Det roer seg i Spania – men prinsesse Cristina lider

Med sin mann i fengsel lider prinsesse Cristina. Etter år med uro er det ikke lenger skandaler som preger presseoppslagene om den spanske kongefamilien.

Med kong Felipe ved roret er det ro og orden som hersker. Det pressen rapporterer om er vanlige, kongelig oppgaver som feiringen av hæren eller åpningen av en konferanse, og ikke elefantjakt, elskerinner og underslag. Litt kjedelig kanskje, men det skjøre monarkiet i Spania tåler ikke mer. Felipes søster prinsesse Cristina ble frikjent for korrupsjonsanklagene, men ektemannen Iñaki Urdangarin er i fengsel og har fortsatt år igjen av straffen. I mellomtiden må prinsesse Cristina og de fire barna meisle ut en ny hverdag.

Prinsesse Cristina må vente flere år før ektemannen Inaki er ute av fengsel.
Prinsesse Cristina må vente flere år før ektemannen Inaki er ute av fengsel.

Ikke mye igjen

Prinsesse Cristina har gjort alt for å holde de fire barna utenfor det hele, noe som ikke er lett når de gjennom henne tilhører Spanias mest offentlige familie. Da hun og Iñaki forsto at det kom til å bli rettssak, dro de til Washington i 2009 og ble der til 2012, kanskje i et håp om at saken ville falle fra hverandre. Det skjedde ikke. I 2013 ble det tatt ut tiltale om grov økonomisk svindel av over 50 millioner kroner. Iñaki drev en veldedig organisasjon, men i stedet for å bruke midlene til å hjelpe folk, sluset han penger inn på en hemmelig konto. Familien valgte i 2013 å bosette seg i Genève i Sveits, og har bodd der siden. Det vil si Cristina og barna. Iñaki ble etter flere rettsaker dømt i fjor til fengsel i fem år og åtte måneder.

Prinsesse Cristina, Inaki og deres fire barn.
Prinsesse Cristina, Inaki og deres fire barn før skandalen var et faktum.

Da de giftet seg i 1997 ga Cristinas far, kong Juan Carlos, Cristina og Iñaki tittelen hertugparet av Palma de Mallorca. Den tittelen tok broren, kong Felipe, fra dem. Men Cristina er fortsatt prinsesse (eller infanta som det heter i Spania) og kongelig høyhet. Det kan ingen andre enn hun selv fjerne, og det ser det ikke ut til at hun vil. Hun føler kanskje, i likhet med prinsesse Märtha Louise, at tittelen er en del av hennes identitet.

Inaki og prinsesse Cristina på sin bryllupsdag.
Inaki og prinsesse Cristina på sin bryllupsdag.

10 år i utlendighet

Selv om de fire barna, Juan (1999), Pablo (2000), Miguel (2002), og Irene (2005) i ti år nå har bodd i utlandet er de naturlig nok svært knyttet til Spania. Der har de jo hele sin familie. Det ser nå ut som om den eldste gutten, Juan, forsøker å komme seg tilbake til det spanske samfunnet. I alle fall ble han observert under Champions League finalen i Madrid mellom Tottenham og Liverpool. – Han må få leve et normalt liv. Ingen skam skal falle på prinsesse Cristina og barna. Cristina har vist seg å være uskyldig, og hans far soner sin straff, skriver avisen El Pais.

Prinsesse Cristinas diskrete liv

Spania ble hardt rammet av finanskrisen i 2008 og at kongsdatteren og hennes mann tok millioner til eget bruk, fikk folk til å se rødt. For første gang i spansk historie ble en prinsesse stilt for retten og alle lurte på hva hun egentlig viste. Hun forklarte at hun ikke visste noe om økonomi og at hennes mann alene tok seg av familiens finanser. Cristina hadde mer enn nok med sine fire, små barn, sa hun.

Prinsesse Crisitina på vei til sin bestefars minnegudstjeneste i våres.
Prinsesse Crisitina på vei til sin bestefars minnegudstjeneste i våres.

På en måte er alt blitt lettere for familien da dommen endelig falt, selv om Iñaki er i fengsel. Før dommen var alt mørkt og folket var rasende på dem, og kongefamilie som helhet mistet respekt. Nå kan Cristina vise seg igjen. Vi kunne se henne i en begravelse i juni i Madrid. Hele kongefamilien var der, og en smilende Cristina hilste bekjente, men det er grenser for alt. I nærheten av broren sin og hans kone kom hun ikke.

Inaki Urdangarin

Iñaki Urdangarín Liebaert ble født 15. januar 1968 i Zumárraga i Baskerland. Han var en dyktig håndballspiller og Cristina møtte sin fremtidige ektemann ved Atlanta-OL i 1996, der det spanske laget tok en bronsemedalje. Iñaki og Cristina ble gift året etter i Barcelona.

Iñaki Urdangarín fremstod som en kjernekar da han giftet seg med kongsdatteren. Men hans karakter viste seg å være noe ganske annet.
Iñaki Urdangarín fremstod som en kjernekar da han giftet seg med kongsdatteren. Men hans karakter viste seg å være noe ganske annet.

Iñaki ble sett på som en kjekk idrettsfyr, hyggelig og familiekjær. Men da sannheten om frem, at dette tilsynelatende sympatiske paret underslo penger som var blitt samlet inn til veldedighet, ble det fort slutt på de varme følelsene fra det spanske folket. Skandalen rystet monarkiet som institusjon og det spanske kongehuset har fortsatt ikke hentet seg inn igjen.

Konsekvensene

Iñaki Iñakis portrett er i dag fjernet fra kongehusets nettsted, og flere gater i Spania har endret navn, da myndighetene ikke lenger vil ha dem oppkalt etter Cristina.

Prinsesse Cristina og Inaki var gjester da kronprinsesse Victoria giftet seg i 2011. Det var i lykkelige dager. Nå har de mistet alt, unntatt hverandre.
Prinsesse Cristina og Inaki var gjester da kronprinsesse Victoria giftet seg i 2011. Det var i lykkelige dager. Nå har de mistet alt, unntatt hverandre.

En domstol har tatt beslag i seksten eiendommer som tilhørte Iñaki. Paret kvittet seg også med hjemmet sitt, et stort hus i Barcelona. Cristina og Iñaki er fortsatt gift og ingenting tyder på at deres forhold har grunnstøtt. Hun besøker ham regelmessig i fengselet. Gitt at Iñaki kunne ha fått 19 år i fengsel, er ikke dommen altfor streng. Men for Cristina og de fire barn, er seks år et mareritt. Og hva vil skje når han slipper ut? Hva gjør de da? Det tenker nok hele familien på. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *