som brudepike som ung pike. Hele fem ganger, fra 1960 til 1964, fikk hun være i fremste rekke ved kongelige brylluper.

13. januar 1960 – Mountbatten/Hicks

Prinsesse Anne står står sammen med sin fars kusine lady Pamela Mountbatten, gift Hicks.

Skjønt, første gang prinsesse Anne stod brudpike, var bryllupet strengt tatt ikke kongelig. Brudens far Louis Mountbatten, Jarlen av Burma, stammet riktignok fra en tysk, fyrstelig familie, Battenberg, og søsteren hans Louise var dronning av Sverige, men da familien valgte å bli britiske i 1917, gikk titlene fløyten. Det spilte neppe så stor rolle, for familien beholdt sin nære tilknytning til kongefamililen.

Du kan lese om bryllupet mellom Pamelas foreldre, Louis og Edwina her.

13. januar 1960 giftet lady Pamela Mountbatten seg med interiørarkitekt David Hicks. Bruden bar en silkekjole fra motehuset Worth, kantet med hvit pels. Brudepikekjolene derimot kom fra det britiske motehuset Bellville Sassoon (som kom til å bli en av prinsesse Dianas favoritter). De laget også brudekjolen til prinsesse Michael av Kent.

Lady Pamela og David Hicks med sine forlovere og fem brudepiker.
Lady Pamela og David Hicks med sine forlovere og fem brudepiker.

6. mai 1960 – prinsesse Margaret

Prinsesse Margaret hadde åtte brudepiker. Anne, som var hennes niese, har som vi ser en fremtredende plass.

Prinsesse Margaret var en moden brud. 29 år var hun da hun og Tony Armstrong-Jones giftet seg 6. mai 1960.

Du kan lese mer om om Margarets bryllup her.

Det var hoffets fremste designer, Norman Hartnell, som både laget brudekjolen og brudepikekjolene, som hadde en helt spesiell historie. Margaret var svært knyttet til sin far, kong Georg 6., og kjolene var en kopi av prinsesse Margarets første aftenkjole, fordi han likte den så godt. Kjolene var i sydd hvit silkeorganza med stykker foran som var brodert med engelsk søm, og ellers pyntet med blå bånd.

Anne og Charles pyntet til tante Margarets bryllupsdag.

8. juni 1961 – hertuginne Katharine

Katharine hadde åtte brudepiker og tre brudesvenner. Her ser vi prinsesse Anne ved siden av bruden.
Katharine hadde åtte brudepiker og tre brudesvenner. Her ser vi prinsesse Anne ved siden av bruden.

Bryllupet mellom Katharine Worsley og Edward, Hertugen av Kent stod ikke i London, men i brudens hjemby York. Katharine valgte sin svigermor prinsesse Marinas favorittdesigner John Cavanagh.

Du kan lese om Katharine og Edwards bryllup her.

Jeg har ikke funnet noe informasjon om brudepikekjolene, men det er rimelig å anta John Cavanagh stod bak dem. Pikenes hårpynt var gule roser, og vi kan se at kjolene er pyntet med gule roser også.

http://monicasukeblogg.no/prinsesse-anne-som-brudepike/
Prinsesse Anne mens de venter på bruden. Som man ser har hun en kappe over skuldrene.
Her ser vi at det var korte er mer på brudepikekjolene.

24. april 1963 – prinsesse Alexandra av Kent

Fargelagt brudebilde av prinsesse Alexandra av Kents bryllup i 1963.

I 1963 fylte prinsesse Anne 13 år var ingen småpike lenger, men fortsatt ung nok til å være brudepike da hennes mors kusine, Alexandra av Kent, giftet seg i Westminster Abbey.

Du kan lese mer om prinsesse Alexandras bryllup her.

Prinsesse Alexandra av Kent for litt hjelpe til fotograferingen av sin mor prinsesse Marina av Kent.

I likhet med sin mor og svigerinne valgte Alexandra John Cavanagh til å designe kjolen hennes, og det er ingen grunn til å tro at ikke også han stod bak brudepikenes kjoler.

Mens brudens kjole var en blondedrøm, var brudepikene i enkle, lange kjoler i stiv silke. Hodepynten var en kun et bånd.

18. september 1964 – Anne-Marie og Konstantin

Bryllupet mellom prinsesse Anne Marie av Danmark og kong Konstantin av Hellas var storslagen affære. Prinsesse Anne ses nederst til venstre.
Bryllupet mellom prinsesse Anne Marie av Danmark og kong Konstantin av Hellas var storslagen affære. Prinsesse Anne ses nederst til venstre.

Gjennom sin far er prinsesse Anne tett forbundet det greske kongehuset. Siste gang hun var brudepike, eller egentlig brudeterne denne gangen, var da kong Konstantin giftet seg med prinsesse Anne Marie av Danmark 18. september 1964.

Bruden bar en kjole av den danske designeren Holger Blom. Hvem som designet de seks brudeternenes kjoler har jeg foreløpig ikke funnet ut av.

Brudeternene venter på at bruden skal komme. Vi ser prinsesse Anne i midten og til venstre for henne prinsesse Christina av Sverige.

2 thoughts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *