Prinsesse Astrids gullsett – for en historie!

Når det er gallamiddag på Slottet, henter kongefamilien frem sin fineste stas. Lakkskoene skinner. Silkekjolene knitrer. Medaljer er nypusset og blanke, men mest av alt glitrer juvelene. Sonja, Mette-Marit, Märtha Louise og Astrid har hver seg en pen samling smykker. Noen er ganske nye, andre har en lang historie, som forteller om dramatiske kvinneskjebner. Prinsesse Astrids gullsett er et av dem. 

Prinsesse Astrids gullsett

Prinsesse Astrid med sin tippoldemors gullsett.
Prinsesse Astrids med sin tippoldemors gullsett 25 år gammel.

Prinsesse Astrid (86) har en flott personlig smykkesamling med utsøkte arvestykker etter både moren, kronprinsesse Märtha (1901-1953), og farmoren, dronning Maud (1869-1938). Noen av disse smykkene går tilbake i enda flere generasjoner. Et som kan spores svært langt tilbake i tid, er et sett laget av gull og forskjellige halvedelstener, og som består av tiara, brosje og øreringer.

Utrolig nok fikk prinsesse Astrid settet sendt i posten av sin mormor prinsesse Ingeborg i 1951. Da hadde smykkenes historie gått tapt, men nå vet vi at de ble til allerede før fotografiets tid. Prinsesse Astrids tippoldemor, hertuginne Pauline av Nassau, lot seg male en gang i 1830-årene, og der ser vi henne med de samme smykkene som hennes etterkommer i Norge bærer i dag.

Giftet seg med onkel

Pauline av Nassau med det som i dag er prinsesse Astrids gullsett.
Pauline av Nassau med det som i dag er prinsesse Astrids gullsett.

Pauline kom til verden i 1810 i Stuttgart som prinsesse av Württemberg. 18 år gammel, i 1829, ble hun gift med den nesten 20 år eldre hertug Wilhem av Nassau, et lite fyrstedømme vest i Tyskland. Wilhelm var enkemann. Hans første kone  hadde vært tante til Pauline. Wilhem hadde med andre ord vært Paulines inngiftede onkel.

Det var ingen lett oppgave 18-åringen gikk til. Med ett ble hun stemor for åtte fettere og kusiner. Den eldste, Adolf, var bare noen år yngre enn henne. Den yngste var fem år og kom til å betrakte Pauline som sin mor så lenge hun levde.

Pauline var søt og kjærlig og tok seg av sine stebarn, i tillegg til de tre hun fikk med Wilhelm. Det yngste kom i 1836. Det var en datteren som fikk navnet Sofia. Men tiden strakk nok helt ikke til for henne, for hertugen ville ha sin unge hustru rundt seg hele tiden. Han var også av den oppfatning at kvinnen var mannen underdanig, alltid. Hun skulle sitte stille og taust og lytte andektig. Spilte hertugen biljard med sine herrevenner, måtte hun hele kvelden sitte stille og se på. Det var ikke så hyggelig, og familien mintes ham ikke med noen særlig glede. Etter ti års ekteskap ble Pauline enke, ennå ikke 30 år.

Arveprinsens brud

Dronning Sofia med smaragdtiaraen hun overlot til sin svigerdatter Ingerborg, sammen med prinsesse Astrids gullsett.
Dronning Sofia med smaragdtiaraen hun overlot til sin svigerdatter Ingeborg, sammen med prinsesse Astrids gullsett.

Sommeren 1856, da Sofia var 20, døde moren. Nå var hun helt alene, og noen annen «karriere» enn å gifte seg fantes ikke. Og allerede den høsten kom det en interessant herre på besøk, nemlig den svenske arveprinsen, Oscar. Han var bror av kronprins Karl. Karl hadde noen år tidligere giftet seg med den styrtrike nederlandske prinsessen Louise, og de hadde fått to barn, en jente og så en gutt, som sikret arvefølgen. Men den siste fødselen ble vanskelig for Louise, så vanskelig at hun ikke kunne få flere barn. Da sønnen var to år, fikk han meslinger. I et forsøk på å kurere sykdommen satte barnepiken opp vinduet. Ettersom det var på vinteren, fikk gutten lungebetennelse og døde. Dermed ble Oscar nærmeste tronarving etter broren. Det betydde også at han måtte finne seg en passende kongelig hustru. Det ble Sofia, og de giftet seg i juni 1957.

Livet i Sverige

Prinsesse Ingeborg med tiaraen fra gullsettet.
Prinsesse Ingeborg med tiaraen fra gullsettet.

Oscar og Sofia fikk fire sønner sammen: Gustaf, Oscar, Carl og Eugen. Til å begynne med levde ektefellene godt sammen, men etter hvert viste det seg at de var forskjellige av natur. Sofia var blant annet svært religiøs, mens Oscar heller ville hygge seg med unge kvinner enn å gå på bønnemøter.

I 1897 giftet sønnen prins Carl seg med danske prinsesse Ingeborg. De fikk fire barn, blant annet kronprinsesse Märtha. Da Sofia døde i 1913 hadde hun testamentert det praktfulle smaragdsettet til Ingeborg, og som dronning Sonja i dag bærer. Ikke nok med det. Ingeborg fikk prinsesse Astrids gullsett også, som hun bar fra tid til annen.

Siste stopp Norge

Prinsesse Astrids gullsett.
Prinsesse Astrids gullsett.

Den siste eieren av gullsettet er Ingeborgs datterdatter Astrid, som bar settet allerede som helt ung prinsesse. Da historikeren Trond Norén Isaksen intervjuet prinsesse Astrid i forbindelse med boken han skrev om henne, «Kvinne blant konger – En biografi om prinsesse Astrid», fortalte prinsessen at hun fikk smykkene i posten av mormor prinsesse Ingeborg i 1951.

Astrid tok dem med til gullsmed Tostrup for å få dem renset og satt i stand, men hun ba dem gjøre det enkelt siden smykkene ikke var ekte.

-Ekspeditrisen så rart på meg og forsvant ut, men kom tilbake og sa de var ekte. Da syntes jeg det var en for stor gave til at jeg kunne ta imot det helt ut av det blå, så jeg ringte Nonni (barnebarnas navn på Ingeborg). Men hun sa bare: «Har jeg gitt deg det, så er det ditt, og er det ekte, er det enda bedre». Selv hadde hun brukt det som et slags karnevalssmykke, sier prinsesse Astrid til Isaksen.

Det ser ut til at historien prinsesse Astrids gullsett hadde gått tapt for både Ingeborg og Astrid, i alle fall inntil nylig. Uansett, disse spesielle smykkene har vært blant prinsesse Astrids favoritter fra hun var helt ung. De er i hennes private eie og kommer ikke til å gå tilbake til kongefamilien.

6 thoughts

  1. Så fin historie! Jeg ble selvsagt glad for at de var ærlige hos gullsmed Tostrup i 1951; den forretningen hadde jo aner tilbake til Ulrik Hohenfeldt Tostrup, hoffjuveler for kong Oscar.

    1. Takk for at du likte historien. Spesielt for deg selvfølgelig som har en egen tilknytning.
      Monica

  2. Jeg synes det er veldig morsomt og interessant å lese om de kongelige smykkene og personene og historiene bak. Sånn er det med smykker, de forteller mye om tiden og situasjonene de ble laget i.

  3. Fin artikkel, jeg har en litt spesiell interesse for Prinsesse Astrid. Det er jeg som har laget de fleste offisielle klærne hennes de siste 30 år, inkludert kjolen på bilde.

    1. Hei Vibeke, så hyggelig å høre fra deg. Glad du likte artikkelen. Jeg skal prøve å skrive mer om smykkene hennes. Blant annet så har hun båret en diger turkisbrosje noen få/en ganger. Prøver å finne ut litt mer om den :-).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *