Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres

Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres 31. august i slottskapellet, som er samme sted hun ble døpt. Blant gjestene kom fra Danmark Mary, Frederik og Christian, fra Sverige Victoria og fra Spania kong Felipe.

Konfirmasjonsgudstjenesten i slottskapellet skal forrettes av Oslos biskop Kari Veiteberg og preses i Bispemøtet, biskop Helga Haugland Byfuglien.

Prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Julia Naglestad / Det kongelige hoff.
Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres. Legg merke til halssmykket som er et perlekjede med et anheng i diamanter og rubin formet som et hjerte. Det var en dåpsgave fra dronning Sonja og jeg blir ikke overrasket om arveprinsessen bærer det til sin konfirmasjon. Foto: Julia Naglestad / Det kongelige hoff.

Selv om stat og kirke skilte lag i 2012, ble likevel paragraf 4 i Grunnloven stående. Der står det at monarken i Norge skal bekjenne seg til den evangelisk-lutherske tro. Og ettersom Ingrid Alexandra står i rett linje til Norges trone, etter sin far, så har hun ikke noe valg – om hun en dag vil bli Dronning av Norge. Nå er prinsessen vokst opp i et hjem der troen er viktig, så det er neppe noen konflikt i familien om dette.

Prinsessen prøvde seg også som pilgrim i slutten av juni. Hun gikk siste etappe av pilegrimsleden inn til Nidarosdomen i Trondheim sammen med sin far kronprins Haakon. Kronprinsesse Mette-Marit møtte mann og datter i Trondheim og gikk siste meterne sammen med dem. Målet var at Ingrid Alexandra skulle lære mer om kirken før konfirmasjonen.

Her kan du lese NRKs reportasje om pilgrimsturen.

Alene i kapellet

Som sin far vil arveprinsessen bli konfirmert alene i Slottskapellet. Nylig avdøde kongehusekspert Kjell-Arne Totland uttalte til TV2 tidligere i år at han trodde 31. august ble valgt som dato for å gi de utenlandske fadderne en anledning til å være med: Disse er kong Felipe av Spania, kronprins Frederik av Danmark og kronprinsesse Victoria av Sverige. Bare Victoria var til stede ved dåpen i 2004. Så langt vet vi at det danske kronprinsparet og deres eldste sønn prins Christian kommer, samt kronprinsesse Victoria av Sverige og kong Felipe ankommer i høy person og kaster glans over sitt fadderbarn.

Kong Harald, kronprins Haakon på Ingrid Alexandras dåpsdag.
Kong Harald, kronprins Haakon på Ingrid Alexandras dåpsdag.
Foto: Det kongelige hoff

Ingrid Alexandra ble båret til dåpen av kong Harald 17. april 2004. I tillegg er prinsesse Märtha Louise og kronprinsesse Mette Marits mor Marit Tjessem blant Ingrid Alexandras i alt seks faddere.

Slottslunsj og privat middag

Etter konfirmasjonen er det lunsj på Slottet. Til en slik anledning blir det naturligvis taler og som blir overført på TV. Etter lunsjen er det offisielle programmet over, men det blir trolig arrangert en middag på Skaugum for familie og faddere om kvelden.

Her kan du lese om kongefamiliens konfirmasjoner gjennom tidene.

Litt annerledes var det i forrige generasjon. Da var det gallamiddag på slottet med alt hva det innebærer av gallakjoler, ordner og tiaraer. I 1988, da prins Haakon Magnus ble konfirmerte, var de danske dronningene Margrethe og Ingrid der, og fra Sverige kom Silva og Carl Gustaf. Litt færre kongelig gjester for prinsesse Märtha Louise to år tidligere, men kledd i en nydelig hvit kjole bar hun for første gang familieordenen. Det skal bli spennende å se om også prinsesse Ingrid Alexandra blir denne æren til del allerede nå.

Kong Harald Vs familieorden.
Slik ser kong Harald Vs familieorden ut. Trolig får Ingrid Alexandra overrakt den på sin konfirmasjonsdag.
Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *