Prinsesse Eugenie gifter seg

Prinsesse Eugenie og Jack Brooksbank.
Prinsesse Eugenie og Jack Brooksbank.

Prinsesse Eugenie av York og Jack Brooksbank forlovet seg i Nicaragua i januar og nå er tiden kommet for vielsen. Paret gifter seg 12. oktober i det samme århundre gamle kirkebygget som prins Harry og Meghan i mai i år. Men ettersom prinsesse Eugenie «bare» er nummer ni i arverekken til den britiske tronen, og heller ikke er aktiv som kongelig, blir dette bryllupet noe enklere.

Ryktet vil ha det til at brudens far prins Andrew, Hertug av York, ønsket et storslagent bryllup for sin datter. Men slik blir det ikke. Vielsen av dronning Elizabeths barnebarn, kommer til å bli beskjedent – sett med kongelige øyne.

Hvem er prinsesse Eugenie?

Prinsesse Eugenie
Prinsesse Eugenie

Prinsesse Eugenie Victoria Helena av York ble født 23. mars 1990 i London. Hun er den yngste datteren til prins Andrew, hertugen av York og Sarah, hertuginne av York, tidligere Sarah Ferguson. Eugenie ble uteksaminert fra Newcastle Universitet etter å ha studert engelsk og kunsthistorie, og  har siden 2015 jobbet for kunstgalleriet Hauser and Wirth i London.

Og hvem er hennes forlovede Jack Brooksbank?

Eugenie har vært kjæreste med 31 år gamle Jack Brooksbank i rundt syv år. Han jobber i utelivsbransjen og er nå britisk merkevareambassadør for Casamigos Tequila. Ifølge det britiske magasinet Tatler er han en utmerket skiløper, og paret møttes gjennom felles venner mens de var på en skiferie i Verbier i Sveits. Jack har uttalt at drømmen hans er starte en kjede med puber.

Seremonien

Gudstjenesten starter klokka 11 fredag 12. oktober og kommer til å vare en time. Mer enn 800 gjester er forventet å samle seg i St. George-kapellet, inkludert de fleste medlemmene av kongefamilien.

Jarlen og grevinnen av Wessex, Edward og Sophie, på vei ut av St. Georges kapellet i 1999.
Jarlen og grevinnen av Wessex, Edward og Sophie, på vei ut av St. Georges kapellet i 1999.

St George-kapellet, ved Windsor slott, har vært et benyttet til kongelige bryllup siden den fremtidige kong Edward 7. giftet seg med prinsesse Alexandra i Danmark i 1863 (foreldrene til dronning Maud). Prinsesse Eugenies onkel prins Edward, Jarl av Wessex, giftet seg med Sophie, grevinnen av Wessex – der i 1999. Peter Phillips, sønn av prinsesse Anne og kaptein Mark Phillips, giftet seg med Autumn Kelly i kapellet i 2008, og ikke minst feiret Charles, prinsen av Wales, sitt ekteskap med Camilla, hertuginnen av Cornwall, der i 2005.

Prosesjonen

Meghan og Harry fikk en lang kjøretur gjennom Windsor. Eugenie og Jack må nøye seg med en kortere.
Meghan og Harry fikk en lang kjøretur gjennom Windsor. Eugenie og Jack må nøye seg med en kortere.

Etter seremonien, vil de nygifte dra i en kort vogntur gjennom byen Windsor. Turen vil være litt kortere enn ruten som Harry og Meghan tok i mai, rett og slett fordi Harry er en «viktigere» kongelig enn Eugenie. Denne turen har blitt kontroversiell. En slik tur vil kreve store politiressurser og er derfor svært kostbar, noe ganske mange syns Eugenie rett og slett ikke er verd.

Kjolen

Prinsesse Eugenie gifter seg 12. oktober.
Prinsesse Eugenie gifter seg 12. oktober.

I et intervju sa prinsesse Eugenie at hun kommer til å velge en britisk designer. Der er det jo en del å velge i. Den mest kjente er vel Stella MacCartney. Meghans kjole var svært enkel, så kanskje Eugenies blir mer pyntet, slik hennes mors kjole var det i 1986.

Eugenies søster Beatrice kommer til å være hennes forlover, eller «maid of honor», og vi får også se de små kongelige barna, George og Charlotte, blant brudebarna.

Etter vielsen

Akkurat som de Harry og Meghan giftet seg, blir det to arrangementer etter vielsen. I Storbritannia er det vanlig å holde formiddagsbryllup (derfor er herrene i sjakett og damene i drakter med hatter) og tradisjonelt har det da vært vanlig å invitere til en bryllupslunsj. Nå blir det slik at dronning Elizabeth og prins Phillip holder en sjampagnemottakelse på Windsor slott like etter vielsen, mens Andrew og Sarah vil holde en stor bryllupsfest for paret på kvelden.

Det vakte oppsikt, og visstnok skal prins Andrew har blitt temmelig forbannet, da BBC avslo å sende fra bryllupet. De bedømte det dithen at Eugenie var for ubetydelig for en slik utgift. Det er likevel mulig å få sett bryllupet. En annen britisk kanal, ITV, vil sende og det blir også mulig å følge vielsen på nettet via Facebook og Youtube.

Vil prinsesse Eugenie få en ny tittel?

Som vanlig for kongelige prinsesser i Storbritannia vil Eugenie etter vielsen beholde både retten til å kalles prinsesse og Hennes Kongelige Høyhet, mens «av York» forsvinner og erstattes av fru Jack Brooksbank.

Hvor skal paret bo?

Selv moderne tider kommer til den britiske kongefamilien. Før hadde det vært utenkelig at en fra kongefamilien bodde sammen med noen uten å være gift. Eugenie og Jack har allerede flyttet inn i Ivy Cottage, som er en lite hus i Kensington Palace-komplekset midt i London som paret leier til en beskjeden leie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *