Prinsesse Margarita – prins Philips søster

Prinsesse Margarita av Hohenlohe-Langenburg ble født 18. april 1905 og gikk ut av verden 76 år senere, 24. april 1981. Hun fikk dermed ikke med seg sin nevø, prins Charles’ bryllup med lady Diana Spencer samme år. Da broren prins Philip giftet seg med prinsesse Elizabeth i 1947 var hun heller ikke med. Hennes mann hadde vært nazist, så han og Margerita måtte holde seg hjemme.

Prinsesse Margarita som nygift med tsarens rubiner over pannen.

Margarita var den førstefødte til prins Andreas av Hellas og Danmark og prinsesse Alice av Battenberg. Senere skulle Margarita få tre søstre til: Theodora, Cecile og Sophie og til slutt en liten bror. Han heter Philip og er gift med dronning Elizabeth. Det er lett å glemme at prins Philip har en stor familie i Tyskland, for de gjør ikke noe stort vesen av seg. Den andre verdenskrigen gjorde forholde til søstrene svært vanskelig, i alle fall utad.

Du kan lese mer om Alice av Battenberg her.

Prinsesse Margeritas første leveår

Margarita var også det første tippoldebarnet til dronning Victoria, som døde i 1901. Det var ved kroningen av Victorias sønn og etterfølger, kong Edvard 7., sensommeren 1902, at Andreas og Alice møtte hverandre. De ble forelsket, og selv om familiene bekymret seg for hva de skulle leve av, giftet de seg i brudens hjemby Darmstadt 6. oktober 1903.

Prinsesse Alice med sine to eldste: Margarita og Theodora.

Paret bosatte seg i Hellas, men reiste mye rundt i Europa for å besøke alle sine slektninger. Selv om Alice og Andreas var fattige etter kongelig standard, hadde de svært gode og tette forbindelser med mektige kongefamilier i Russland, England, Danmark og Tyskland. Så frem til starten på den første verdenskrigen i 1914, levde Margarita et prinsesseliv med sin voksende familie.

En ung prinsesse Margarita.

Den krigen skulle bety voldsomme omveltninger for Europa. Før den startet, var det to republikker, Frankrike og Sveits, etter på var det flere. Ikke minst hadde Russland og Tyskland kastet sine monarker. Også i Hellas var det opprør. I 1917 måtte kongefamilien dra. Noen år senere kom de tilbake, men i 1922 ble de kastet ut på nytt. Denne gangen holdt Andreas nesten på å bli skutt og familien kom seg med nød og neppe ut på et skip. Lille Philip la de i en fruktkasse under overfarten. Tiden må ha vært en påkjenning, og Margarita, som var blitt 17 år, forsto mye av det som skjedde. Familien bosatte seg i Paris, der den styrtrike Nancy Leeds, eller prinsesse Anastasia som hun het etter at hun giftet seg med en gresk prins, betalte mye av oppholdet for dem.

Familien i oppløsning

Alice begynte å titte etter passende ektefeller for døtrene sine. Noen annen karrieremulighet kunne de neppe tenke seg. I Storbritannia hadde flere prinsesser begynt å gifte seg med adelsmenn med titler, og Alice tenkte seg at det kunne være noe for hennes piker også og på midten av 20-tallet var Margarita og Theodora flere ganger på lange opphold i London. I november 1923 var de brudepiker da tante Louise Mountbatten giftet seg med svenske kronprins Gustaf Adolf. Du kan lese om bryllupet her.

Men utenlandske prinsesser uten land var ikke så tiltrekkende for de britiske lordene, og ikke ble jentene regnet som noen skjønnheter heller. Det ble ikke til noe.

Alice og Andreas med sine to eldste døtre Margarita og Theodora.

I 1928 feiret Alice og Andreas sølvbryllup. Det ble omtrent siste gang familien var samlet for Alice’ psyke viste bekymringsfulle tegn. Hun hørte stemmer og ble intenst religiøs. Hun mente hun snakket direkte med Jesus selv, blant annet om døtrenes ekteskapsmuligheter. Dessverre var ikke familieforholdene så robuste at de tålte dette og familien gikk i oppløsning. Alice dro i de neste åtte årene rundt på forskjellige institusjoner uten at noen, bortsett fra moren, hørte fra henne. Andreas flyttet til Rivieraen til sine rike venner. Philip ble sendt på skole, mens jentene hadde lite annet valg enn å finne seg en ektefelle, og fra desember 1930 til august 1931, var de alle gift. Den yngste, Sophie var først ute bare 16 år gammel.

Hele familien samlet til sølvbryllupet i 1928. Kort tid etter ble Alice gal, og familien spredd for alle vinder. Prins Philip er den lille gutten i matrosdress. I juni blir han 100.

Ekteskap og barn

Margarita ble den tredje av søstrene som giftet seg. Brudgommen var en slektning som het Gottfried av Hohenlohe-Langenburg. Han var eldste sønn av prinsesse Alexandra av Sachsen-Coburg og Gotha, var en av de fire døtrene til dronning Victorias sønn nummer to, Alfred, og hans kone storfyrstinne Marie Alexandrovna av Russland.

Du kan lese min artikkel om storfyrstinne Marie Alexandrovna her.

Prinsesse Margarita av Hellas og Danmark og prins Gottfried av Hohenlohe-Langenburg på sin bryllupsdag.

Bryllupet stod 20. april 1931 og ble feiret i Langenburg, som ligger i Sør-Tyskland. Paret slo seg ned i familiens slott. Det første barnet, en datter, kom i desember 1933, men hun var dødfødt. Deretter fulgte fem barn:

  • Prins Kraft Alexander Ernst Ludwig Georg Emich (25. juni 1935 – 16. mars 2004); etterfulgte faren som Fyrsten av Hohenlohe-Langenburg
  • Prinsesse Beatrix Alice Marie Melita Margarete av Hohenlohe-Langenburg (10. juni 1936 – 15. november 1997)
  • Prins Georg Andreas Heinrich av Hohenlohe-Langenburg (født 24. november 1938)
  • Prins Rupprecht Sigismund Philipp Ernst av Hohenlohe-Langenburg (7. april 1944 – 8. april 1978)
  • Prins Albrecht Wolfgang Christoph av Hohenlohe-Langenburg (7. april 1944 – 23. april 1992)
Prinsesse Margarita med sin to eldste barn Kraft og Beatrix.

Prisen for nazismen

Allerede 1931 meldte Gottfried seg inn i det stadig voksende nazi-partiet. Hitler kom ikke til makten før i januar 1933, så dette må man nok si var av overbevisning. Gottfried kjempet i den tyske hæren under krigen og ble alvorlig skadet i Russland. Imidlertid ble han avsatt fra hæren i kjølvannet av det mislykkede attentatet mot Hitler i 1944. Gottfried kan ikke ha vært dypt involvert i attentatet, ellers hadde han ikke sluppet fra det med livet, men betenkeligheter om Hitler fikk han i alle fall til slutt.

Gottfried og Margarita.

Som sine søstre ble ikke Margarita invitert til London da lillebroren deres Philip giftet seg med den britiske tronarvingen prinsesse Elizabeth 20. november 1947. Det var så vidt gått to år siden krigen, og søstrene hadde som tyske vært på fiendens side. Utrolig nok ble de overrasket over at de ikke ble invitert til bryllupet, og dypt skuffet. Det ble til at de holdt en fest hos en annen gresk prinsesse (Elisabeth, gift grevinne Törring-Jettenbach), som bodde i Tyskland. Men familie er familie og da hennes niese, prinsesse Anne av Storbritannia, ble døpt i oktober 1950, var Margarita en av hennes seks faddere.

Prinsesse Annes dåp. Bak moren, prinsesse Elizabeth, står prinsesse Margarita.

Prinsesse Margarita til kroningen

Kroningen av dronning Elizabeth 2. juni 1953 ville søstrene ikke unnvære. Margarita og Sophie bearbeidet Philip så godt de kunne allerede et år i forveien. Og deres kamp ble kronet med seier. På andre rad, bak dronningmoren og prinsesse Margaret, satt Alice med sine tre døtre og svigersønner og fulgte med på den storslåtte seremonien i Westminster Abbey. De var også med på prosesjonen ut av kirken.

Kroningen i 1953. Alice ses midt på 2. rad. Så følger prinsen og prinsessen av Hannover, deretter Gottfried og prinsesse Margarita.

Gottfried etterfulgte sin far som fyrste av Hohenlohe-Langenburg i desember 1950. Han fikk dessverre bare ti år på «tronen» da han døde 11. mai 1960, 63 år gammel. Gottfried og Margarita rakk altså å feire sin 30. bryllupsdag. Prinsesse Margarita overlevde mannen sin med 21 år og døde 24. april 1981 i Langenburg, Tyskland.

Prinsesse Margarita på i modne dager med juvelsmykkene som hennes manns bestemor, Marie Alexandrovna hadde fått i bryllupsgave. Dessverre er de solgt ut av familien nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *