100 år siden prinsesse Margaretha giftet seg

Prinsesse Margaretha av Sverige var kronprinsesse Märthas storesøster. Hun giftet seg med prins Axel av Danmark 22. mai 1919, altså for 100 år siden.

Prinsesse Margaretha av Sverige som brud 22. mai 1919.
Prinsesse Margaretha som brud 22. mai 1919.

Sommeren 1905, da Norge løsrev seg fra Sverige, var det snakk om å velge svenske prins Carl som ny, norsk konge. Hans kone, dansk fødte prinsesse Ingeborg, var gravid med sitt tredje barn, og om det ble dem, kunne den forhåpentlig sønnen bli født senhøstes 1905 – i Oslo.

Ingeborg og Carl med sine fire barn rundt 1914. Vi ser i tillegg Astrid, Märtha, Margaretha og Carl.
Ingeborg og Carl med sine fire barn rundt 1914. Vi ser i tillegg Astrid, Märtha, Margaretha og Carl.

Som vi vet gikk det ikke slik. Det ble prins Carl av Danmark, som ble valgt til norsk konge, og barnet Ingeborg ventet viste seg å bli datter nummer tre: Astrid. Fra før hadde hun døtrene Margaretha og Märtha.

Margaretha, fikk kanskje ikke et like glamorøst, og dramatisk, liv som sin to yngre søstre, men hun fikk leve til hun ble gammel, noe som ikke ble hverken Astrid eller Märtha forunt.

Gifteklar

Rett etter at Den første verdenskrigen var avsluttet begynte det å gå rykter om at prinsesse Margaretha var utsett som brud til den britiske tronarvingen David, (1894-1972) (han som ble kong Edvard 8. i 1936 og abdiserte for å gifte seg med mrs. Simpson).

Men ingen av dem falt for hverandre (David likte godt voksne kvinner), og Margaretha var allerede hemmelig forlovet med danske prins Axel (1888 – 1964). Han var sønn av Ingeborgs onkel prins Valdemar. Men Margaretha var elleve år yngre enn Axel, så noen felles oppvekst var det neppe snakk om.

Forfatteren Trond Norén Isaksen har en fin artikkel om prinsesse Margaretha her!

Første kongelige bryllup på 50 år!

Margaretha og Axel forlovet seg i mars 1919 og giftet seg 22. mai i Storkyrkan i Stockholm. Det var det første kongelige bryllupet i Sverige siden 1869 da brudens mormor, Louise, ble gift med danske kronprins Frederik.

Prinsesse Margaretha av Sverige og prins Axel av Danmark på sin bryllupsdag 22. mai 1919.
Prinsesse Margaretha av Sverige og prins Axel av Danmark på sin bryllupsdag 22. mai 1919.

Svenske presse skriver: «Kung Gustaf ledde enkedrottning Louise, och prins Carl förde sin unga dotter. Hun var klädd i en charmant vit dräkt med prakfulla gamla spetsar, familjeklenodier. Släpet uppbärs av prinserne Carl og Bertil. Småprinsessorna Astrid og Ingrid var en fortjusande brudnäbb. Bland tärnorna märktes prinsessorna Margareta av Danmark og Märtha, brudens syster.

Prins Carl av Sverige hjelper sin eldste datter ut av bilen dagen hun gifter seg.
Prins Carl av Sverige hjelper sin eldste datter ut av bilen dagen hun gifter seg.

Vigselen följdes av galafrukost på slottet, varefter brudparet reste til prins Carls Fridhem (Carl og Ingeborgs landsted). För första gången på femtio år for en kunglig kortège genom Stockholm.»

Så dro paret på bryllupsreise. 4. juli steg de i land til et pyntet København, som ønsket deres nye prinsepar velkommen. Axel og Margaretha bosatte seg i villa Bernstorffshøj utenfor København. Paret fikk to barn, prins Georg i 1920 og til prins Flemming i 1922 (kong Haralds forlover). Prins Axel gjorde først karriere i marinen og siden direktør i Det østasiatiske selskapet. Han holdt også flere andre posisjoner som medlem av IOC og styreleder i SAS.

Margaretha og Axel på sin bryllupsdag 22. mai 1919
Margaretha og Axel på sin bryllupsdag 22. mai 1919, og sine unge slektninger. Vi ser kronprinsesse Märtha helt til høyre.

Prinsesse Margarethas sorger

Prinsesse Margarethas liv var ikke uten sorger og vanskeligheter. Hennes ekteskap var ikke alltid like lykkelig. I 1922 mistet familien det meste av sin formue da Landmandsbanken gikk over ende. I 1936 brant hjemmet deres ned til grunnen.

Kong Gustaf på sin 75-årsdag i 1933 med kronprinsesse Louise  og dronning Alexandrine på hver side. Øverst fra høyre: Margaretha, Sibylla, Märtha, Astrid, Ingeborg og Ingrid.
Kong Gustaf på sin 75-årsdag i 1933 med kronprinsesse Louise og dronning Alexandrine på hver side. Øverst fra høyre: Margaretha, Sibylla, Märtha, Astrid, Ingeborg og Ingrid.

Hun opplevde også å miste sine to søstre altfor tidlig. I 1935 omkom hennes yngste søster, dronning Astrid av Beliga, i en bilulykke bare 29 år gammel. I 1954 døde hennes andre søster, kronprinsesse Märtha, etter lang tids sykdom. «Tante Tha», som Margaretha het i familien, brukt mye tid på å trøste sine nevøer og nieser.

Prinsesse til fingerspissene

Etter at prins Axel døde i 1964 begynte Margaretha å reise mer, ikke minst til Norge og Sverige. Julen feiret hun hos sin svoger, kong Olav, på kongsetra i Norge. Hun fikk også æren av å bære sin søster kronprinsesse Märthas barnebarn, prinsesse Märtha Louise, til dåpen i 1971.

Prinsesse Margaretha bar sin søsterssønnsdatter, prinsesse Märtha Louise, til dåpen i 1971.
Prinsesse Margaretha bar sin søsterssønnsdatter, prinsesse Märtha Louise, til dåpen i 1971.

Hun ble ansett som den mest kongelige av de tre søstrene og var nøye på etikette og opptatt av sin kongelige verdighet, og kunne nok fremstå som i overkant standsbevisst.

Prinsesse Margaretha fikk slag julen 1974 og ble avhengig av rullestol. Hun døde etter et nytt slag 4. januar 1977, 77 år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *