Britisk brud 26: Prinsesse Eugenie

12. oktober 2018 stod det et vakker høstbryllup i det over 500 år gamle St. Georges kapell på slottsanlegget Windsor like utenfor London. Utrolig nok var feiringen kanskje ikke det mest spektakulære kongelige bryllupet det året, for prins Harry og Meghan Markle hadde giftet seg i samme kirken 19. mai. Men prinsesse Eugenie og Jack Brooksbank vielse utmerket seg på sin måte, og ble et uforglemmelig kongelig bryllup.

Offisielt bilde prinsesse Eugenie og Jack Brooksbank, og brudebarne, på deres bryllupsdag 12. oktober 2018.
Offisielt bilde prinsesse Eugenie og Jack Brooksbank, og brudebarne, på deres bryllupsdag 12. oktober 2018. Sittende bak ser vi prins Georg og prinsesse Charlotte av Cambridge.

Prinsesse Eugenie som brud

De som er ivrige etter å få tatt hennes brudekjole nærmere i øyesyn og riktig absorbere alle detaljene, får frem til 22. april en gylden anledning. Sammen med flere kjoler fra bryllupet, blir Eugenies brudekjole nå stilt ut på Windsor castle. Det er på samme sted der Meghans brudekjole ble utstilt i fjor. (For den som ikke fikk med seg den, får i sommer en ny mulighet i Holyrood Palace i Edinburgh fra 14. juni til 6. oktober 2019).

Prinsesse Eugines brudekjole.
Prinsesse Eugenies brudekjole

Prinsesse Eugenies dramatiske brudekjole ble designet av Peter Pilotto og Christopher De Vos. Peter Pilotto, som grunnla sitt motehus i 2007, er kjent for sin innovative tekstildesign. Det kommer tydelig frem når du ser kjolen på nært hold. Da kommer detaljene tydelig frem i det innviklede mønsteret med den hvite York-rosen og eføyplanten. York representerer brudens familienavn og eføy henspiller på parets hjem, Ivy Cottage, som ligger ved Kensington Palace.

Prinsesse Eugenies brudekjole sett bakfra.
Prinsesse Eugenies brudekjole sett bakfra.

Kjolens krage bretter seg rundt skuldrene og har en dyp utringning bak. Helt uvanlig bar ikke Eugenie slør. Årsak til det var at hun ville vise arret hun har på ryggen etter skoliose-operasjonen da hun var 12. Om du besøker utstillingen følger de med en audioguide og der kan du høre Eugenie fortelle: «Jeg tror arr forteller en historie om fortiden din og din fremtid.»

Enestående tiara

Diamant- og smaragdtiara som dronning Elizabeth lånte til prinsesse Eugenie.
Diamant- og smaragdtiara som dronning Elizabeth lånte til prinsesse Eugenie.

Nesten like spennende som brudekjolen, er å få studert brudens tiara. Den kalles Greville smaragd kokoshnik-tiara, og den ble lånt til Eugenie av bestemor dronning Elizabeth. Det er første gang dette smykket er utstilt. Tiaraen har en historie som du kan lese om her.

Eugenies tiara kalles kokoshnik. Det vil si at den er som lukket glorie.
Eugenies tiara kalles kokoshnik. Det vil si at den er som lukket glorie.

Smykket ble laget i 1919 av det franske juvelerfirmaet Boucheron for den fabuløst rike fru Greville. Den er designet i den fasjonable kokoshnik-stilen som var blitt gjort populær gjennom det russiske hoffet. Tiaraen laget av diamanter og med seks smaragder på hver side. Eugenie bar også et par diamant- og smaragdøredobber. De var imidlertid en gave fra ektemannen.

Prinsesse Eugenies kjole blir er utstilt på Windsor Castle.
Prinsesse Eugenies kjole blir er utstilt på Windsor Castle.

Et bryllup er brudens dag, og hva brudgommen har på seg, legger man ikke så mye merke til. I Storbritannia er skikken formiddagsbryllup og da bærer den vordende ektemannen sjakett. Det gjorde Jack Brooksbank også. Hans sjakett, som er sydd av skreddere hos firmaet Huntsman og som holder til i den eksklusive skreddergaten Savile Row, vil også bli vist.

Ballkjolen prinsesse Eugenie bar til bryllupsfesten ble designet av amerikanske Zac Posen.
Ballkjolen prinsesse Eugenie bar til bryllupsfesten ble designet av amerikanske Zac Posen.

I tillegg til brudekjolen blir også den skulpturelle kjolen Eugenie bar på festen etterpå vist, tillegg til brudebarnas klær.

Brudepikekjole som ble brukt da prinsesse Eugenie giftet seg.

Om du vil se utstillingen får du også med deg praktrommene på dette enorme slottet som ble grunnlagt for snart 1000 år siden av Wilhelm erobreren. Billetten gir deg adgang til den praktfulle kirken der Eugenie og Jack ble viet.

Forrige britiske brud: Meghan Markle 2018

Neste britiske brud: Prinsesse Beatrice av York 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *