Prinsesse Margaretha av Sverige 85 år

Prinsesse Margaretha Désirée Victoria ble født 31. oktober 1934. Hun er den eldste søsteren til kong Carl XVI Gustaf av Sverige og er også kusine til dronning Margrethe II av Danmark. Kusinene er for så vidt oppkalt etter samme kvinne, deres felles bestemor, kronprinsesse Margareta av Sverige (1882-1920).

Prinsesse Margaretha med akvamarintiaraen hun arvet etter sin mor.
Prinsesse Margaretha med akvamarintiaraen hun fikk av sin mor i bryllupsgave.

Hun er eldst av de i alt fem barna til arveprins Gustaf Adolf av Sverige og tyske prinsesse Sibylla av Saxe-Coburg-Gotha.

Kvinner fikk ikke arverett til den svenske tronen før i 1980, og det gjorde at Gustaf Adolf og Sibylla nærmest var nødt til å få en sønn. Det lykkes de endelig med i 1946, etter først å satt fire døtre til verden.

Hagasessorna

Med glade smil, dansende krøller og like kjoler lekte de fire prinsessene med lillebroren sin ute på Haga slott. Slik ble søstrene Margaretha, Birgitta, Désirée og Christina ofte presentert i svenske og europeiske ukeblader på 40- og 50-tallet.

Tre små prinsessor på Haga, Birgitta, Margareta och Desirée. Fotot taget år 1940.

Det var en idyll alle fikk ta del i, men som også huset en tragedie: Faren, arveprins Gustaf Adolf, omkom i en flyulykke i 1947, bare 40 år gammel. Margaretha var 12 og lillebroren hadde ennå ikke fylt året.

Prinsessene gikk under navnet Hagasessorna, en forkortelse for «Hagaprinsessorna». Og fortsatt omtales de fire søstrene slik i Sverige. Den lille prinsen de lekte med har for lengst fylt 70 og har i over 40 år vært kjent som kong Carl 16. Gustaf. Men selv om prinsessene en gang var berømte, er det ikke mange som ville kjent dem igjen i dag. Bortsett fra prinsesse Christina, ser ikke svenskene mye til prinsessene. De deltar i familiesammenkomster som bryllup og dåp og ved bursdager, men særlig prinsessene Margaretha og Désirée er svært private mennesker som helst holder seg for seg selv.

Margaretha – den anonyme prinsessen

Margaretha var nok den av jentene som følte seg mest ubekvem i det offentlige rom. I likhet med sin bror sliter hun med alvorlig dysleksi, som nok gjorde at hun lett følte at hun kom til kort. Som sine søstre fikk Margaretha privat undervisning på Haga, men hun gjorde det ikke godt og valgte ikke noen ytterligere skolegang utover det hun måtte. Etter skolen lærte hun seg søm på Märtha-skolen.

Prinsessorna Margaretha, Birgitta och Désirée gåendes med böcker under armen. På väg till skolan på Kungliga slottet. Förmodligen 1940-tal.

Som ganske ung hadde hun en romanse med den skotske adelsmannen og jazzpianisten Robin Douglas-Home, men det tok slutt. Det er blitt hevdet at hverken moren eller bestefaren – kong Gustaf 6. Adolf – syntes noe om forholdet, og derfor måtte paret gå fra hverandre. Men barnas barnepike skriver i sine memoarer at det var prinsessen selv som ville ut av forholdet. Det var kanskje til det beste. Robin tok livet sitt i 1968 etter i flere å ha lidd av depresjon.

Prinsesse Margaretha med sin mor prinsesse Sibylla.
Prinsesse Margaretha med sin mor prinsesse Sibylla.

Prinsesse Margaretha, mrs. Ambler

Prinsesse Margaretha året hun giftet seg. Foto: kungahuset.se
Prinsesse Margaretha året hun giftet seg. Foto: kungahuset.se

Margaretha giftet seg i stedet med en annen brite, den ti år eldre John Ambler. De hadde truffet hverandre i et middagsselskap i London i 1963, og forlovet seg 28. februar 1964.

Det var et beskjedent bryllup til en kongelig prinsesse å være som sto 30. juni 1964 på øya Øland. I så måte viste det hvordan hun hadde tenkt å leve fremover. Fra og med giftermålet trakk Margaretha seg tilbake og levde et helt anonymt liv med John og deres tre barn på herregården Chippinghurst Manor. Det eneste oppdraget hun hadde var å åpne julebasaren på Svenska kyrkan i London.

Prinsesse Sibylla, prinsesse Margaretha og John Ambler.
Prinsesse Sibylla, prinsesse Margaretha og John Ambler. Bryllupskronen tilhører kirken.
Foto: Scanpics

Etter hvert gikk forretningene til John ganske dårlig. Til slutt erklærte han seg konkurs, og paret måtte selge hjemmet sitt. Forholdet mellom ektefellene gikk heller ikke i en heldig retning. På midten av 90-tallet hadde de kommet såpass langt fra hverandre at de flyttet hver for seg, men uten å ta ut skilsmisse. John døde i 2008.

Prinsesse Margaretha i 2010 under kronprinsesse Victorias bryllup.
Prinsesse Margaretha i 2010 under kronprinsesse Victorias bryllup.

Margaretha bor i dag i landsbyen Oxon utenfor London og vier mye av sin tid til barnebarn og lesing, strikking og turgåing. Prinsessen har aldri vært interessert i et offentlig liv, og selv ikke da den svenske avisen Expressen oppsøkte henne hjemme, lot hun seg friste til å snakke: – Nei, nei, det er ingenting å snakke om. Jeg har aldri stilt opp på et intervju. Og jeg vil ikke gjøre det nå heller, sa Margaretha

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *