Prinsesse Gloria von Thurn und Taxis i 60!

Prinsesse Gloria von Thurn und Taxis – en gang omtalt «Prinsesse TNT» for sine eksplosive år som en hardt festende, punkhåret aristokrat – er i dag en hardt arbeidende forretningskvinne og ivrig katolikk. Nå fyller Gloria 60 år.

Prinsesse Gloria von Thurn und Taxis utenfor familieslottet i Regensburg.
Prinsesse Gloria von Thurn und Taxis utenfor familieslottet i Regensburg.

Gloria ble født 23. februar 1960 i Stuttgart som grevinne Mariae Gloria Ferdinanda Joachima Josephine Wilhelmine Huberta von Schönburg-Glauchau, og var barn nummer to i en søskenflokk på fire. Familien var katolsk, og en tante var nonne, men unge Gloria var ikke videre religiøs.

Prinsesse Gloria von Thurn und Taxis med en av venner i Vatikanet. Bildet er tatt i Peterskirken.
Prinsesse Gloria von Thurn und Taxis med en av venner i Vatikanet. Bildet er tatt i Peterskirken.

I dag er hennes palass i Roma (der hun er ca tre måneder i året) blitt et forum for konservative katolikker som arbeider for å bevare de gamle kirketradisjonene. Gloria og hennes venner syns pave Frans er altfor liberal og er overbevist om at han kommer til å ødelegge troen.

Fattig, men fornem

Gloria og Johannes, prins og prinsesse av Thurn und Taxis.
Gloria og Johannes, prins og prinsesse av Thurn und Taxis.

Som 19-åring møtte grevinne Gloria sin fjerne slektning Johannes, arveprins av Thurn und Taxis. Det var i München og den unge grevinnen skulle egentlig på en Supertramp-konsert. Men hun lot konsert være konsert og tilbrakte kvelden med den 34 år eldre prinsen.

Glorias familie har fine aner, men svært lite penger. Da var det annerledes med Thurn und Taxis-familien. I århundrer hadde de monopol på posten i Det hellige romerske riket (grovt regnet dagens Tyskland og Østerrike), og samlet seg en gigantisk formue.

Ung brud, gammel brudgom

Prinsesse Gloria von Thurn und Taxis som brud.
Bruden Gloria i all sin prakt. Den vakre tiaraen kan du i dag se i Louvre.

31. mai 1980 giftet Gloria og Johannes seg i en katolsk seremoni i Regensburg, Bayern. Bruden, som var tre måneder på vei, var kledd i en kjole fra Valentino og bar et perle- og diamantdiadem som hadde tilhørt keiserinne Eugenie av Frankrike, men som Taxis-familien hadde eid i 100 år.

Gloria var 20 år og Johannes 54. At han giftet seg såpass sent kom av at brudgommen i det store og hele foretrakk menn. Men til tross for dette fikk paret tre barn i tett rekkefølge: prinsesse Maria Theresia 1980, prinsesse Elisabeth og prins Albert 1983.

Punkprinsessen

I 1982 døde Glorias svigerfar og Johannes ble den 11. Prinsen av Thurn und Taxis, og Gloria var hans gemalinne. Johannes skal ha vært verd mellom 2 og 3 milliarder dollar.

Prinsesse Gloria von Thurn und Taxis under et TV-intervju på 80-tallet. Kjolens utringning er pyntet med kosebamser, originalt nok.
Prinsesse Gloria von Thurn und Taxis under et TV-intervju på 80-tallet. Kjolens utringning er pyntet med kosebamser, originalt nok.

Gloria ble snart en internasjonal kjendis berømt for sin skjønnhet, sine ville klær og enda villere frisyrer. Prinsessen hadde også adgang til Thurn und Taxis-familiens praktfulle smykkesamling og det nærmest dryppet diamanter, safirer, rubiner, perler og smaragder av henne når hun pyntet seg – og det gjorde hun ofte.

Prinsesse Gloria som Marie Antoinette i 1986
Prinsesse Gloria som Marie Antoinette i 1986. Smykkene er ekte!

Festene paret hold var legendariske, og et høydepunkt var da Gloria i 1986 brukte 20 millioner dollar på en tredagers fest for å feire at Johannes fylte 60. Festlighetene endte med et kostymeball, som ble holdt i palasset deres i Regensburg, der Gloria dukket opp som Marie Antoinette. Hun bestilte en bursdagskake tent av 60 rosa, penisformede lys, et lite subtilt antydning til ektemannens seksuelle preferanser. 500 gjester var blitt fløyet inn på private jetfly og blant dem var Mick Jagger.

I desember 2019 ble hun ga hun et intervju til den britiske avisa The Telegraph og ble spurt om forholdet til Johannes og hans biseksualitet.
– Jeg liker absolutt å tro at jeg var den eneste kvinnen som han virkelig elsket, og jeg var absolutt ikke nysgjerrighet når det gjaldt hans sexliv før meg, tro det eller ei, svarte hun.
Men anser hun ikke homoseksuell sex som en synd? 
-Hvem bryr seg! Synd? Skal jeg sette meg til doms, sa prinsessen.

Konservativ katolikk

I 1990 døde Johannes. Gloria var med ett en enke i en alder av 30. Hun satt alene med tre små barn, og som ikke det var nok – en massiv gjeld. Livsstilen deres hadde kostet, og Gloria oppdaget at boet skyldte 500 millioner dollar. Det ble en vekker. Gloria trakk seg bort fra jet-setlivet og brukte de neste 10 årene på å skaffe seg utdannelse innen forretning samtidig som hun åpnet slottet for turister, solgte banken, auksjonerte bort sølvet, juveler, vin og noe av kunsten, og hun reddet familiens formue.

Prinsesse Gloria von Thurn und Taxis i sitt slott i Regensburg.
Prinsesse Gloria von Thurn und Taxis i sitt slott i Regensburg. Slottet har mer enn 500 rom

Men det var ikke alt. Gloria gikk også gjennom en åndelig fødsel og ble forvandlet fra en «slapp» katolikk til en hengiven troende, og mange vil hevde av det ekstreme slaget. Hun mener for eksempel at abort er drap og at staten bør betale en lønn til kvinner som blir hjemme for å få og oppdra barn – og jo flere barn de har, jo mer penger bør de få. Gloria mener ikke at det er for mange mennesker på planeten, men for få, og er i tvil om eksistensen av menneskeskapte klimaendringer, at EU er et «gudløst Babels tårn» og derfor er dømt til å kollapse.

Prinsesse Gloria før de fattige

Gloria motsetter seg likestilling, seksualundervisning og kvinners rett til prevensjon. Hun klarte å sjokkere, og ikke på noen god måte, da hun i 2001 uttalte at grunnen til at det var så mye Aids i Afrika fordi afrikanerne likte å ha sex (mer enn andre). Hun forsøkte å utdype svaret i 2008 ved å forklare at det var varmen som gjorde afrikanerne ekstra sexglade.

Men hennes kristentro har også ledet til å dele ut 300 måltider til fattige hver dag fra sitt slott i Regensburg.

Gloria med sine tre barn Albert, Elisabeth og Maria Theresia.
Gloria med sine tre barn Albert, Elisabeth og Maria Theresia i 2014. Foto: Moosburger.

-Jeg ser på meg selv som en husmor og kunstner (Gloria maler portretter) mer enn en forretningskvinne. En ekte husmor må oppfylle alle oppgavene til en leder. Hun må ordne, hun må motivere, hun må sørge for måltider og holde huset i orden og ryddig. I større skala er det akkurat slik en større virksomhet må drives. Dette er grunnen til at jeg alltid skriver «husmor» på tollskjemaene, sa hun i et intervju med Vanity Fair i 2015.

Gloria har ikke giftet seg igjen og er heller ikke offentlig blitt koblet til noen ny mann. Hun driver fortsatt slottet, på vegne av sønnen Albert, den 12. prinsen av Thurn und Taxis, og ser ut til å ha funnet sin plass i livet.

Her kan du høre Gloria fortelle om slottet i Regensburg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *