Prinsesse Mako og den merkelige forlovelsen

Prinsesse Make foran Kristusstatuen i Rio di Janeiro.
Prinsesse Make foran Kristusstatuen i Rio di Janeiro.

Nylig dro prinsesse Mako (26) til Brasil for å markere at det var 110 år siden den første store immigrantbølgen fra Japan. Kanskje et litt rart årstall å markere, men enda rarere er historien om prinsessens forlovelse.

Mako ble født 23. oktober 1991. Tre år senere fikk Mako en søster, Kako. I Japan er det slik at kvinner ikke har arverett til tronen i det hele tatt, så da kronprins Naruhito også fikk en datter ble det virkelig krise. Landet sto uten nye tronarvinger. En løsning hadde jo vært å endre arveloven, men det er ikke i pakt med japanske tradisjoner. Dermed fikk Makos foreldre en attpåklatt i 2006. Til alt hell viste barnet seg å være en sønn. Mako er med andre ord barnebarn til en keiser og fremtidig niese og deretter søster til en keiser.

Prinsesse Mako med sine foreldre, søster og lillebror - den fremtidige keiseren.
Prinsesse Mako med sine foreldre, søster og lillebror – den fremtidige keiseren.

Prinsesse Mako ble uteksaminert i 2014 med en bachelorgrad i kunst og kulturarv. Deretter dro hun til Storbritannia hvor hun studerte museologi ved Universitet i Leicester i et år, og tok en mastergrad.

Hjertets veier

Kei og Mako holdt pressekonferanse for å fortelle at de ville gifte seg.
Kei og Mako holdt pressekonferanse for å fortelle at de ville gifte seg.

I mai i fjor annonserte Det keiserlige hoff at prinsessen ønsket å gifte seg med Kei Komuro. Kei er en jusstudent Mako møtte da de begge studerte på et universitet i Tokyo. Det fremtidige ekteskapet er ikke uten praktiske konsekvenser for paret. Lovet er slik i Japan at prinsesser som giftet seg borgerlig, mister tittel og blir helt anonyme, og det er det som venter Mako også. Det er også forventet at ektemannen fullt ut er i stand til å forsørge sin hustru. Og det er akkurat det som ser ut til å ha blitt et skjær i sjøen.

 

Japans keiserfamilie. I midten sitter keiserparet omgitt av sine to sønner, svigerdøtre og barnebarn.
Japans keiserfamilie. I midten sitter keiserparet omgitt av sine to sønner, svigerdøtre og barnebarn.

Opprinnelig var det meningen at bryllupet skulle finne sted 4. november 2018, men det ble senere annonsert at det var utsatt til 2020. En grunn er at keiser Akihito (84) vil abdisere 30. april 2019 og man ønsker ikke noe i mellomtiden som tar oppmerksomhet bort fra den begivenheten. Ikke minst er arrangementene så krevende, både abdikasjonen og den påfølgende kroningen av kronprins Naruhito, at det ikke er tid og krefter til så mye annet. Kanskje.

Ikke svigermors drøm likevel

Prinsesse Mako i galla. Den japanske kongefamilien lever et liv som er svært regelstyrt.
Prinsesse Mako i galla. Den japanske kongefamilien lever et liv som er svært regelstyrt.

For det virker som om paret har fått betenkeligheter, i alle fall har deler av det japanske folket fått betenkeligheter. Til å begynne med mottok paret mange lykkeønskninger, men så snudde den offentlige opinionen. Sent i fjor rapporterte flere tabloidmagasiner at Keis mor hadde lånt 4 millioner yen, eller i overkant av 300 000 kroner, fra en tidligere kjæreste, og ikke betalt tilbake. Da begynte det å komme twittermeldinger som mente at Make måtte dumpe Kei. Han kunne ikke ha penger til å forsørge prinsessen og at familien hans ikke var så bra som man kunne ønske seg. Deretter oppstod det rykter om at han hadde brukte sine forbindelser til å få plass på det amerikanske universitetet Fordham.

Kort tid etter medelte hoffet at Kei og prinsessen ville utsette bryllupet til høsten 2020. Det satte naturligvis i gang spekulasjoner om at forholdet var ustabilt. Hoffet, som nøye og nidkjært vokter hver regel og tradisjon knyttet til den keiserfamilien, utsatte også den formelle keiserlig forlovelsesseremoni, kjent som Nosai no Gi, for prinsesse Mako og Kei.

Prinsesse Mako og forloveden

Blir det Kei og Mako? Det ser ikke lovende ut.
Blir det Kei og Mako? Det ser ikke lovende ut.

Spekulasjonene fikk enda mer næring da hoffet nekter Kei å kalle seg Makos forlovede. For da Fordham universitet publiserte på sin nettside at prinsesse Makos forlovede skulle begynne, kom det en melding fra hoffet: «Herr Komuro har ikke status å være forlovet». Og dermed fjernet Fordham ordet «forlovede» fra teksten.

Japanske tabloidaviser spekuler på om det enten kan være at Det keiserlige hoffet har dyttet Kei ut av landet eller at han hadde bestemt seg for å flykte til USA for å unnslippe den kontinuerlig nysgjerrige pressen. Kommentatorer på sosiale medier var i alle fall hurtige med å kritisere Keis motiver.

Møte i New York

Prinsesse Mako ble sendt på en goodwill-tur til Brasil for å feire at det var 110 år siden japanere begynte å immigrere til Brasil i stor skala. Det er, som nevnt, et pussig tall å feire, men det bor japanere i Sao Paolo om garantert syns det var stas med prinsessebesøket. Vi vet at Mako dro til New York etter besøket i Brasil, men ingenting om hva som ble sagt mellom de unge. Det kan vel være mye som tyder på at forholdet går mot sin ende.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *