Se prinsesse Margarets drømmekjole fra Dior

I 2019 kunne man se prinsesse Margarets Dior-kjole, som ble laget til hennes 21-årsdag i 1951. Denne enestående ballkjolen var på utlån til Victoria & Albert Museum i London, som en del av deres utstilling Christian Dior: Designer of Dreams.

Prinsesse Margaret fotografert på sin 21 årsdag av Cecil Beaton.
Prinsesse Margaret fotografert på sin 21 årsdag av Cecil Beaton.

Ballets vakreste

Til tonene av «God save the King» steg den vakre prinsesse Margaret opp de store trappene til Hôtel Perrinet de Jars, en storslagen byresidens fra 1700-tallet midt i Paris. Hun løftet det brusende tyllskjørtet, mens hun sakte beveget seg oppover. På det mørke, velfriserte håret glitret en diamanttiara hun hadde fått låne av sin mor, dronning Elisabeth. Prinsesse Margaret var både en ekte prinsesse og en eventyrprinsesse.

Prinsesse Margaret på ball i Paris i 1951.

Prinsessen, datter til det britiske kongeparet, var bare 21 år gammel, og allerede viden berømt for sin skjønnhet. Denne kvelden, 1. november 1951, var hun æresgjest på et veldedighetsball med 1500 inviterte gjester. Alle som betydde noe i Paris var der.

Prinsesse Margaret på en fransk forside etter ballet i 1951.
Prinsesse Margaret på en fransk forside etter ballet i 1951. Tiaraen er den samme som Catharine, hertuginnen av Cambrigde, bar da hun giftet seg i 2011.

Prinsessen var naturligvis klar over at hun ville være midtpunktet og at klærne hennes bli nøye vurdert, og det i verdens motehovedstad. Heldigvis eide hun allerede den perfekte kjolen for anledningen. Kjolen var dog ikke helt ny. To måneder tidligere hadde prinsessen feiret 21-årsdagen sin i samme kjole og i den forbindelse hadde hun bedt stjernefotografen Cecil Beaton å ta de offisielle bildene.

Prinsesse Margaret fotografert på sin 21 årsdag av Cecil Beaton.
Prinsesse Margaret fotografert på sin 21 årsdag av Cecil Beaton.

Prinsesse Margarets Dior-kjole

Christian Dior lanserte sitt haute couture motehus i slutten av 1946 og presenterte sitt første show 12. februar 1947. Kolleksjonen var en revolusjon. Borte var de strenge, rette linjene fra krigen. I stedet viste han ultrafeminine klær med innsnørt liv og store, vide skjørt som gikk helt ned til leggen – om det var til dagbruk. Aftenkjoler var som stor tylldrømmer med fotside skjørt.

Prinsesse Margarets Dior-kjole utstilt på Victoria & Albert museum 2019.
Prinsesse Margarets Dior-kjole utstilt på Victoria & Albert museum 2019.

Prinsesse Margaret ble begeistret for den nye stilen. Hun var liten og nett og disse klærne var om skapt for henne, og det tok ikke lang tid før hun bestilte klær i den nye stilen. Men som britisk prinsesse var det grenser for hvor mye fransk hun kunne kjøpe, så det ble ikke så mange kjoler direkte fra Dior. Men til sin 21-årsdag unnet hun seg en ballkjole fra motemesteren.

Kjolelivet, med spiler, er laget av silkeorganza over sateng, opprinnelig hvitt, men som for mange gasbindlignende stoffer, har det mørknet over tid. Skulderstropparrangementet er fiffig, og sexy: bare den ene henger på skulderen, mens den andre ser ut som den er falt av.

Prinsesse Margarets Dior-kjole fra 1951.
Prinsesse Margarets Dior-kjole fra 1951.

Det omfangsrike skjørtet er satt sammen av av syv stofflag, samlet i midje som ikke måler mer enn 55 cm. Det er et lag av silke, tre lag av stivet nett og to ytre lag av organza med et ekstra, asymmetrisk overskjørt med gullbroderier.

Bevart for ettertiden

Prinsessen beholdt ballkjolen i sytten år, før hun donerte den til London Museum i 1968, sammen med Norman Hartnell-kjolen hun hadde på seg til dronning Elizabeths kroning i 1953. På det tidspunktet hadde museet flyttet til Kensington Palace, som også var hjemmet til prinsesse Margaret etter bryllupet hennes i 1960.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *