Prinsesse Isabellas arvesmykke

Prinsesse Isabellas arvesmykke. Isabella av Danmark (12) viste seg for første gang i diamanter da onkel prins Joachim feiret sin 50-årsdag.

Smykket er en liten brosje som har tilhørt hennes tippoldemor dronning Alexandrine (1879-1952), og som skal være en gave fra farmor dronning Margrethe (79).

Prinsesse Isabella av Danmark.
Isabella av Danmark (12) med sin tippoldemors brosje i diamanter med perler og den rosa konkylieperlen (conch på engelsk).

Isabella er dronning Margrethes første jentebarnebarn og da hun ble døpt, Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, 1. juli 2007 skal den danske dronningen ha gitt henne brosjen, i følge godt informerte kilder. Margrethe er opptatt å historie og med denne gaven knytter hun sin farmor, dronning Alexandrine, til sitt barnebarn, prinsesse Isabella.

Prinsesse Isabellas arvesmykke – gave fra farmor

Dronning Alexandrine ca 1900. Festet til halslinningen ser vi prinsesse Isabellas brosje.
Dronning Alexandrine ca 1900. Festet til halslinningen ser vi prinsesse Isabellas brosje.

Dronning Alexandrine ble født som hertuginne av det nordtyske storhertugdømmet Mecklenburg-Schwerin. Hennes mor Anastasia var en arrogant russisk storfyrstinne som ikke kunne fordra den lille byen Schwerin, og derfor bosatte seg og familien i Cannes.

Da Alexandrines bror giftet seg i 1906 bestilte han en tiara til sin brud. Nylig ble den solgt for over 7 millioner kroner. Du kan lese om den her.

I 1898 giftet 18 år gamle Alexandrine seg med den danske arveprinsen Christian (1870 – 1947) (som også var kong Haakons bror). Bryllupet stod i Cannes, og ikke i Schwerin, som jo hadde vært naturlig. Befolkningen i Schwerin skal ha blitt ganske ergerlige over å bli snytt for et bryllup, og forholdet til storhertugfamilien ble ikke bedre av det.

Alexandrine og Christian fikk i rask rekkefølge to sønner: Frederik og Knud. Det er Frederik som er far til dronning Margrethe. De ble kronprinspar i 1906 og allerede i 1912 ble de konge og dronning av Danmark.

Arveoppgjøret

I 1952 døde Alexandrine og overlot sin smykkesamling til sine to sønner. På det tidspunktet var kvinner utelukket fra arvefølgen i Danmark, så mange fine ting gikk til den yngste sønnen prins Knud. Kong Frederik hadde som kjent «bare» døtre, mens Knut hadde to sønner og det var de man trodde ville føre Danmarks trone videre, og derfor var det «naturlig» at viktige smykker ble i den grenen.

Tidligere i år ble en safirtiara Alexandrine fikk i bryllupsgave av Christians fetter, tsar Nikolai 2., solgt for to millioner kroner. Den hadde prins Knud fått av sin mor.

I 1953 ble imidlertid arveloven endret og kong Frederiks tre døtre fikk arverett og Margrethe ble tronfølger.

En ung Alexandrine av Mecklenburg-Schwerin.
En ung Alexandrine av Mecklenburg-Schwerin. I halsen har hun festet brosjen, men uten den rosa konkylieperlen.

Så vidt jeg har kunnet bringe på det rene har ikke prinsesse Isabellas brosje vært sett siden Alexandrines tid. Hverken dronning Ingrid, eller hennes tre døtre har båret den. Det er jo litt rart, for brosjen er virkelig vakker, men nå har den i alle fall fått en ny eier som garantert vil bære den ofte!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *