Britisk brud 17: Prinsesse Diana 1981

Det nye prinseparet av Wales ble møtt med hundre tusenvis av jublende mennesker da de kom ut av kirken.
Det nye prinseparet av Wales ble møtt med hundre tusenvis av jublende mennesker da de kom ut av kirken.

Diana hadde så vidt fylt 20 år da hun sa ja til Charles, Prinsen av Wales, Storbritannias kronprins. Det betydde at hun ble landets dame nummer to etter Dronningen. Litt av en oppgave for et så ungt menneske. Den ble for stor viste det seg. Prinsesse Diana følte seg fremmed i kongefamilien og oppdaget fort at ektemann nok heller ville hatt en annen. Men bryllupet var fantastisk!

I 1981 nøt den britiske kongefamilien en enorm popularitet. Fire år tidligere, i 1977, hadde britene feiret dronning Elizabeths sølvjubileum som monark. Det var langt mellom de kritiske stemmene og de aller, aller fleste briter var glade i Elizabeth og familien hennes. Nå manglet det bare at tronarvingen giftet seg. Begeistringen var derfor kolossal da det ble kjent at Charles hadde funnet en adelsfrøken han ville gifte seg med.

Lady Diana Spencer (1961 – 1997) var datter av en jarl og hadde som man sa: ingen fortid, men en historie. Med andre ord, hun hadde ingen tidligere kjæreste, og en familie som var prominent, og som hadde beveget seg i kongelige sirkler i generasjoner. Dette hadde Charles klart bra var dommen.

Stor kjole og langt slep

Dianas var laget stor for at den skulle "fylle" St. Paulskatedralen.
Dianas var laget stor for at den skulle «fylle» St. Paulskatedralen.
Lady Diana giftet seg med prins Charles foran et tv-publikum på 750 millioner rundt om i verden.
Lady Diana giftet seg med prins Charles foran et tv-publikum på 750 millioner rundt om i verden.

Dianas kjole etterlater et uutslettelig inntrykk og må vel beskrives som selve prinsessekjolen, selv om den med sine sløyfer og rysjer neppe kan betegnes som klassisk.

Flere ting gjør at brudekjolen skiller seg fra andre kongelig brudekjoler:

For første gang siden bryllupet mellom Edvard og prinsesse Alexandra av Danmark (dronning Mauds foreldre) 1862, skulle en britisk kronprins gifte seg. Der i ligger nok en del av forklaringen på kjolens størrelse og ikke minst slepets lengde.

Prinsesse Dianas kjole var pyntet med sløyfer og antikke blonder.
Prinsesse Dianas kjole var pyntet med sløyfer og antikke blonder.
Dianas bryllupstiara tilhørte hennes familie. Det skulle ikke forundre meg om Meghan får låne den når hun skal stå brud.
Dianas bryllupstiara tilhørte hennes familie. Det skulle ikke forundre meg om Meghan får låne den når hun skal stå brud.

Charles hadde uvanlig nok valgt St. Paulskatedralen til vielsen. Katedralen er mye større enn Westminster Abbey og krevet en større kjole, for at bruden ikke skal virke liten. Det lange slepet på 7,62 meter slo alle kongelige rekorder.

Kjolen var sydd i elfenbenshvit silketaft og antikke blonder. De store puffermene ble trendsettende utover hele 80-tallet. i likhet med alle sløyfene kjolen var pyntet med. Diana hadde festet tyllsløret sitt til en av familien Spencers diamanttiaraer.

En prinsesse verdig

Diana og Charles på slottsbalkongen. For første gang fikk vi også se et kyss.
Diana og Charles på slottsbalkongen. For første gang fikk vi også se et kyss.

Å designe Dianas kjole var litt oppgave å ta fatt på, noe designerne David og Elizabeth Emanuel hadde helt klart for seg. Som de selv sa: «Kjolen måtte være noe som ville gå inn historien, men også noe som Diana elsket», og som ville være «passende dramatisk for å gjøre inntrykk».

-Det var en magisk tid,» sa David Emanuel. -Hun var ung, hun var vakker, så hvordan begynner man å designe for en slik person? Jo, kjolen må være ung. Men vi måtte også huske på at det landets nye kronprinsesse som kom ut av kirken, så selv om kjolen var ung og søt, måtte den også passe en kongelig prinsesse.

Prinsesse Diana forlot sin prins

Da Harry ble født høsten 1984 var ekteskapet mellom prinsesse Diana og prins Charles i realiteten over. De forsøkte en stund å late som ingenting utad, men Dianas bitterhet over ektemannens forhold til Camilla Parker Bowles lot seg ikke undertrykke. Etter en offentlig skittentøyvask ble paret separert i 1992 og endelig skilt i 1996. Diana fikk ikke lang tid som fri kvinne. 31. august 1997 omkom hun i en bilulykke i Paris 36 år gammel. Sønnene hennes William og Harry var 15 og 13 år. Da var det gått 16 år siden det eventyrlig bryllupet og den britiske kongefamiliens og prins Charles’ særlig, renommé var sterkt skadet.

Forrige kongelige, britiske brud: Prinsesse Michael av Kent 1978

Neste kongelige, britiske brud: Sarah Ferguson 1986.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *