Prinsesse Beatrice’ brudekjole

Prinsesse Beatrice’ brudekjole ble først brukt av dronning Elizabeth på 1960-tallet. Den vil fra 24. september til 22. november 2020 være utstilt på Windsor Castle like utenfor London.

Prinsesse Beatrice' brudekjole: Foto: Royal Collection.
Prinsesse Beatrice’ brudekjole: Foto: Royal Collection.

Kjolen ble designet av den anerkjente britiske motedesigneren Sir Norman Hartnell (1901-1979). Den ble lånt ut til prinsessen av hennes farmor Dronningen da hun skulle gifte seg med Edoardo Mapelli Mozzi 17. juli 2020. På en måte kan man si at Hartnell har laget kongelig brudekjoler i 85 år:

Den første kongelige bruden var Alice Hertuginnen av Glouchester i 1935. I 1947 var det Elizabeth selv som giftet seg i en Hartnell-kjole. Hennes søster prinsesse Margaret stod brud i 1960, og den nåværende hertuginnen av Glouchester, Birgitte i 1972. I altså i 2020, over 40 år etter hans død, stod prinsesse Beatrice av York brud i en kjole fra Norman Hartnell.

Prinsesse Beatrice og Edoardo på sin bryllupsdag.

Prinsesse Beatrice’ brudekjole

Kjolen er laget av elfenbensfarget silketaft og kantet med et bredt bånd av elfenbensfarget duchcesssateng. Taft er et sterkt, vevd stoff som er matt og litt stivt, og passer derfor godt til ballkjoler, brudekjoler og skjørt man ønsker skal «strutte» litt. Duchesssateng er en glatt, tung og luksuriøs silke.

Kjolen er et eksempel på Hartnells signaturmodell som var krinolinekjoler. Den viser også hans forkjærlighet for pynting som vi ser i de geometriske håndbroderiene i krystaller og kunstige diamanter på livet, midjen og hoftene.

Små endringer

Sir Norman Hartnells originale design ble endret for prinsesse Beatrice under ledelse av dronningens personlige rådgiver og kjolemaker Angela Kelly, og den britiske motedesigneren Stewart Parvin. Det struttende skjørtet ble dempet for gi en mer moderne og forenklet form. Underskjørtet og underkjolen ble sydd på nytt i tyll.

På den originale kjolen var det bare stropper, noe som ville vært noe upassende på en kongelig brud. Det ble derfor sydd på korte puffermer av trippel organza. De er festet til stroppene og brodert med gamle kunstige diamanter for å matche den originale broderidesignen. Hver endring er reversibel.

Prinsesse Beatrice tar en titt på brudekjolen sin.

Utstillingen på Windsor Castle vil også inneholde prinsesse Beatrice’ bryllupssko, laget av Valentino, og en kopi brudebukett som for anledningen er laget av kunstige blomster . Dessverre blir ikke hennes tiara utstilt. Den kan du imidlertid lese om her.

Minner til salgs

Til utstillingen er det også laget små minneting som porselenskopper til minne om det kongelige bryllupet.

Forrige britiske brud: prinsesse Eugenie av York 2018.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *