Prinsesse Charlottes tiara

Prinsesse Charlottes tiara bæres i dag av hennes sønnedatter, prinsesse Caroline av Monaco. Det ble lenge spekulert over grunnen til at fyrstinne Grace aldri bar dette vakre smykke. Var det fordi Grace ikke tålte sin svigermors livsvalg?

Prinsesse Charlottes perle-og diamanttiara
Prinsesse Charlottes perle-og diamanttiara laget av Cariter i 1949.

Tiaraen ble kjøpt hos det berømte juvelérfirmaet Cartier i 1949, året hennes far fyrst Louis døde. Som eneste barn av fyrsten var hun nærmest til å bli statsoverhodet i lilleputtstaten, men hun overlot det ansvaret til sin sønn Rainier i 1944, da han fylte 21 år.

Smykket er laget av platina og hvitt gull, der det fra intrikate buer henger dråpeperler. Det kompliserte mønsteret gjør det fristende, i alle fall for meg, å anta at smykket må være laget på 1800-tallet, men slik er det altså ikke.

Du kan lese om prinsesse Charlotte av Monaco her.

Aldri båret av Grace

Prinsesse Charlotte bar tiaraen på et ball som ble holdt før bryllupet mellom Grace og Rainier. Men det er vanskelig å finne bilder av henne med den. Det er heller ingen bilder av fyrstinne Grace med tiaraen, mens prinsesse Caroline har båret smykket noen ganger.

Det har fått noen til å trekke konklusjonen at Charlotte tilgodeså sin eldste sønnedatter med sine smykker, og hoppet over Grace. Angivelig fordi forholdet mellom dem var dårlig. Men i de siste årene er prinsesse Charlottes tiara blitt utstilt verden over, og da står det i følgeteksten at smykket er eid av fyrstefamilien. Det betyr at Charlotte lot sin sønn arve denne utsøkte tiaraen, og at det nå er fyrst Albert som er eieren.

Fyrstinne Grace med en tiara hun fikk til bryllupet i 1956.
Fyrstinne Grace med en tiara hun fikk til bryllupet i 1956.

At Grace aldri bar tiaraen kan selvfølgelig være en refleksjon over forholdet til svigermor. Men Charlotte døde i 1977 og Grace i 1982. Det er bare fem år. Og tatt i betraktning at det var få anledninger som krevde at Grace bar en tiara, er det ikke så rart at hun aldri bar smykket. Selv om kanskje skulle ha lyst til det.

Caroline hedrer farmor

Prinsesse Caroline har heller ikke brukt prinsesse Charlottes tiara særlig ofte. Det er ikke ofte anledningen byr seg selv for henne. Og i tiden hun og prins Ernst August levde sammen, var det naturlig at hun bar smykker fra Hannover-familien. (Du kan lese om familiens blomstertiara her)

Offentlig har Caroline pyntet seg med farmors tiara to ganger: Da hun var med å feire kong Carl Gustafs 50 årsdag og da arvehertugparet av Luxembourg giftet seg, i tillegg til fotografering for hoffet og moteblader.

Prinsesse Caroline med prinsesse Charlottes tiara.
Prinsesse Caroline med prinsesse Charlottes tiara.

Hvor ikke Charlene?

Det som er besynderlig er at fyrstinne Charlene aldri til dags dato har båret noen av sin svigermors smykker. Kongelige smykker forteller om familiens historie og personer, og en fin måte å knytte nye medlemmer til familien på. Fyrst Albert har vært svært raus med smykkegaver til hustru, men familiens smykker er det enn så lenge bare hans søstre som får bære.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *