Prinsesse Eugenies tiara overrasket alle

Prinsesse Eugenie på vei inn i kirken for å gifte seg, pyntet med sin bestemors smaragdtiara. (Press Association via AP Images)
Prinsesse Eugenie på vei inn i kirken for å gifte seg, pyntet med sin bestemors smaragdtiara. (Press Association via AP Images)

Prinsesse Eugenies tiara ble en stor overraskelse for alle. De aller fleste, inkludert meg selv, var nokså sikre på at hun kom til å velge sin mors tiara som brud. Men i stedet for Sarahs vakre tiara fra rundt 1900, hadde Eugenie funnet frem til en av bestemorens, dronning Elizabeth, mange «glemte» smykker, som ikke hadde vært sett på 81 år! 

Den britiske dronningen besitter en av verdens største smykkesamlinger. Så stor er den at smykker, som andre kongefamilier ville skattet som utsøkte klenodier, ikke blir brukt. Det har vi tydelig sett i år under det to kongelige bryllupene. Da Meghan Markle kom opp midtgangen bar hun en tiara etter dronning Mary som ikke hadde vært sett siden 1951.

Utsøkt smykke

Margaret Grevilles tiara fotografert hos Boucheron 1919.
Margaret Grevilles tiara fotografert hos Boucheron 1919.

I likhet med Meghan, Hertuginnen av Sussex, dukket Eugenie opp med en tiara som ikke hadde vært sett på mange tiår. Faktisk lurte man på om smykket i det hele tatt eksisterte lenger. Men det gjorde det. Ivrige juvelentusiaster har funnet ut at sist prinsesse Eugenies tiara ble sett offentlig var i 1937, altså for 81 år siden!

Mrs Grevilles fantastiske gave

Margaret Greville var en uekte datter av en bryggerieier.
Margaret Greville var uekte datter av en bryggerieier som gjorde henne uhyrlig rik.

Smykket er designert av det velrenommerte franske juvelerfirmaet Boucheron i 1919 til den styrtrike bryggeriarvingen Margareth Greville (1863-1942). Hun var en nær venn av dronning Mary og  dronningmoren og da hun døde 1942 viste det seg at hun hadde testamentert sin utsøkte smykkesamling til dronningmoren. Der var det i alle fall to tiaraer, halskjeder og brosjer – alt i edelstener. Åpenbart likte ikke dronningmoren smaragdsmykket så godt. Hun viste seg i alle fall aldri med det offentlig. Da hun døde i 2002 arvet datteren dronning Elizabeth hennes private smykkesamling, men hun liker heller ikke stilen og det ble altså ikke før prinsesse Eugenie giftet seg 12 oktober 2018, at tiaraen endelig kom frem igjen.

Prinsesse Eugnies tiara

Eugenies tiara kalles kokoshnik. Det vil si at den er som lukket glorie.
Eugenies tiara kalles kokoshnik. Det vil si at den ser ut som lukket glorie.

Tiaraen er laget av diamanter og smaragder. Den store smaragden i midten er cabochon-slipt (dvs rund og ikke i fasetter) og er ualminnelig stor. Den veier så mye som 93, 70 karat, noe som er svært sjeldent. På hver side av den store smaragden ser vi fire små smaragder. Edelstenene er innfattet i platina.

Tiaraens lukkede form kalles kokoshnik og denne stilen stammer opprinnelig fra russiske folkedrakter. Det styrtrike russiske tsarhoffet fikk naturligvis laget sine i edelstener og denne stilen ble også veldig populær i Vest-Europa rundt forrige århundreskifte.

Men tro ikke at det ikke fins flere bortgjemte smykker i dronning Elizabeths hvelv. Der er det mer og vi får håpe at de også får komme frem i lyset.

 

 

2 thoughts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *