Britisk brud 10: Prinsesse Elizabeth 1947

Morgenen torsdag 20. november 1947, dagen hun skal gifte seg, titter prinsesse Elizabeth ut av soveromsvinduet sitt i Buckingham Palace. Til sin overraskelse ser hun tusenvis av mennesker langs paradegaten The Mall.  Tross novemberregn og kulde har de overnattet der ute. Et kongelig bryllup vil britene ikke gå glipp av.

Prinsesse Elizabeth som brud.
Prinsesse Elizabeth som brud.

Det var kjærlighet ved første blikk for Elizabeths del da hun 13 år gammel møtte sin fjerne slektning, prins Philip av Hellas. Hun og kongefamilien besøkte marineakademiet i Dartmouth der var Philip var elev. Elizabeth ble helt betatt av den høye og blonde mannen. Selv var han 18 og neppe så interessert til å begynne med, selv om han nok var klar over at familien hans syns det ville være et godt parti. Vel var Philip prins, men eide ikke nåla i veggen. Men Philip blir fra tid til annen invitert til te på Buckingham Palace og de skriver til hverandre. Da krigen er over i 1945 er Elizabeth 19 år og Philip 24. Forholdet er nå alvorlig og de vil gifte seg. Det går ikke like fort som de hadde håpet, for Elizabeths far, kong Georg 6., ser helst at hun er en del kjernefamilien litt til.

Prins – løytnant – hertug

Philip sa fra seg sin greske prinsetittel, men fikk en britisk hertugtittel kort tid senere. I 1957 ble han også kreert Prins av Storbritannia.

Men Elizabeth var sikker i sin sak, og den 9. juli 1947 kunngjør Buckingham Palace forlovelsen mellom prinsessen og løytnant Philip Mountbatten (han hadde i mellomtiden frasagt seg sin greske prinsetittel og tatt sin mors families navn). Dagen før bryllupet, 18. november 1947, ble Philip kreert hertug av Edinburgh av Elizabeths far.

Det er triste tider for Storbritannia. Krigen har kostet. Det meste er rasjonert og deres en gang så stolte imperium er i ferd med å gå i oppløsning. Det er derfor bred enighet om at bryllupet 20. november må bli den festen alle lengtet etter.

Brudekjolen

Klokken ni på bryllupsdagen ankommer Norman Hartnell Buckingham Palace. Hartnell er mannen bak prinsesse Elisabeths brudekjole. Han og staben på 350 personer har brukt syv uker på å lage kjolene, og nå har Hartnell og assistentene bare et par timer på å kle bruden og hennes åtte brudepiker.

Prinsesse Elizabeth i sin praktfulle brudekjole av Norman Hartnell
Prinsesse Elizabeth i sin praktfulle brudekjole av Norman Hartnell

Kjolens tilblivelse hadde ikke bare vært en sak for designere og syersker. Til og med regjeringen ville ha et ord med i laget. Arbeidsministeren skrev til hoffet og uttrykte bekymring om silken kunne komme fra et land som var en fiende av Storbritannia, som Kina. Hoffet svarte at riktignok var silkeormene kinesiske, men stoffet var vevd i Kent!

Prinsesse Elizabeths brudekjole.
Brudekjolen bestod av tykk silke brodert med 10 000 glassperler.

I Westminster Abbey har man rullet ut den røde løperen og pyntet med hvite liljer, krysantemum, roser, nelliker og eføy. I de siste dagene før bryllupet har prinsesse Elizabeth og hertug Philips 2583 bryllupsgaver blitt vist frem i St James Palace.

Prinsesse Elizabeths bryllupskjole. Alle perlene på Elizabeths kjole har fått den til å revne. Den stilles nå bare ut liggende.
Alle perlene på Elizabeths kjole har fått den til å revne. Den stilles nå bare ut liggende.

Panikk i kulissene

Noen av Elizabeths bryllupspresanger.
Noen av Elizabeths bryllupspresanger.

På slottet går det ikke så glatt som planlagt. Når prinsesse Elisabeths slør skal festes på diamanttiaraen, brekker den i to. En juveler har vakt i tilfelle noe skjer, men hans verksted ligger et stykke unna og med alle menneskene i byen, er det ikke noen enkel sak for taxien å komme frem. De klarer det likevel.

Deretter oppdager de at perlekjedene bruden hadde planlagt å bære, fortsatt er i utstillingsmontret på St. James Palace. En assistent løper av gårde.

Nede på gårdsplassen i Buckingham Palace kommer det en Daimler kjørende inn. Assistenten kaster seg frem, river opp døren og roper «Til St. James!» En høy figur åler seg ut: «Ta bilen hvis De må, men la meg komme ut først!» Det er kong Haakon, som er onkel til Elisabeths far.

Kong Haakon sammen med den greske dronningen, Frederika.

Brudgommen

Philip, hertug av Edinburgh, gjør seg klar i sin marineuniform. Det er også hans første dag som ikke-røyker,, som er hans gave til sin brud. Hun har sett hvordan tobakken har ødelagt helsen til faren hennes, og ville gjerne at Philip slutter. Det gjør han.

Nøyaktig ti år tidligere mistet Philip sin yndlingssøster Cecile i en fryktelig flyulykke. Han har tre til, som alle giftet seg med tyske fyrster. Så kort tid etter krigen er det umulig at de kan være gjester, og ingen av dem er invitert. De er svært skuffet, men de sender lillebroren en gullpenn med navnene sine inngravert, som gave.

Det nærmer seg

Klokken elleve begynner BBC sin sending med klokkeklang fra Big Ben. «Fortauene er fortsatt våte, men det er gått en time siden det regnet. Temperaturen har steget og det er nesten som en vårmorgen, og det er jo en lettelse for alle som har ventet i timer gjennom natten», lyder det innledningsvis.

Gjestene har begynt å strømme inn i kirken. Bryllupet er den  største samlingen av europeiske kongelige siden før krigsutbruddet i 1939. Det er blitt enda færre monarkier, og noen av de mindre velstående europeiske kongelige har fått hjelp til å dekke reise og opphold av kongefamilien.

Når Winston Churchill ankommer, reiser alle seg, inkludert de kongelige gjestene. Men alle legger merke til at én ikke er blant gjestene. Det er brudens onkel, hertugen av Windsor, den tidligere kong Edvard 8., han som abdiserte i 1936 for å gifte seg med Wallis Simpson. Selv om det er 11 år siden, er Wallis fortsatt ikke velkommen, og da kommer ikke hertugen heller.

Prinsesse Elizabeths far

Litt over elleve drar bruden og hennes far fra Buckingham Palace i lukket vogn, men vinduene er blitt behandlet med en antidugg stoff, slik at vinduene holder seg klare, og de kan ses av den jublende menneskemassen.

Kong Georg 6 fører prinsesse Elizabeth opp kirkegulvet.
Et stolt øyeblikk. Kong George tar sin datter opp kirkegulvet.

Selv om det er ukjent for de fleste, er kongen syk. I de siste månedene har han mistet mye vekt og det skal vise seg at han ikke har mer enn fem år igjen å leve.

Prinsesse Elizabeth med faren og brudepikene.
Prinsesse Elizabeth med faren og brudepikene.

Halv tolv åpner Westminster Abbeys dører seg og til fanfarer skrider Kong George inn med bruden ved armen. Han skriver senere til henne: «Jeg var så stolt og glad over å ha deg så nær meg på vår lange tur i Westminster Abbey. Men da jeg overlot deg til erkebiskopen, følte jeg at jeg hadde mistet noe veldig verdifullt». Han kunne senere fortelle erkebiskopen at «Det er langt mer rørende å gi sin datter bort enn å gifte seg selv».

Ikke noe kyss på balkongen

Til et begeistret rop fra folkemengden forlater Philip og Elizabeth kirken som Hertugen og Hertuginnen av Edinburgh. «Det er smil i alle ansikter», lyder det fra BBC. Foran Buckingham Palace står det tett av mennesker, og britene viser sin velkjente humoristiske sang når de stemmer i en populær sang: «All The Nice Girls Love A Sailor». Å synge «Alle kjekke jenter liker en sjømann» passet jo riktig godt siden brudgommen var i marinen.

Brudeparet med familien på balkongen. Noe kyss var det dog ikke snakk om.

Vel inne i palasset går bruden og brudgommen, kongen og dronningen, dronning Mary, brudepikene og forloveren ut på balkongen for å hilse. Men det blir ikke noe kyss. Det blir regnet som bortimot uanstendig. Ikke før da Charles og Diana gifter seg i 1981, får vi se noe slikt.

Bryllupslunsjen

Ettersom bryllupet er et formiddagsbryllup, er måltidet som følger en bryllupslunsj. Til Elizabeth og Philips bryllup var 150 gjester invitert til Buckingham Palace for å spise. På menyen var sjøtunge Mountbatten som forrett, etterfulgt av rapphønegryte og is med jordbær til dessert. Rapphøns ble valgt siden de ikke var rasjonert, men jordbær må ha vært vanskelig å få tak i november og temmelig eksklusivt.

De som har sett den fantastiske filmen «Kongens tale», vet at kong George 6. stammet og ikke likte å holde taler. Han nøyde seg derfor med å utbringe en skål for brudeparet. Philip holdt en kort tale, der han blant annet sa: «Jeg er stolt – stolt av mitt land og min kone. Elizabeth sier at hun ønsker «ingenting mer enn at Philip og jeg burde være så lykkelige som min far og mor har vært»».

Hele ni kaker ble bakt til Elizabeth og Philips dryllupsdag. Dette er den paret smakte på.

Deretter skjærer bruden og brudgommen et stykke av den nesten tre meter høye kaken med Philips sverd. Kaken ble laget av McVitie & Price i Edinburgh med ingredienser sendt fra hele samveldet: smør fra New Zealand, mel fra Canada, rom fra Jamaica og fra jentespeiderne i Australia kom det sukker og kandisert frukt.

Elizabeth og Phililp med hans forlover, brudepiker og brudesvenner.
Elizabeth og Phililp med hans forlover, brudepiker og brudesvenner.

Bryllupsreise

Klokken tre er det hele over og brudeparet kan endelig legge ut på sin bryllupsreise. I en åpen landauer drar de til togstasjonen. Derfra skulle de videre til slottet Broadlands, som ligger i Hampshire i Sør-England. Men nå er det blitt veldig kaldt, så personalet har plassert varmeflasker og tepper i vognen. Under Elizabeths teppe ligger hennes favoritt-corgi, Susan, skjult. Hun fikk også være med.

Prinsesse Elizabeth og hertug Philips bryllupsdag ble den gledens dag, som alle hadde håpet på, og som noen skrev: «Endelig virket det som om krigen endelig var over.»

Forrige britiske brud: Wallis Simpson

Neste britiske brud: Prinsesse Margaret 1960

2 thoughts

    1. Hei Odd Sigbjørn. Takk for at du skriver til meg. Grunnen til at Elizabeth aldri var Prinsessen av Wales, er at kvinner ikke hadde absolutt arverett. Fikk George 6. en sønn, ville Elizabeth rykke ned og kreve den tittelen. I teorien vil det jo alltid være mulig. Det samme gjaldt dronning Margrethe, hun var alltid tronfølger prinsesse Margrethe, aldri kronprinsesse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *