Prinsesse Beatrice’ bryllupstiara

Prinsesse Beatrice’ bryllupstiara bar i seg mye historie. Den kan spore sin opprinnelse fra selveste dronning Victoria i 1893, til brudens bestemor, dronning Elizabeth, da hun selv stod brud i 1947.

Prinsesse Beatrice med strålediademet fra 1919. Foto: Benjamin Wheeler
Prinsesse Beatrice med strålediademet fra 1919. Foto: Benjamin Wheeler

Etter min mening hadde nok Beatrice bedre kledd en tiara som hadde vært i litt mykere i formen enn det spisse strålediademet fra 1919. Men som uttrykk for sin familiens historie, kunne hun ikke valgt bedre. Den britiske kongefamilien har definitivt sine utfordringer for tiden: Prins Andrews tilknytning til overgrepsdømte Jeffrey Epstein og Meghan og Harry som ikke vil tilpasse seg. Men med sitt valg av tiara, og kjole, viste Beatrice lojalitet og enkelhet. To elementer som vil gjøre henne mer elsket og beundret enn noensinne. De to York-prinsessene har knapt hatt representasjonsoppdrag for kongefamilien tidligere. Mitt tips er at det kommer til å endre seg nå. Vi får se

Prinsesse Beatrice’ bryllupstiara

Tiaraen Beatrice bar er ikke særlig merkverdig egentlig. Typen kalles stråletiara/diadem som er en variant av den russiske kokoshniken, som opprinnelig er kvinnenes hodepynt til folkedraktene. På 1820-tallet begynte man å bruke dem ved det russiske hoffet, men i edelstener selvfølgelig.

Etter hvert grep moten om seg i Europa også, kanskje ikke minst fordi smykket som regel kan brukes både som tiara og halskjede. Da Alexandra, Prinsessen av Wales (dronning Mauds mor), feiret sølvbryllup i 1889, fikk hun en praktfull kokoshnik av «ladies of society» (kvinner av overklassen), og som var etter modell av søsteren, keiserinne Maria Feodorovnas, av Russland.

Keiserinne Maria Feodorvna med sin kokoshnik. Hun var født danske prinsesse
Øverst kokoshniken som var sølvbryllupsgaven til Alexandra (t v). Den ble arvet av dronning Mary, som overlot den til sønnedatteren dronning Elizabeth.

Men det fantes da allerede et annet strålediadem i den britiske kongefamilien før Alexandra fikk sin. På et maleri fra 1851, der Victoria bærer sin sønn Arthur til dåpen, kan vi se henne med den. Det smykket ble faktisk laget til dronning Adelaide, hustru til kong William 4. allerede i 1831.

Dronning Victoria i 1851.
Dronning Victorias strålediadem fra 1831 består av 60 spisser delt av 60 små. Tilhører Kronen.
Dronning Victorias strålediadem fra 1831 består av 60 spisser delt av 60 små. Tilhører Kronen.

Da Victoria døde i 1901 overlot hun strålediademet til Kronen. Med det mente hun at det skulle være ttil bruk for fremtidige dronninger. Victorias tiara kunne også brukes som halskjede, eller som belte, og det var slik Alexandra foretrakk å bære det.

Dronning Alexandra på sin kroningsdag i 1902. Rundt livet har hun pyntet seg med dronning Victorias strålediadem.
Dronning Alexandra på sin kroningsdag i 1902. Rundt livet har hun pyntet seg med dronning Victorias strålediadem.

Prinsesse Beatrice’ bryllupstiara begynner å ta form

I 1893 giftet dronning Victorias sønnesønn og fremtidige konge, Georg, seg med prinsesse Mary av Teck. Av Victoria fikk Mary et strålediadem, som hun da også bar som brud.

Noen av alle juvelene Mary fikk da hun giftet seg med tronarvingen prins Georg i 1893. Øverst ser vi halskjedet /tiaraen hun fikk i gave av dronning Victoria.
Mary som brud.
Mary som brud.

Mary og Georg ble kongepar i 1910, og Alexandra overleverte Victorias strålediadem til Mary, som bar det som tiara igjen.

Av en grunn vi ikke kjenner, var det noe med Victorias tiara som ikke passet Mary. Kanskje var den for lavt til frisyren hennes eller satt ikke skikkelig. Uansett, da den første verdenskrigen vel var over og Mary kunne samle seg om det hun likte best: Å utvide sin smykkesamling, bestilte hun gjennom hoffleverandør Garrard et nytt strålediadem. Det var i 1919 og det var juvelerfirmaet E. Wolff & Co. som gjorde jobben med å ta stenene fra dronning Victorias bryllupsgave til Mary, og skapte en ny stråletiara.

Dronning Marys strålediadem fra 1919.
Prinsesse Beatrice’ bryllupstiara, som er dronning Marys strålediadem fra 1919. Materialet er diamanter, sølv og gull, og består av 47 graderte spisser som blir delt av 46 smale. Det kan også brukes som halskjede.

Alexandra døde i 1925 og Mary satt da med tre nokså like tiaraer. Men hun hadde fire sønner og regnet nok å få avsetning på dem da de giftet seg. Hennes mann, kong Georg 5. døde i januar 1935, og hennes eldste sønn Edward ble konge. Han hadde ingen kone enda, men det ble tidlig klar at han ville gifte seg med mrs. Simpson.

I august 1936 ga Mary sin svigerdatter Elizabeth sin stråletiara. Hvorfor vet vi ikke, men hun tenkte kanskje at Elizabeth og Georg kom til å representere mer i fremtiden. For Edward fikk ikke gifte seg med mrs Simpson, noe Mary, eller resten av kongefamilien for den del, kunne ikke forestille seg at han ville abdisere. Men det var nettopp det som skjedde.

Georg og Elizabeth ble kongepar i desember samme år, og Elizabeth fikk Kronens juveler. Dermed hadde dronning Elizabeth to nokså like tiaraer, men hun foretrakk den hun fikk av svigermor. Da hun døde i 2002 arvet datteren dronning Elizabeth smykket, og siden båret det fra tid til annen.

Dronning Elizabeth med sin svigermors tiara fra 1919. Bildet er fra slutten av 30-tallet.

Fire kongelige bruder

I 1947 giftet Elizabeth og Philip seg og hun valgte strålediademet fra 1919 til å feste brudesløret. På den måten fikk hun hilset både mor og bestemor, som selv hadde båret den første versjonen da hun giftet seg i 1893, og oldemor dronning Victoria også. Du kan lese om Elizabeths bryllup her.

Prinsesse Elizabeth som brud.
Prinsesse Elizabeth som brud.

Og ikke nok med det. Fra London by fikk prinsesse Elizabeth nytt smykke som vi får kalle strålehalskjede, ettersom akkurat dette smykke ikke kan monteres om till en tiara. Det er derimot tredd på silketråd og ligger mykt rundt halsen. Med andre ord har Elizabeth i dag fire slike smykker til disposisjon.

Halskjedet som prinsesse Elizabeth fikk i bryllupsgave fra London by i 1947.
Halskjedet som prinsesse Elizabeth fikk i bryllupsgave fra London by i 1947. Det er 39 cm langt og består av diamanter, sølv og gull, formet i 56 stråler i gradert størrelse, delt av små stråler.
Dronning Elizabeth med sin bestemors tiara fra 1919 og halskjede hun fikk av London by som bryllupgave i 1947.

I 1973 stod prinsesse Anne brud for første gang og hun valgte samme tiara som moren. Du kan lese om Annes bryllup her.

Prinsesse Anne snart på vei opp kirkegulvet med sin far prins Philip.
Prinsesse Anne snart på vei opp kirkegulvet med sin far prins Philip.

I 2020 kunne vi altså oppleve den fjerde kongelige bruden med tiaraen, om vi regner med Marys opprinnelige versjon.

Beatrice’ søster Eugenie fikk et praktfullt bryllup i 2018. Det var TV-overføring, prosesjoner og kongelige gjester som ble møtt i en nydelig dekorert St. George’s kapell. Etter vielsen dro paret gjennom Windsor i åpen vogn trukket av hester. Du kan se Eugenies bryllup her og du kan lese min artikkel her.

Men kun uker etter at Beatrice og Edoardo hadde annonsert sin forlovelse i september 2019, ga prins Andrew sitt helt håpløse intervju til BBC. Han forsøkte å forklare sitt forhold til Jeffrey Epstein, men mislykkes totalt og er nå plassert helt på sidelinjen. Og så kom corona, og selv det opprinnelige planlagte, stille bryllupet i St. James Palace i London lot seg ikke gjennomføre.

Men vi ser altså til slutt fikk vi en strålende brud, en riktig prinsessebrud, hvis bryllup kommer til å bli husket lenge.

One thought

  1. Hun klarte kunststykket å få en eklektisk, enkel men samtidig detaljrik kjole. Tiaraen passer perfekt til den, sannsynligvis var tiaraen brukt som utgangspunkt for kjolen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *