Prinsesse Eugenie fyller 30 år

Prinsesse Eugenie fyller 30 år. Hun ble født 23. mars 1990 på Portland sykehus i London og fikk det fulle navnet: Eugenie Victoria Helena. Prinsessen er barn nummer to til Hertugen av York og Sarah, hertuginne av York.

Prinsesse Eugenie, mrs Broodbank, fyller 30 år.
Prinsesse Eugenie, mrs Broodbank, fyller 30 år.

Eugenie var det sjette barnebarnet til dronning Elizabeth og prins Philip. Da hun ble født var hun nummer seks i arverekken til den britiske tronen, mens Eugenie i dag er nummer ti. Som barnebarn i mannslinje av monarken fikk hun prinsessetittel og kalt Hennes kongelige høyhet. Senere har kongehuset gått bort fra dette (som Edward og Sophies barn).

Sarah med sine døtre Eugenie og Beatrice.
Sarah med sine døtre Eugenie og Beatrice.

Hennes foreldre tok ut separasjon i 1992, og ble skilt i 1996. Sarah og Andrew hadde delt foreldrerett. Deres skilsmisse er en gåte, for det ser ut som de ikke kan tenke seg å leve uten hverandre, og i dag bor de da også sammen. For døtrene var det naturlig en lettelse å ha foreldre som var så vel forlikt (i motsetning til hvordan fetterne William og Harry hadde det med sin mor og far). De er den dag i dag veldig knyttet til sine foreldre, særlig til moren.

Prinsesse Eugenie som nyfødt med sine foreldre Sarah og Andrew, hertugparet av York.
Prinsesse Eugenie som nyfødt med sine foreldre Sarah og Andrew, hertugparet av York.

Grundig utdannelse

Frem til hun var 13 gikk Eugenie på privatskoler i Windsor, der foreldrene hadde huset Sunninghill Park. Etter det dro hun, som mange piker i hennes klasse, på kostskole. I fem år gikk prinsessen på Marlborough College i Wiltshire, der hun fordypet seg i kunst, engelsk litteratur og kunsthistorie. Etter videregående tok Eugenie en bachelor-grad i engelsk litteratur, kunsthistorie og politikk ved Newcastle universitet, og forlot lærestedet i 2012 med en karakteren 2:1 , som er et middels resultat.

Da Eugenie giftet seg 2018 bar hun ikke slør, og kjolens utringing bak var dyp. Det var for å vise arret hun har på ryggen. I oktober 2002 gjennomgikk prinsessen, som da var 12 år gammel, en operasjon for å rette opp ryggsøylen etter at hun hadde fått påvist skoliose. Etter dette har hun vært opptatt av å støtte andre som går gjennom lignende behandlinger, og prinsesse Eugenie ble i 2012 høy beskytter av Royal National Orthopedic Hospital’s Redevelopment Appeal.

Prinsesse Eugenie, med sin far Hertugen av York.
Prinsesse Eugenie, med sin far Hertugen av York.

I full jobb

I 2013 flyttet Eugenie til New York og jobbet for online-auksjonsfirmaet Paddle8. I juli 2015 flyttet hun tilbake til London for å jobbe for kunstgalleriet Hauser & Wirth og ble forfremmet til en av direktørene i 2017. Prinsesse Eugenie mottar ikke godtgjørelse fra dronningen og regnes ikke som en arbeidende kongelig . Hun påtar seg imidlertid sporadisk offentlige engasjementer.

På faren prins Andrew hjemmeside kan vi lese at Eugenie og søsteren Beatrice også er høy beskytter av Teenage Cancer Trust i som støtter unge mennesker som får kreft. Eugenie er i tillegg høy beskytter for i underkant av ti andre organisasjoner, og det blir viet uforholdsmessig mye plass til disse på hjemmesiden – syns jeg. En grunn kan være at det ikke er så mye å skrive. Hun er jo ung, men jeg er fristet til å tenke at Andrew ønsker å understreke at jentene hans godt kan gjøre kongelige jobber.

Prinsesse Eugenie.
Prinsesse Eugenie.

Får ikke være fulltidskongelig

Fulltidskongelige ville være høy beskytter for langt flere organisasjoner, og noen krever også mye arbeid. Prinsesse Anne, som er den i kongefamilien som jobber mest, er beskytter for over 200 organisasjoner. Andrew skulle nok ønske at døtrene hans hadde blitt tildelt flere oppgaver, og det kunne jo trenges nå. Men slik er ikke i det nye kongehuset som Charles står i bresjen for. Han ønsker en mye slankere organisasjon der bare barn av monarken har offentlig oppdrag.

Eugenie, Sarah og Beatrice av York.
Eugenie, Sarah og Beatrice av York. Døtrene er svært knyttet til sin mor. Britene generelt heller til et synspunkt at disse kvinne mest er opptatt av fornøyelser.

Det har i den siste tiden vært spekulert i om at Andrew drøm skulle bli virkelighet. Takket være Andrews egen oppførsel, som har plassert ham på sidelinjen, og at Harry og Meghan har trukket seg, er det egentlig rom at flere kunne representere dronningen. Men de som følger det britiske kongehuset tett, sier et det er helt usannsynlig at York-jentene kommer til å få en mer prominent plass. De er ikke mislikt, men heller ikke særlig respektert. Det virker som de stort drar på luksusferier og lever et liv som ikke føles så representativt.

Sarah hertuginne av York, med Jack Brooksbank og prinsesse Eugenie.
Sarah hertuginne av York, med Jack Brooksbank og prinsesse Eugenie mars 2020. Bildet ble offentlig av Eugenie på morsdagen.

En strålende brud

Etter å ha vært kjærester i syv år fridde Jack Brooksbank til prinsesse Eugenie da de var på ferie i Nicaragua. Hun fikk et flott bryllup som stod St. George-kapellet og det ble til og med en liten kjøretur gjennom Windsor etter vielsen. Paret flyttet inn i et lite, koselig hus, som kalles Ivy Cottage. Huset ligger ved Kensington Palace midt i London.

Du kan lese om bryllupet her.

Prinsesse Eugenie og Jack Broodbank på sin bryllupsdag, men brudebarna.
Prinsesse Eugenie og Jack Broodbank på sin bryllupsdag, men brudebarna.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *