Britisk brud 11: Prinsesse Margaret 1960

Prinsesse Margaret (1930 – 2002) og hennes søster dronning Elizabeth (92) var nær knyttet til hverandre hele livet. Det var jo ikke så rart. De hadde bare hverandre i det rare, kongelige livet sitt. Ikke gikk de på skole og som prinsesser ble alt så annerledes for dem. Ikke minst i 1936 da onkelen, kong Edvard 8, abdiserte for å gifte seg med Wallis Simpson. Det medførte at faren deres ble kong Georg 6. og med ett var Elizabeth tronfølgeren og Margaret var nummer to.

Så skjedde det som gjerne skjer med «nr 2». For ikke at de skal bli for misunnelige på eldstemann som skal arve alt, bli vedkommende grundig bortskjemt.  Foreldrene, og særlig faren, nektet ikke sin vakre og morsomme yngstedatter noe.

Nære og forskjellige

Margaret og Anthony Armstrong-Jones. Anthony ble adlet av dronning Elizabeth etter han giftet seg og ble Jarlen av Snowdon.
Margaret og Anthony Armstrong-Jones. Anthony ble adlet av dronning Elizabeth etter han giftet seg og ble Jarlen av Snowdon.

Men Elizabeth og Margaret var også svært forskjellige. Mens Elizabeth er pliktoppfyllende og pliktglad, var Margaret en festjente som ville gjøre som hun ville. Begge hadde dårlig utdannelse. Det gjorde Elizabeth ydmyk og hun anstrengte seg mye for å bøte på det senere i livet. Margaret taklet sine brister ved å bli arrogant og demonstrativt nedlatende.

Kjærlighetslivet ble også svært forskjellig for dem. Elizabeth fant sine ene og store kjærlighet, prins Philip, da hun var 13. Margaret forelsket seg svært ung med en 16 år eldre offiser. Dessverre var han skilt, noe som gjorde ekteskap umulig. Da hun endelig giftet seg i en alder av 30 valgte hun kjendisfotografen Antony Armstrong-Jones.

Prinsesse Margaret først på TV

6 mai 1960 kunne hele verden se vielsen i Westminster Abbey. Margarets bryllup var nemlig det første kongelige bryllupet som ble tv-overført. Prinsessens kjole var en åpenbaring og ganske forskjellig fra sin søsters enda de hadde samme designer: Norman Hartnell.

Margaret ønsket seg noe  ha noe enn de sterkt pyntede kreasjonene som var Hartnells spesialitet. Hun ville ha helt enkle linjer, ikke minst fordi Margaret var ganske liten. Hun målte ikke mer enn 155 cm og for mye pynt og rysjer ville lett ha fått henne til å se ut som en hvit ball.

Nyinnkjøpt tiara

Margaret kjøpte denne gedigne tiaraen like før hun giftet seg. Barna hennes solgte den etter hennes død.
Margaret kjøpte denne gedigne tiaraen like før hun giftet seg. Barna hennes solgte den etter hennes død.

Brudekjolen i hvit silkeorganza er helt fri for broderier. Ermene er lange og utringningen er v-formet. Det svært ettersittende livet slår ut i et stort ballskjørt og dermed ekstra understreker brudens smale midje. Den enkle kjolen ble mer enn oppveid med at bruden bar noen spektakulære smykker. Rundt halsen hadde prinsesse Margaret et diamanthalsbånd og på hodet tronet hennes nyinnkjøpte diamanttiara. Margarets elskede far døde i 1952, og derfor ble det henne svoger prins Philip som førte henne til alters.

Livet etterpå

Brudeparet med sine åtte brudepiker. Hun som står til høyre er prinsesse Anne.
Brudeparet med sine åtte brudepiker. Hun som står til høyre er prinsesse Anne.

Ekteskapet med Tony ble ikke lykkelige. De bedro hverandre gjensidig og det ende med at de skilte seg i 1976. De fikk to barn sammen, David og Sarah. De har klart seg bra. David er en suksessfull møbeldesigner og Sarah maler. I motsetning til Elizabeths barn, har ingen av Margarets barn skilt seg.

På slutten av sitt liv var Margareth preget av dårlig helse og hun døde bare 71 år gammel 9. februar 2002, seks uker før sin mor Elizabeth, Dronningmoren.

Forrige brud: Britisk brud 10: Prinsesse Elizabeth

Neste kongelige britiske brud: Katharine Worsley 1961

2 thoughts

  1. Hei Monica . Denne bloggen er så gøy å lese . Ha en fin dag i morgen ved prinse bryluppet i England . Mvh May -Britt .

    1. Takk May-Britt. Det var hyggelig å høre. Gleder meg til i morgen. Jeg er spent på hvordan Diana blir husket.
      Monica

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *