Prinsesse Helena – Romanias dronningmor – begravet

Hun var en søt pike med de edleste kongelige aner, og giftet seg med en kronprins. Dessverre for prinsesse Helena av Hellas (1896-1982) var mannen som skulle gjøre henne til dronning, en slask som bedro og ydmyket henne på det groveste. Nå får hun endelig hvile i Romania, ved sin elskede sønn kong Mikhail.

Helenas båre tilbake i Romania. 19. oktober fikk hun en kongelig begravelse i Bucuresti.
Helenas båre tilbake i Romania. 19. oktober fikk hun en kongelig begravelse i Bucuresti. Kvinnen i grå drakt er Helenas barnebarn og overhode for den rumenske kongefamilien, prinsesse Margaretha .

Du kan se bilder fra begravelsen av prinsesse Helena her.

Det var ingen om tvang Helena til å gifte seg med skandaleomsuste rumenske kronprins Carol (1893– 1953). Tvert imot, dronning Sofia av Hellas hadde vært imot datterens ekteskap — og som alle døtre burde hun kanskje ha hørt på moren sin. Men nei, 11. mars 1921 giftet Helena og Carol seg i Athen.

Helena som nygift rumensk kronprinsesse.
Helena som nygift rumensk kronprinsesse. Tiaraen var en bryllupsgave fra svigermor, dronning Marie. Den er fortsatt i kongefamiliens eie.

Bare to uker tidligere hadde Carols søster, prinsesse Elisabeth, giftet seg med Helenas bror, kronprins Georg av Hellas. Så forbindelse­ne var tette mellom de to landene. Hvilket av disse ekteskapene som ble mest mislykket, er ikke godt å si. Men i praksis var begge over i løpet av ett år.

Begynte bra

Helena møtte Carol første gang i desember 1919. Den 26 år gamle kronprinsen hadde da allerede rukket å desertere fra hæren og gifte seg borgerlig med en offisersdatter. Da faren hans, kong Ferdinand, fikk høre om det, forlangte han — og fikk — ekteskapet oppløst.

For å få tronarvingen på bedre tanker ble Carol sendt på reise jorden rundt. Den lange reisen så ut til å hjelpe, for på vei hjem møtte han en ekte prinsesse: Helena av Hellas. De ble forelsket, og året etter deres første møte forlovet Carol og Helena seg. I mars året etter giftet de seg.

I New York Times kunne man lese følgende: «Bruden bar en hvit kjole i sateng kantet med gull. Hennes slør var sjeldent vakkert og sydd av kvinner i Bucuresti, og skulle være verdt 500 000 franc. Rundt brudens hode satt et praktfullt diamantdiadem til 1 000 000 franc. Det var en gave fra hennes svigermor, dronning Marie.

Helena og Carol av Romania på deres bryllupsdag 11. mars 1921. Brudepikene er Ileana av Romania og Kathrine av Hellas.
Helena og Carol av Romania på deres bryllupsdag 11. mars 1921. Brudepikene er Ileana av Romania og Kathrine av Hellas.

Paret fremsto som svært lykkelige — og før man visste ordet av det, var bruden gravid. I oktober 1921, syv måneder etter bryllupet, fikk paret sønnen og tronarvingen Mikael (Mihai). Det ble i samtiden hevdet at Mikael kom til verden to måneder for tidlig. Men han veide 3,5 kilo ved sin fødsel, så det spørs vel.

Ektemann fra helvete

Men Carol var den han var; ekstremt egenrådig og hensynsløs. Allerede samme år som han giftet seg med Helena, innledet han et forhold til den velformede, begavede og rødhårede Magda Lupescu. I 1925 var forholdet gått så langt at kong Ferdinand ga sønnen et ultimatum; enten Magda eller tronen.

Magda og kong Carol etter krigen.
Magda og kong Carol etter krigen. Da han forlot Romania for siste gang i 1940 fikk han med seg en stor formue, som han ikke delte med sin sønn senere. Da Carol døde i 1953 kom ikke Mikael i begravelsen.

Carol valgte Magda og forlot landet. Tilbake satt Helena med sønnen, som plutselig var blitt kronprins bare fire år gammel. I 1927 døde kong Ferdinand, og seks år gamle Mikael ble konge. Samme år søkte Carol skilsmisse fra Helena. Hun forsøkte først å nekte, men ga til slutt etter og ekteskapet ble oppløst.

Enkedronning Marie, dronningmor prinsesse Helena og vesle kong Mikael.
Enkedronning Marie, prinsesse Helena og vesle kong Mikael.

Men i 1930 skjedde det ingen trodde var mulig, Carol vendte tilbake og erklærte seg selv for konge, og Mikael ble igjen kronprins. Folket hadde håpet at Carol og Helena skulle finne tilbake til hverandre, og i noen måneder var det snakk om å annullere skilsmissen. Men det var ingen annen enn Magda for Carol, og etter noen måneder ble det klart at han ikke ønsket noen forsoning. Tvert imot, han ville tvinge Helena ut av landet. Han satte han opp vakter rundt hjemmet hennes — og de som besøkte henne, ble tiltalt…

Etter en slik fornedrende behandling fant Helena det best å dra utenlands. Moren hennes, dronning Sofia av Hellas, eide en villa like utenfor Firenze, og Helena slo seg ned der. Helena og Mikael var svært knyttet til hverandre, og Helena var i kontinuerlig konflikt med Carol om hvor ofte hun skulle få treffe sønnen. Det ble svært sjelden.

Helena, prinsesse av Hellas. Her er hun i 1934. Tiaraen tilhørte  hen­nes mor, dron­ning Sofia  av Hellas og er fortsatt i den greske kongefamiliens eie. 
Foto: National Portrait  Galle­ry,  London
Helena, prinsesse av Hellas. Her er hun i 1934. Tiaraen tilhørte hen­nes mor, dron­ning Sofia av Hellas og er fortsatt i den greske kongefamiliens eie.
Foto: National Portrait Galle­ry, London

Konge igjen

Til å begynne med gikk det ikke så verst for Carol som konge. Han hadde politisk teft og var svært energisk. Men på slutten av 1930-tallet gikk det nedover med ham. Kong Carol 2. ble for egenrådig. Høsten 1940 ble han avsatt, og 19 år gamle Mikael ble konge for andre gang. Helena nølte ikke med å dra tilbake til Romania for å støtte sønnen, og ble møtt av tusenvis av begeistrede mennesker da hun kom til Bucuresti. Dronning ble hun ikke, men Mikael ga henne tittelen dronningmor.

Kong Mikael og hans mor Helena.
Kong Mikael og hans mor Helena.

Men dagene var talte for monarkiet i Romania. Etter den andre verdenskrig ble landet okkupert av Sovjet­unionen. De hadde ikke mye til overs for kongelige. Kong Mikael forsøkte i det lengste å holde ut, men ble avsatt i desember 1947, og dro med sin mor og resten av kongefamilien i eksil.

Prinsesse Helena – Svensk dronning?

Etter 1947 levde Helena delvis sammen med sin sønns familie i Lausanne og delvis i sin villa i Firenze. Helena av Romania er ikke kjent kvinne på våre breddegrader, men det behøvde ikke å ha vært slik. Hun kunne faktisk i sine siste leveår ha blitt svensk dronning. Kong Gustav 6. Adolf (bestefar til den nåværende kongen) var blitt enkemann for andre gang i 1965, men et liv uten kvinnelig selskap var ikke noe for ham. Han fridde derfor i 1970 til sin gode venninne Helena. Gustav Adolf var da 88 år gammel og Helena 74. Hun avslo. Trolig syntes hun at hun for gammel til å gå inn i dronningrollen.

Prinsesse Margareta med sin farmor prinsesse Helena.
Prinsesse Margareta med sin farmor prinsesse Helena en gang på 60-tallet.

Helene, født gresk prinsesse, og senere rumensk kronprinsesse og dronningmor, døde i Sveits i 1982, 86 år gammel. Der lå hun begravet inn til 17. oktober 2019. Da ble kisten hennes flyttet til Romania, og gjenbegravelsen i det kongelige kapellet skjedde to dager senere 19. oktober. Hennes eldste barnebarn og kongefamiliens overhode, prinsesse Margareta, var til stede.

2 thoughts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *