Ingeborg – kronprinsesse Märthas mor

Prinsesse Ingeborg i 1926 med sitt spektakulære smaragsett. I dag er det dronning Sonja som bærer disse gamle smykkene.
Prinsesse Ingeborg i 1926 med sitt spektakulære smaragsett.

Prinsesse Ingeborg var høyt elsket av familien for sin omsorg og hjertelige humør. Men det var ingen mangel på sorger i Ingeborgs liv. To av døtrene døde før henne, og den eneste sønnen ble innblandet i en svindelsak.

Ingeborg Charlotta Carolina Fredrike Lovisa av Danmark ble 2. august i 1878 i København, som nummer fem i en søskenflokk på åtte. Foreldrene, Frederik og Lovisa, var kronprinsparet av Danmark, mens konge og dronning var de formidable besteforeldrene Christian 9. og Louise.

Ungeflokken var underlagt et strengt regime. Hver morgen måtte de gå en lang tur, uansett vær. Senere i livet nektet Ingeborg å gå turer. Det hadde hun gjort nok av i sin oppvekst, mente hun. Kom barna for sent til et måltid, måtte de spise stående. I tillegg var Lovisa strengt religiøs, og lesing av bibelvers hørte med til dagliglivet.

Giftet bort

Prinsesse Ingeborg og prins Carl på sin bryllupsdag 27. august 1897.

19 år gammel ble Ingeborg giftet bort til den 36 år gamle svenske prinsen Carl, som var hennes mors fetter. De hadde knapt vekslet noen ord i enerom da de ble forlovet, og Ingeborg sa senere at hun giftet seg med en fremmed. Hun kunne vel ha protestert, men å gå hjemme var kanskje det siste hun kunne tenke seg. 27. august ble Carl og Ingeborg gift i København. Heldigvis passet de godt sammen, og tiden viste at Carl og Ingeborg fikk et virkelig vellykket ekteskap.

Tok dronningrollen

Prinsesse Ingeborg ble svært populær i den svenske kongefamilien. Her er hun sammen med kong Gustav 5.
Prinsesse Ingeborg ble svært populær i den svenske kongefamilien. Her er hun sammen med kong Gustav 5.

Ingeborg hadde ennå ikke fylt 20 da hun kom til Sverige som landets nye prinsesse, men ble straks kongefamiliens mest synlige og populære kvinnelige medlem. Det hadde blant annet sin bakgrunn i at dronning Sofia og kronprinsesse Victoria slet med dårlig helse og representerte i liten grad. Men viktigst var nok at Ingeborg, i motsetning til landets første- og andredame, var utadvendt og hadde stor humoristisk sans. Hun var flink til å snakke med folk og hygget seg med de kongelige oppgavene. Hun ble midtpunktet der hun kom, og gamle kong Oscar kalte henne familiens «lille solskinn». Så selv om hun i alle sine år i Sverige ikke var i nærheten av en dronningkrone, ble det ofte hennes oppgave å fylle nettopp den rollen.

En dronningkrone hun derimot kom svært nær, var den norske. Unionen Norge-Sverige hadde vaklet lenge da Norge brøt ut i 1905 og erklærte seg selvstendig. Et mulig nytt kongepar var Carl og Ingeborg. Men det ble for vanskelig med en Bernadotte på den norske tronen nå som landet endelig hadde fridd seg fra Sverige. Til slutt ble Ingeborgs bror, Carl, vår konge, under navnet Haakon 7. Det var nok ikke helt enkelt å være Ingeborg i dobbeltrollen som svensk prinsesse og den norske kongens søster. I 1912 ble den eldste broren hennes, Christian, konge i Danmark. Ingeborg hadde med andre ord svært gode forbindelser til alle de skandinaviske hoffene.

Prinsesse Ingeborgs strålende døtrene

Prinsesse Ingeborgs vellykkede tre døtre: Margaretha, Martha og Astrid.
Prinsesse Ingeborgs vellykkede tre døtre: Margaretha, Martha og Astrid.

Carl og Ingeborg fikk først tre døtre, Margaretha (1899 – 1977), Märtha (1901 – 1954) og Astrid (1905 – 1935). I 1911 fikk de sin eneste sønn, som de kalte Carl, men som i familien gikk under navnet Mulle. Margaretha fant en prins fra morens hjemland, prins Axel, og de giftet seg i 1919. De fikk to sønner, Georg og Flemming. Flemming kjenner vi godt i Norge. Han var kong Haralds forlover og var ofte på besøk i Norge.

I mars 1926 fikk familien en uventet visitt av Belgias dronning Elisabeth og hennes sønn, kronprins Leopold. Elisabeth var svært opptatt av astrologi og hadde regnet seg frem til at prinsesse Astrid var den rette for sønnen hennes. Det fikk hun rett i, for Astrid og Leopold giftet seg i november samme år.

Märtha og Olav hadde allerede i 1918 blitt klar over at de hadde følelser for hverandre, men Olav måtte gjennom utdannelsen sin før det ble aktuelt å gifte seg. Men 21. mars 1929 var tiden endelig inne. Da sto det første kongelige bryllupet i Norge siden 1589, og begeistringen var enorm. Nesten 25 år var gått siden unionsoppløsningen, og et kongelig bryllup representerte en vakker, fin og endelig forsoning mellom Norge og Sverige.

Sorgene kommer

Astrid fikk en nærmest legendarisk stilling i Belgia, selv om hun bare fikk et år på tronen.
Astrid fikk en nærmest legendarisk stilling i Belgia, selv om hun bare fikk et år på tronen.

Det må ha vært en gyllen tid for Ingeborg. To av døtrene har en dronningkrone i sikte og alle tre får barn og lever gode liv. I februar 1934 omkommer den belgiske kongen Albert i en klatreulykke. Bare 29 år gammel ble Astrid dronning, men det var ikke en rolle hun kom til å ha lenge. Leopold ville kjøre selv og lot sjåføren sitte i baksetet, mens Astrid satt ved siden av ham med et kart i fanget. I fart kastet han et raskt blikk på kartet, og var uoppmerksom et øyeblikk. Det var nok. Bilen kjørte av veien og rett inn i et tre. Astrid ble kastet ut av bilen mot treet og døde umiddelbart. Hun ble bare 30 år gammel, og etterlot seg tre små barn.

For familien var det et fryktelig sjokk. Ikke minst må det ha smertet da Ingeborg mottok et brev fra datteren etter at hun var død. Astrid skriver muntert om en liten episode hjemmefra. Datteren, syv år gamle Josephine-Charlotte, hadde lagt merke til at Astrid hadde fått noen grå hår. «Nå kommer du snart til å dø, mamma», mente datteren. Man kan jo forestille seg hvordan Ingeborg må ha følt det da hun satt med dette brevet i hånden.

Krigen setter sine spor

9.april ble Norge invadert av tyske styrker. Kongefamilien kommer seg unna i siste liten. Kongen og kronprinsen drar nordover, mens Märtha søkte tilflukt i sitt fødeland. Til sin store sorg oppdaget den norske kronprinsesse at hun ikke er særlig velkommen. Hun var en het politisk potet, og hun fant det best å komme seg videre. Sensommeren 1940 reiser Märtha og barna til USA.

Prinsesse Ingeborg med datteren Märtha.
Prinsesse Ingeborg med datteren Märtha.

På togstasjonen i Stockholm tar Carl og Ingeborg farvel med Märtha og barna. Ingen av dem er sikre på om de kommer til å se hverandre igjen. Ingeborg overrekker Märtha sine kostbare smaragdjuveler. Tanken er at datteren skal ha noe å selge om det skulle bli nødvendig. Det er jo ikke gitt at Norge noensinne blir fritt igjen.

Sverige var nøytrale under krigen, men det hindret ikke Ingeborg i å uttrykke hvor hun stod. På sitt elegante vis, som ikke var til å misforstå, fikk hun sagt sitt. I leiligheten hvor hun og Carl bodde i Stockholm, lot hun rullgardinene være nede i alle de årene krigen varte. På den andre siden av gaten holdt nemlig den tyske legasjonen til.

Ingeborg og Carl i forbindelse med gullbryllupet i 1947
Ingeborg og Carl i forbindelse med gullbryllupet i 1947

Som Bernadotter flest ble Carl gammel, og han og Ingeborg feiret sitt gullbryllup i 1947. Carl levde i enda fire år til og døde i oktober 1951, 90 år gammel. Da var deres datter, kronprinsesse Märtha, preget av sykdom. Ved en blodoverføring i 1947 i USA var hun blitt smittet av hepatitt, som angrep leveren. Märtha ble stadig sykere. Hun feiret sitt sølvbryllup fra sykesengen i mars 1954, men da var de siste krefter brukt. 5. april 1954 døde kronprinsesse Märtha. Å oppleve at to av barna hennes døde før henne, var en uutholdelig smerte for Ingeborg. Likevel gjenstod det enda flere sorger for henne.

Skandalen

Prins Carl Bernadotte jr og hans tredje kone Kristine under kronprinsbryllupet i 2001.
Prins Carl Bernadotte jr og hans tredje kone Kristine under kronprinsbryllupet i 2001.

I sine siste år fikk Ingeborg livet sitt formørket av den såkalte Huseby-skandalen, der sønnen Carl var sentral. Med stor pressedekning ble Carl tiltalt for å ha misbrukt tilliten til Florence Stephens, en velstående eldre arving. Hun ble fralurt store sommer og til slutt var hun ruinert. I rettsaken som fulgte ble Carl frikjent, til tross for at han innrømmet at han var involvert. Retten mente at han ikke hadde forstått at det han hadde vært med på var kriminelt. Det spørs vel hvordan det hadde gått med ham uten alle hans kongelige forbindelser. At en grense var overskredet, forsto han selv. Etter rettssaken forlot Carl Sverige og tilbrakte resten av livet i Spania.

12 mars 1958 sovnet Ingeborg stille inn i sin leilighet i Stockholm, 79 år gammel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *